Juniorläger påsk 2019

Under påsken samlades en liten, men ivrig skara juniorer i BK Albrekts spellokaler i Varberg. Sex juniorer hade åkt från olika delar av landet för att umgås med de yngre lokala förmågorna. Schemat var späckat med bridge med en del andra aktiviteter inplanerade. Tillsammans med BK Albrekts ledare med Janne Malmström i spetsen skulle undertecknad hjälpas åt att se till att juniorerna fick så trevligt som möjligt.

Med så få deltagare blev tävlingsformerna något begränsade. För de sex äldre juniorerna blev det en stor del fyrmanna där jag och en av BK Albrekts ledare hoppade in. De yngre fick lagda brickor med utbildningstema och egen kursledare. Vi körde även en partävling där de bägge grupperna lottades ihop. Under lägret genomfördes även seminarier för de äldre juniorerna i flera olika teman såsom XY-NT, Häxan och Kaplan. Seminarierna leddes av Janne Malmström och Britt-Marie Warborn och var populära bland juniorerna.

Varbergs fästning

På långfredagen var det dags för en liten tur ner till havet och Varbergs Fästning. Ett ståtligt försvarsverk som var värt ett besök. En pokenad (promenad med pokemonjakt) och en glass senare var det dags att överge de gröna vidderna till de dito borden.

BounceCamp

Påskaftonens förmiddag bjöd på ännu ett av inslagen som inte hade med bridge att göra. Vi besökte BounceCamp som ligger en kort biltur bort från spellokalen. Där fanns dock inga studsmattor, utan trampoliner. Tydligen är det skillnad. För juniorerna som är vana att hoppa i budgivningen blev det här ungefär samma sak.

Påskafton och påskägg är en naturlig kombination så när juniorerna var ute och kastade pinnar mot varandra (Kubb) passade jag på att gömma lite påskägg. Några hittades snabbt, andra tog längre tid. Den som ingen hittade låg på en stol vid ett bridgebord.

Sexmannabridge

När åldern började sätta in sin rätt och juniorerna fortfarande var spelsugna var det dags att hitta på något. Nöden är uppfinningarnas moder sägs och det stämmer även här. Vad göra med sex juniorer som inte vill sluta spela bridge? Sexmannabridge såklart!

Ta en vanlig kortlek och ta bort tvåorna. Det är nu 48 kort kvar. De sex spelarna tillhör två lag och varje spelare får åtta kort var. Budgivningen är maximerad till 5-nivån, och utgång uppstår redan på 2-nivån. När budgivningen är slutförd och utspelshanden spelat ut lägger spelförarens bägge medspelare ut sina kort och blir båda träkarlar.

Poängberäkningen behöver säkert ses över, och nya system behöver göras, men det hade en tydlig charm.

Skickebridge

Under lägret spelades en hel del skickebridge utanför tävlingarna. Det går till på följande sätt:

Efter att spelarna fått upp sina kort skickar de fyra kort i samma färg till vänsteryttern. Har man bara en färg på minst fyra kort har man inget val men med minst två fyrkortsfärger får man välja vilka kort man skickar. När man sedan fått fyra kort från högeryttern skickar man nästa gång tre kort i samma färg till vänsteryttern också fortsätter man så ner till att man skickat 4+3+2+1 kort totalt. Detta tenderar att resultera i skeva händer och rejäla budgivningar. Ett av paren spelade att bud på 4-nivån visade renons i den färgen, oavsett om det var öppningsbud, svarsbud eller inkliv.

För att testa detta i en tävlingsform lade vi två uppsättningar brickor och spelade skickebridgematch. När spelarna tog upp korten från brickorna var de identiska med det andra bordet, men sedan avgjorde spelarna själva hur de skulle skicka. Detta innebar att brickorna de faktiskt spelade normalt sett blev olika, och resultaten blev det definitivt. På de 24 brickorna inträffade ingen likabricka och slutresultatet skrevs till lugna 120 - 154.