Vem vinner

I 5:e omgången har 128 lag varit i elden. Jag har roat mig med att ta fram en genomsnittlig rankingsiffra för varje lag, baserat på medelvärdet av de fyra högst rankade spelarna i varje lag. När man sedan tittar på vilka lag som mötts i denna omgång kan man se att det ibland har varit högt rankade lag med rutin från SM-lagfinaler och elitserien i allsvenskan som mött lag med betydligt lägre rankingpoäng. Många matcher har förstås också varit mellan hyggligt jämnstarka lag. Hur är det då; vinner det högre rankade laget i allmänhet mot ett lägre rankat?

Svaret är ja, men det finns utrymme för överraskningar! Av 64 matcher i 5:e omgången har en match vunnits på W.O. och den har jag räknat bort. Av återstående 63 matcher visar det sig att 42 matcher vunnits av det lag som var högre rankat. 21 matcher, alltså exakt en tredjedel, har vunnits av det lägre rankade laget.

Anmärkningsvärda segrar av det lägre rankade laget har bl.a. tagits av BK Hudik som besegrade rutinerade Lazy Jacks, Aronia som besegrade skickliga Skalman, Lag om Bud som besegrade fjolårssegrarna Tre och en halv män, No Gold som besegrade välmeriterade Mindthegap, och Slaktarna från Hallsberg som slaktade rutinerade Visst nappar det.

Två andra bra lag som ifjol var i finalen har mött hårt motstånd; Narre från Östersund och BK Gröna Kvistar från Örebro, som båda har fått finna sig i att bli utslagna.
Många bra lag återstår och det blir spännande att se hur det går i fortsättningen! Blir det fler överraskningar där favoriterna går på näsan?