Mickes Bridge - Vecka 3, 2017

  • Tony Forrester briljerade i försvaret

Vi är inte särskilt långt in på 2017 men kanske kan vi redan nu kora årets bästa försvarsspel.

Varje år spelas Camrose, en tävling mellan Skottland, Irland, Nordirland, Wales och England. I bridgesammanhang tävlar nämligen de olika delarna av Storbrittanien nämligen separat snarare än under enad flagg. Ett sjätte lag deltar också varje år då värdnationen får ta med ett andra lag för att undvika blindronder. I årets upplaga av tävlingen fick vi se engelsmannen Tony Forrester prestera detta i matchen mot Irland:

KD10
862
D7654
K10
93
KD107
K98
D743
876
E54
kn1032
kn65
Ekn542
kn93
E
E982
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Carroll
Forrester
Garvey
Bakshi
Pass
1
Pass
1NT
Pass
2
Pass
3
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass

Irländarna hade en helt naturlig budgivning på Öst-Västs kort där Östs höjning och Väst något aggressiva fortsättning satte paret i en sportig utgång. Notera att Carroll valde att bjuda ut sin fördelning snarare än att bara föreslå 3NT över 3 då 4 mycket väl skulle kunna vara bättre, både med fyra eller fem hjärter hos partnern. Mittemot singelruter och utan hopp om nio snabbstick med bara två hackor i spader såg det inte ut som att K skulle räcka som håll för hemgång i 3NT och Garvey valde istället ”Moysian”-utgången i hjärter.

Utan bättre alternativ valde Forrester att spela ut K från sin sekvens. När den vann sticket skiftade han i stick två till Q! Eftersom han visste att spelföraren hade singelruter var det ett försök att gardera att han skulle ha J-singel eftersom han i sådant fall skulle fälla den med damen. På så sätt skulle han sedan kunna fortsätta i färgen utan att ge spelföraren ett onödigt stick och håll i ruter. Här spelade det ingen roll vilken ruter han vände med eftersom spelföraren ändå vann med A men tanken var helt klart god. Spelföraren fortsatte med trumf till bordets kung och när den vann sticket stal han bordets ruterhacka innan han fortsatte med J från handen. Den vann Syd för att fortsätta med J till bordets återstående kung. T drog ut trumfen och nu var det dags att sätta fart på någon av sidofärgerna.

Frågan var huruvida spadern 3-3 var troligare än K andra eller tredje hos Nord. Då Bakshi i stick ett markerat för ett jämnt antal spader (både han och partnern visste exakt spelförarens fördelning och behövde därför inte markera ärligt) hoppades Väst på den andra chansen. Med tanke på att det satt så är det svårt att se hur han gick bet men det som hände var att Forrester lade av sig K under A! Spelföraren trodde nu av förståeliga skäl på denna återstående sits:

D10
-
763
-
9
7
-
D74
76
-
-
kn106
Ekn
-
-
982
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ö-V i zonen

Mer klöver skulle i sådant fall se Syd få två stick i färgen så Väst spelade istället på en inpetning. Genom att ta för A och stjäla en spader tog han bort Syds frånslagskort i den färgen och försökte sedan peta in honom genom att spela låg klöver mot handens nia. Vi kan bara gissa hur förvånad han såg ut när Forrester kom in på T och inkasserade två ruterstick. Förutom Forresters vackra K, enda chansen till bet, hittade han också en tekniskt korrekt Q samtidigt som Bakshi falskmarkerade i första stick. Försvarsspelt belönades med 8 välförtjänta imp när andra bordet spelade 3 med ett övertrick.

Läs alla Mickes bridge

Fler artiklar av Micke hittar du på Dagens Bridge