Landslagsuttagning Öppen klass

Glädjande nog har vi kvalificerat oss till VM med det öppna landslaget och tillsammans med UK har vi beslutat hur uttagningsprocessen ska gå till för mästerskapet 2025 (spelplats eller tidpunkt ej offentliggjord).

Först några ord om bakgrunden kring beslutet. Det är ingen hemlighet att Sverige går emot strömmen vad gäller nomineringar till mästerskap. De flesta nationer använder sig av en rak uttagning där kaptenen bestämmer vilka som spelar. Till EM gjorde vi ett försök med kval via parspel över 362 brickor där Lars Andersson/Jan Selberg och Peter Bertheau/Simon Hult tog de automatiska platserna. Laget kompletterades med Ola och Mikael Rimstedt.

Anledningen till att vi valde att ändra uttagningsprocess var att vi ville prova något nytt efter att ha misslyckats i det senaste mästerskapet. Det har också funnits någon slags ”allmän uppfattning” att proffsen haft någon slags gräddfil in i landslaget och för att ge fler chansen att kvalificera sig valde vi den här modellen. När vi nu går vidare och är klara med efteranalysen kan vi i korthet konstatera att parspel inte är den mest lämpliga metoden att ta ut landslag.

Det fanns dock många positiva effekter av uttagningarna. Vi såg en breddad och utökad vilja för att vara med i det öppna landslaget och uttagningarna bidrog också till ett stort intresse för att följa våra bästa spelare i jakten på EM-platser.

Med detta sagt så har vi beslutat att VM-uttagningarna för 2025 består av lagspel. Det är upp till spelarna själva att bilda fyrmannalag och anmäla sig till uttagningarna. Max fyra lag får chansen i uttagningarna där vinnande lag spelar VM och där UK/Kapten utser det tredje paret.

Uttagningarna sker 24-26/1 samt 7-9/2 och vi kommer spela 66 brickor om dagen, totalt 396 brickor. Spelplats samt detaljerat schema kommer skickas ut i god tid före uttagningarna.

Du anmäler fyrmannalaget till mig på fredrik@freditor.se innan 30/9. Ett besked kring vilka lag som får chansen i uttagningarna kommer i mitten av oktober.

Förutom VM som är det stora målet så inkluderar deltagande i öppna landslaget också spel i NM (avgörs på Island i juni) samt gemensamma veckoträningar/träningslandskamper.

Till World Bridge Games i Argentina i oktober kommer Mikael Rimstedt/Ola Rimstedt, Simon Hult/Peter Bertheau samt Fredrik Nyström/Johan Upmark att spela. Som uppladdning inför det mästerskapet träningsspelar vi mot Nederländerna varje fredag kl 10.15 på BBO med start 23/8.

Mvh Fredrik Kronmarker/UK