Matchens giv - Rond 9:2 (a)

Sega gubbar

Tävlingens sista halvlek bjöd inte på mycket dramatik. Det var inte sådana givar och nog verkade det dessutom som om spelarna i finalmatchen mest längtade efter prisutdelningen.

Följande giv är ett av få stora spel. Den är inte speciellt upphetsande, den heller, men den får stå som ett exempel på ankarparets gedigna hantverk. Att den dessutom gav 12 imp till mästarna är förstås inte någon nackdel.

KD83
76
EK8
ED73
9654
43
652
kn842
Ekn
E9852
Dkn3
K106
1072
KDkn10
10974
95
24
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Morath
Gullberg
Pass
1
Pass
1
Pass
2
Pass
2
Pass
2N
Pass
3
Pass
3N
Pass
6N
Dbl
Pass
Pass
Pass

Allt handlar om att få fyra klöverstick.

Redan Västs utspelsdubbling antyder att klöverlängden sitter österut men naturligtvis måste man undersöka saken närmare.

Anders kröp på utspelet och tog hjärteress i andra stick. Så följde ess och knekt i spader och klöveress (för att se om klöverknekt satt singel). Här längdmarkerade Öst-Väst otydligt men tvåan saknades och någon ”ljög”. Spaderkung och spaderdam gav besked om fyrkorts hos Öst, som också visat dubbelton i hjärter.

På ruterdam och ruterkung markerade Öst för udda antal, vilket förstärkte aningarna. Där fanns också de tidigare markeringarna i klöver, då det var troligare att Öst lurades i sista hand med fyra kort än Väst med tre. Anders bestämde sig för att tro på de samlade indikationerna och slog masken med tian för 12 stick.


Personligen vill jag också gratulera mina lagkamrater från 60-talet till en ny mästartitel. Vi spelade tillsammans vår första lagfinal, 1965 om jag inte minns fel. Nu är Tommy bäst genom tiderna med 14 guld och Anders skuggar med 13. Fantastiskt, gubbar!