Matchens giv - Rond 1:2

Både bottennapp och fångst

Andra halvlek i inledningsmatchen bjöd inte på något övermått av spännande givar. Men i BBO-matchen mellan Scania och Visst nappar det hettade det till för ett ögonblick.

På bricka 15 agnade metarna lite väl generöst och kostade på sig 1100 mot just ingenting. Direkt kontring blev det emellertid:

1098
EK4
kn109
9832
765432
kn95
7
1065
Dkn
108762
EK653
kn
EK
D3
D842
EKD74
16
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ö-V i zonen

I slutna rummet lyckades Väst, Bennet, inte få liv i Wirgren och när paret stannat i 2 spader grep Syd in med en tvåfärgsvisande balansering. Det ledde till 3 ruter som Nord-Syd fick spela med en straff.

Mer fart på Öst-Väst blev det vid andra bordet. Väst bjöd för en 20-21-sang och Tommy Jansson på Östs plats överförde partnern till spaderutgången.

Sanna Clementsson startade naturligt nog med ruterknekt som gick till Simon Ekenbergs kung. Men sedan då?

Partnern kan som bäst ha 8 hp, dvs 2-3 honnörer. Är klöveress en av dessa, är klöverskift en bra start. Sedan får man hoppas på ett långsamt stick i trumf, hjärter eller klöver. Har Nord ess-kung eller ess-dam i hjärter, är det bråttom att vända i den färgen. Och om Nord har kung-dam fordras dessutom att Väst inte har någon klöverlängd att bli av med en av bordets hjärter på.

Simon kom till slutsatsen att hjärtervändan kräver fler specifika kort hos Nord - och dessutom inte alltid räcker för straff. Han satsade därför på klöver och utgången var hemma när Nord med trumflängden måste bekänna på fyra ronder klöver.

Med den aktuella sitsen ser det förstås fånigt ut att inte ta straffen med tre toppstick och ett säkert trumfstick. Men som vanligt är det alltid lättare när man ser alla kort.


Visa alla … | Nyheter   |   Dag för dag   |   Matchens giv