Mickes bridge - Vecka 41, 2015

Om någon i lördags (efter att båda de svenska lagen tagit alldeles för lite poäng i sin andra match för att ha någon realistisk chans att gå vidare) hade sagt att båda de svenska lagen skulle spela final i Bridge-VM i Indien hade jag inte trott denne.

Efter kvarts- och semifinalerna står det dock klart att svenskarna har säkrat sig minst silver. För öppna laget ser det i skrivande stund (torsdag) ljust ut medan seniorerna måste spela fruktansvärt bra för att vända sin match.

Kvartsfinalernas mest intressanta giv var onekligen denna från det sista segmentet på måndagen:

Dkn43
Kkn9643
2
53
EK82
ED875
5
ED4
1065
2
KD73
K10982
97
10
Ekn109864
kn75
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Eliasson
Buchen
Östberg
Christie
Pass
3
Pass
3
Pass
3N
Pass
Pass
Pass

De svenska seniorerna spelade på BBO och vi fick se PG Eliasson (öppna lagets ordinarie kapten) och Johnny Östberg bjuda sig till 3NT med spelföringen på den svaga handen efter en spärröppning. Med de kort man nu hade var 5 ett bättre kontrakt men det var svårt att diagnosticera. Värt att diskutera med sin partner är också hur man återbjuder efter en spärröppning och ny färg av svarshanden när öppningshanden inte har stöd. Bjuder man alltid 3NT eller får man bjuda 4 i sin färg?

Spaderutspelet enligt 11-regeln duckades till Syds tia. Ingen färg såg särskilt aptitlig ut att vända i tyckte Christie som därför testade en låg ruter. PG såg inget annat hopp än att maska med knekten och vann överraskande sticket. Nu följde T till knekt och dam samt A då Syd tyvärr högmarkerade klövern. 8 med spadersak från Syd gick till Nords nia och följdes nu av klövervända till bordets dam och Syds kung (att ducka hade varit bättre). När Syd vände med mer klöver vann PG med bordets ess och spelade klöver till handens knekt i detta läge:

Dkn5
K64
EK8
75
4
6
KD7
109
9
E1098
kn
Nord
Öst
Syd
Väst

Nord kunde saka en hjärter på J men på A var han skvisad utan tempo! Denna ovanliga skvis uppkommer trots att man inte förlorat tillräckligt antal stick för att ha rätt tempo och innebar här att Nord inte kunde saka spader, då skulle bordets 8 ge det nionde sticket, och inte heller hjärter eftersom spelföraren då kan godspela ett hjärterstick. Dessutom fanns det ett klivstenselement när spelföraren inte hade några spaderentréer till handen utan var tvungen att få hjälp av försvaret med ingången till bordet. 3NT vid andra bordet gick bet efter klöverutspel till damen. 

Ett läckert slutläge men PG fick god hjälp av försvaret. Syd kunde ha duckat Q eller ha vänt med spader i slutläget så finns det ingen kommunikation kvar till någon skvis.

Priset för bästa spelföring på brickan går istället till den inte helt okände Jeff Meckstroth för USA 1. Han och Eric Rodwell tog sig till 5 och fick spaderutspel. Det ser ut som att det finns en klöver- och två trumfförlorare men inte med en av världens bästa spelare genom tiderna vid rodret. A följdes av ruter till knekten (Syd la korrekt lågt) innan han nu ville gardera sig mot snedsits i trumf och spelade hjärter till ess och hjärter till stöld. Spader till kung och spader till stöld gav detta slutläge:

kn5
K94
53
2
D87
ED4
KD7
K1098
E1098
kn76
Nord
Öst
Syd
Väst

Om trumfen satt 3-2 fanns ingenting att oroa sig för men spelföraren tog en extrachans genom att slå ifrån sig med T! Syd var nu inpetad på ett lustigt sätt. Han kunde vända i klöver upp i gaffeln men då hade Meckstroth stulit ett högfärgskort innan han spelat klöver och mer klöver för att peta in Syd för att kunna slå trumfmasken. Syd hoppades istället på att Nord skulle ha J och vände med trumf men då kunde Väst lugnt maska med tian och trumfa ut med A innan han gav bort stick till K. Jämn hemgång och 13 imp när 3NT gick två bet vid andra bordet.

Läs alla Mickes bridge