Matchens giv - Rond 1:2

Små trådar att fånga

En händelsefattig andra halvlek mellan Berik och Ludvikabygden innehöll i alla fall en giv med poänger:

KD2
D632
K82
854
Ekn9854
K74
753
kn
1076
105
E4
ED10762
3
Ekn98
Dkn1096
K93
18
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
N-S i zonen

Vid båda borden öppnade Öst med 2 och fick behålla det.

Berik fick hjärtertio ut och hade därmed hjärtern löst även om Nord inte satte i damen. Han fortsatte med spaderess och spaderknekt till Nords kung. Nu kunde Jonas Engström ha betat kontraktet med tre ronder ruter till stöld men försökte i stället med en hjärter – trodde han att Berik öppnar med 2 och har 4-korts hjärter vid sidan?

Även mot Erik Arvidsson blev det hjärtertio ut till knekt och hackor. På spader från bordet satte Axdorph i damen (Varför? Öst lär inte maska med knekten från annat än E-kn-10.) och Erik tog med esset.

Närmast följde klöverknekt till Syds ess. Nu satsade Peter Carlsson som Syd på en ruterstöld och fick den också. Efter klöverdam till stöld på handen var det dags att välja trumfbehandling.

Hur sitter det?

Vad föranleder Nord att gå upp med spaderdam?

Det finns bara fyra rimliga förklaringar: KD, D10, KD10 eller KK. Med en sits där det inte spelar någon roll står det då 2-1 till att nu spela spaderknekt.

Men därtill finns en annan ledtråd. Syd har visat ED i klöver och ruteress. Minst fem och troligen sex klöver har han också. Skulle han därtill ha spaderkung utan att lägga sig i budgivningen?

Arvidsson hade emellertid inte riktig ordning på trådarna och slog ifrån sig med låg spader för en straff och -4 imp.

Lite lustigt, för övrigt, att den som fick hjälp med en honnör i första trumfsticket gick bet medan den som inte fick den hjälpen gick hem …