Stort intresse för bok

Fler än 200 juniorer världen över har fått Mats Nilslands nya bok, Five Cards Majors – The Scanian Way, utan kostnad.
– Jag gör det för att hedra minnet av Anders Wirgren och kanske kan boken inspirera några juniorer, säger författaren.

Mats Nilsland har genom åren skrivit en rad bridgeböcker. För 40 år sedan kom boken Modern Standard som fortfarande spelas av många bridgespelare. Nu är dags för en uppföljare: Five Cards Majors – The Scanian Way.

Boken, som är skriven på engelska, bygger på femkortsöppningar och är det system som Mats Nilsland själv praktiserar med partnern Björn Fallenius.
Tanken var att boken skulle ges ut på det bokförlag som Mats Nilsland tillsammans med Magnus Lindkvist och Anders Wirgrens startade upp, ett förlag som togs över helt av Anders Wirgren för drygt 20 år sedan.
Men hastigt och mindre lustigt avled skribenten och tidigare landslagsspelaren Anders Wirgren tidigare under året i en ålder av 67 år.

– Jag tog kontakt med Peter Ventura på Bridgeförlaget och diskuterade om att ge bort lite böcker för att hedra Anders Wirgrens minne, berättar Nilsland.
Wirgren och Nilsland har genom åren varit goda vänner och även spelat ihop.
– Vi tänkte redan från start sponsra böckerna för juniorerna, men när Anders dog tänkte jag att vi skulle ge bort de 100 första böckerna. Juniorer från hela världen fick möjlighet att teckna sig för boken på hemsidan.
Det tog en kvart innan listan var fulltecknad. Då beslöt Mats Nilsland att utöka antalet böcker till 200.
– Det är juniorer från 43 olika länder, bland annat Indien, som finns med på listan över att få ta del av boken.
Bridgeförlaget har administrerat utskicket, men Mats Nilsland har själv stått för tryck- och distributionskostnaden för samtliga juniorer.
– Ibland har fraktkostnaden varit större än kostnaden för trycket. Det är många som tackat mig. Det är inte helt lätt att få tag i bridgelitteratur i alla länder. Kanske kan boken inspirera till något, säger Nilsland som har planer på en uppföljare.

Samarbetspartners