Forum » Allmänna diskussioner » En "Färskings" budproblem

En "Färskings" budproblem

3 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Lars Karlström
En "Färskings" budproblem

Hej och ”Färskingen” med utbildning på grundkurs B nivå, har två frågor om budgivning. Har försökt googla fram svar, men misslyckats-

Fråga 1) Vi spelar 5 korts högfärg och vid inkliv ska jag ha minst 5 kort i färg samt en viss styrka. Vid gårdagens spel hade jag ett par inklivslägen.

Jag hade inte 5 kort i färg, däremot hade jag en jämn/balanserad hand och 12-14 hp.

Jag visste inte vad jag skulle bjuda och passade vid de tillfällena.

Hur bör jag tänka och bjuda vid sådana situationer?

Fråga2) jag öppnade med 1Kl- (Pass) - 3 hj svarade partnern. Jag hade svårt att tolka det budet! I mina ögon var det inte ett - ”en över en” bud? Jag tolkade det som ett svagt bud!! och passade.

Partnern förklarade senare att hen ville visa ett starkt poängbud.

Finns det sådana budsekvenser och vad kallas i så fall en sådan budsekvens?

Björn Ohlsson

Lars Karlström skrev:

Vid gårdagens spel hade jag ett par inklivslägen. Jag hade inte 5 kort i färg, däremot hade jag en jämn/balanserad hand och 12-14 hp.

Jag visste inte vad jag skulle bjuda och passade vid de tillfällena.


Du måste välja mellan pass och dubbelt. Med minst trestöd i alla objudna färger dubblar du. Med dubbelton objuden högfärg bör du passa. Det är alldeles för stor risk att partnern bjuden den färgen. Efter en lågfärgsöppning kan man tänka sig att dubbla även med dubbelton i den andra lågfärgen och 44 i högfärgerna.

Lars Karlström skrev:

Jag öppnade med 1Kl- (Pass) - 3 hj svarade partnern. Jag hade svårt att tolka det budet! I mina ögon var det inte ett - ”en över en” bud? Jag tolkade det som ett svagt bud!! och passade.

De vanligaste betydelserna av ett sådant bud är svagt med långfärg, ungefär som en 3hj-öppning, eller högst ett kort i färgen och bra stöd i öppningsfärgen. Din partner borde troligen bjudit 2hj, som visar en stark hand och bra hjärter, eller 1hj för att sedan visa styrka i nästa budrond.

/B

Stefan Zylberstein

Du har fått bra svar av Björn här ovan.

Jag vill tillägga om A).
Du gjorde rätt som passade, när du inte har ett klart bud. Det är onödigt att förvandla medel till en ensam nolla…
Men nu VET du, att du hade troligen till en ”upplysningsdubbling”.

B) Det beror på med vem du spelar. Det är i alla fall inte ett standardsvar! Jag gissar att du spelade tillsammans med din kurskamrat, eller med en van klubbspelare som egentligen inte är så jätteavancerad. En duktig spelare hade nämligen inte överfallit en nybörjare med ett bud denne rimligen inte kan känna till… Smile

OK, i min erfarenhet
de hyggliga klubbspelare, som är bra nog att ibland ta priser, men som egentligen inte kan budgivning, brukar ha en bra hand med minst 5 korts hjärter… De hoppas att du antingen har till att bjuda 4hjärter eller att du bjuder 3NT…

Men som Björn sa; En duktig spelare har antingen 3Hj som spärr (2hj är starkt i standardsystemet om man inte kommit överens om annat),

eller så är det singel i hjärter, 4- stötta i din färg och hyggliga kort… En så kallad splinter. Du kan beroende på dina kort gå mot högt kontrakt i din färg; eller bjuda 3NT med bra dubbel stopp i hjärter.

Vilken variant det är, beror då på stil och överenskommelse… JAG skulle spela splinter med min tvilling , men jag skulle aldrig överfalla en nybörjare med det budet. Smile Då är en lång hjärter med svaga kort enklare att bjuda mittemot en färsking.

Logga in för att kommentera