Mickes Bridge - Vecka 27, 2016

  • Det svenska silverlaget i seniorklassen

Vi kan förstås inte släppa EM riktigt än efter de stora svenska framgångarna. Vi tittar därför närmare på två av de bästa spelföringarna från mästerskapet.

De franska damerna fick med sig ett silver hem från Budapest. England tog istället hand om guldet med 5 VP i marginal. Rutinerade Benedicte Cronier får därför trösta sig med att ha presterat en av de bästa spelföringarna under mästerskapet. Given hämtar vi från matchen mot Polen:

Ekn10643
E2
kn2
K83
7
D10654
EK653
105
952
Kkn93
D87
Ekn9
KD8
87
1094
D7642
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Baldysz
Willard
Sarniak
Cronier
2 1
Pass
Pass
2
Pass
2NT
Pass
3 2
Pass
3NT
Pass
Pass
Pass
1 Under öppningsstyrka, minst fem hjärter och en fyrkorts lågfärg
2 Utgångskrav

Budgivningen vinner däremot inga priser med tanke på att 4 är ett klart mycket bättre kontrakt. Efter Östs tvåfärgsvisande 2 har jag dock full förståelse för att Cronier med tre hackor i spader var mer intresserad av att spela sangutgången snarare än 4. I 4 riskerar man kanske framförallt en hjärterstöld om partnern skulle råka ha trekortsfärg men kanske också att man har fyra snabba förlorare när man har så många honnörspoäng i motståndarens färg.

Cathy Baldysz hittade ett begåvat utspel när hon räknade med att motståndarna hade full kontroll på hjärtern och istället letade efter partnerns lågfärg med ett ruterutspel. Om Anna Sarniak hade duckat utspelet hade det inte blivit spännande men när hon vann första stick med K för att sedan spela en låg ruter fick Cronier en chans om hon hittade en perfekt spelföring. Eftersom försvaret skulle ha kommunikation till att ta tre ytterligare ruterstick kunde hon inte godspela spadern så hon fick istället spela på en annan chans. A och låg hjärter till handens nia gick bra och med trolig 5-5-fördelning till höger med Q och AK kunde Q inte också sitta rätt. Därför fick det bli J från handen, något som gick alldeles utmärkt när den vann sticket. Nu följde A, K och klöver till handens ess då Öst fick saka en hjärter. Frånslag med Q gav nu Öst chansen att inkassera sina ruterstick men i stick tolv fick hon det stora nöjet att spela ifrån Q in i spelförarens KJ, vackert värre!

Nästa giv bjuder på ett mer standardmässigt kontrakt:

E62
kn10
Ekn853
1032
84
KD6543
D97
kn5
K10973
E7
K2
EK74
Dkn5
982
1064
D986
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Helness
Brink
Helgemo
Drijver
2
Dbl
Pass
3 1
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass
1 Överföring till ruter med 8+ hp

Hem gick dock 4 vid så gott som samtliga bord då korten uppförde sig vänligt. Den vackraste varianten bjöd i alla fall Bas Drijver på i matchen mot Monaco. Holländarens förnamn uttalas förresten precis som engelskans ”bus”, något som gett honom smeknamnet ”Busschauffören”. Hans yngre bror, som också representerade Nederländerna i EM, heter Bob Drijver och har alltså också ett fordon till förnamn.

3 var i enlighet med ”Transfer-Lebensohl”. I klassisk Lebensohl visar tre i en lägre färg än öppningsbudet tillägg som svar på en upplysningsdubbling medan 2NT tar hand om svagare händer. Den här metoden parar ihop de grunderna med överföringsbud och låter därmed 2NT vara ett avläggsbud i någon av lågfärgerna eller diverse starka händer samtidigt som 3 får visa minst inviterande värden med ruter. På det här sättet tappar man möjligheten att invitera med klöver men tjänar utrymme med starkare händer. Sjoert Brink behövde också av den här anledningen inte göra något starkare än att höja 3 till 4, han hade ju redan visat hyfsade kort.

Drijver vann utspelet och spelade nu mycket exakt. A och K avslöjade en jämn trumfsits och han inkasserade nu K och AK innan han slog ifrån sig med hjärter! Den partiella elimineringen fungerade eftersom Öst inte hade några fler trumf och därmed fick välja mellan att vända med hjärter mot dubbelrenons eller ruter upp i bordets AJ. Om Öst haft en tredje trumf hade spelföraren haft rutermasken att falla tillbaka och med tanke på att Öst då haft fördelningen 3-6-2-2 hade den varit med oddsen.

Spelföringen gav dock inga imp när Multon vid andra bordet tidigt slog rutermasken. Sedan drog han ut trumfen och föll tillbaka på att rutern skulle sitta 3-3, vilket den alltså gjorde. En bättre, om än inte lika elegant som Drijvers, spelplan var då den som Mariliana Vanuzzi hittade för Italiens damer. Hon spelade istället AK och en tredje klöver direkt efter A. Väst vann och fortsatte med klöver men spelföraren gjorde motlägg med J från bordet och fick sitt tionde stick via en hjärterstöld!

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge