Juniorstjärna bygger bridgeplattform

Castor Mann är med sina 21 år redan en framgångsrik spelare. På meritlistan finns både JEM- och JVM-guld, samt kanske lite mer oväntat en seger i finska lagmästerskapen. Den finska framgången beror på att Castors partner Erik Hansson (som har dubbla medborgarskap) bor i Helsingfors. I sommar ska de spela Junior-EM igen, den här gången i Holland och i U26-klassen.
– Jag ser verkligen fram mot det, berättar Castor. Även om jag kanske ligger lite efter med träningen…

Både på grund av att hans partner befinner sig i ett annat land, och den där pandemin som lamslagit livebridgen i ett par års tid, har det blivit mycket nätspel för Castor. Under de senaste 20 åren har det i praktiken bara funnits en plattform för den som vill spela bridge online, och göra det gratis. Bridge Base Online, BBO, var första steget för bridgevänner världen över att mötas när det lanserades 2001, men plattformen har inte riktigt hängt med i svängarna.
– Jag gillar att spela på nätet, men ju mer jag har gjort det, desto mer har jag tänkt ”varför är det så krångligt?” säger Castor. Det behövs något nytt, som är snyggt, gratis, lätt att använda och framför allt roligt att spela på. Bridge ska kännas som bridge, inte som ett datorspel från millenniets början.
Så för ett par år sedan började han skissa på något nytt och bättre. Hans kompis, Theodor Lundqvist, var dessutom fena på att programmera. Efter massor med jobb såg Bridgestars dagens ljus. I dagarna har man börjat testa den lite smått, och i juni ska en beta-version vara klar att testas.

Plugga eller bygga eller spela?

Castor har pluggat i Lund de senaste åren, men erkänner att både studierna och den egna bridgen blivit ”ganska” respektive ”lite” lidande. För att råda bot på detta så får studierna pausas ett tag, och Castor har flyttat tillbaka till Stockholm.
– Vi vill revolutionera bridgevärlden ur ett teknologiskt perspektiv, berättar Castor. Då måste man vara beredd på att det blir enormt mycket jobb.
– Bridgestars ska vara öppet och gratis för alla, och man ska kunna spela alla typer av tävlingar. Allt ska vara lätt och kännas logiskt: från att starta en lagmatch till att bjuda in vänner och chatta.
Konstruktörerna har också börjat laborera med spel om rankingpoäng, där du som spelare automatiskt matchas mot andra spelare som har ungefär lika många poäng som du. Vinner du ökar din poäng, medan den som förlorar tappar i ranking. På så sätt kan ingen få massor med poäng ”bara” genom att spela en faslig massa.
– Vi ska ha analysverktyg också, så att man se hur man kan förbättra sig, berättar Castor. Just nu testar vi det för själva spelet, men vi vill ha det även för budgivning i framtiden.
Förutom att kunna spela bridge vill Bridgestars även lära ut bridge. Det kommer att finnas sådant som budgivningsproblem, spelföringsproblem, försvarsproblem och färgbehandlingar både för nybörjare och avancerade. På sikt hoppas Castor att man ska kunna undervisa via plattformen, både privat och i grupp.

Många glada tillrop

Så snart Castor och Theodor började berätta för folk vad de höll på med blev de nästan överväldigade av den positiva responsen. Många har redan skapat ett konto, kommit med idéer, erbjudit sig att vara testare, och till och med att stötta ekonomiskt. Gensvaret fick dem att tro ännu mer på idén, att det verkligen behövs något nytt.
– Det är det absolut roligaste, att alla är så entusiastiska, säger Castor. Och det är verkligen bra också, för om man har många att bolla idéer med, och som kanske kan hjälpa till, är det ju lättare att verkligen bygga något bra.

Den som vill följa arbetet kan kika in på hemsidan, bridgestars.net
Det går även bra via Facebook och Instagram