Mickes bridge - Vecka 51, 2015

Brukar du spela ut aggressivt eller passivt mot lillslammar? Idag hänger massvis med poäng på vilken utspelsfilosofi man har.

Här får du chansen att testa dina utspel mot slammar:

654
964
K1063
D103
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Geiborg
Gullberg
Heinlo
Grönkvist
1
Pass
2
Pass
2
Pass
3
Pass
3
Pass
6
Pass
Pass
Pass

Vad spelar du ut efter denna inte alltför informativa budgivning?

Hela given såg ut så här:

D97
52
E98754
54
3
EKkn873
D
EKkn96
654
964
K1063
D103
EKkn1082
D10
kn2
872
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Geiborg
Gullberg
Heinlo
Grönkvist
1
Pass
2
Pass
2
Pass
3
Pass
3
Pass
6
Pass
Pass
Pass

Vad man ska spela ut mot lillslammar är på intet sätt självklart. Först och främst är det förstås viktigt att lyssna på budgivningen. Kontrollbud eller uteblivna sådana skvallrar ofta om vilken färg som är känslig för den spelförande sidan men ibland finns inte några sådana indikationer. Bland experter finns då en förkärlek för att dra för kungar. Tanken är att man då kan godspela ett stick i färgen om man hittar partnerns dam och att man sedan kommer att komma in i spelet på det ess som man förfogar över i paret (eftersom motståndarna inte bjöd storslam). Dessutom kanske motståndarna chansat och bjudit slam utan kontroll i den färgen så att man genast kan ta för ess och kung? Risken med aggressiva utspel är ju dock förstås att man ger bort ett stick i färgen som räcker för att motståndarna ska gå hem i sitt kontrakt.

På dagens giv hade jag inte mycket att gå på eftersom Öst hoppade direkt till lillslam på partnerns preferens. Jag höll mig då till mina principer och spelade ut ruter. Utöver att erbjuda bäst chanser till bet var det ju dessutom den enda objudna färgen. Daniel Gullberg vann med A och när spelföraren lade damen trodde jag att vi hade två ruterstick att hämta. Efter att ha tänkt igenom läget fortsatte han med ruter men spelföraren stal och spelade trumfen från toppen. Sedan spelade han spader till bordet och slog sin klövermask. När jag hade damen var han dock bet trots att vi inte tagit två stick direkt.

Vid andra bordet spelade Syd ut en passiv trumf och nu var det inga problem att gå hem i slammen. Öst trumfade ut innan han tog för AK och sakade sin rutersingel. Därefter var det bara att godspela klövern - jämn hemgång och 14 imp för att dra för kungar mot lillslam.

Eftersom detta är den sista Mickes Bridge för i år vill jag också passa på att önska alla läsare en god jul och ett gott nytt bridgeår!

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge