Juniorrapport: En ovanlig skvis
Castor Mann
Sedan jag flyttat ner till Lund för att studera på LTH så har livebridge blivit lite ovanligare för min del. Därför tyckte jag att det var mycket roligt att svänga förbi Stockholm en vecka under julledigheten, både för att hälsa på släkt och vänner och för att pallra mig ner till bridgeklubben och spela lite bridge med flera bekanta ansikten. Jag försökte spela så mycket jag kunde och det var inte förrän den allra sista brickan innan jag åkte tillbaka till Lund som jag hittade en riktigt fin bricka som jag dessutom lyckades få nöjet att vara spelförare på. Det var på bricka 42 under BK S:t Eriks Mellandagssilver som jag fann mig själv i kontraktet 6♠ med följande kort:
Alla i zon
Utspelet var ♥Q och genast kan man konstatera att det ser ut som att kontraktet hänger på en spadermask. Spricker den finns det eventuellt möjlighet till att ställa ett hjärterstick om det exempelvis skulle sitta QJT punkt i hjärter hos Väst eller att toppa ut ♣K singel (som jag har hört att den alltid sitter ).
Ja ja, hemgången är möjlig, men vad kan man säga om övertrick då (det är ju trots allt partävling)? Man har ju ändå ♣Q, så någon form av skvis kanske går att få till. Många hade nog direkt identifierat möjligheten till en vanlig skvis. Om Öst har femkortshjärter samt ♣K kommer han att bli skvisad om man vinner utspelet på bordet, spelar in sig på handen, maskar i trumf (som vi antar står) och sedan avblockerar ♣A innan man tar ut resterande spader- och ruterstick. Det skulle i sådant fall bli en så kallad automatskvis.
Problematiken ligger i utspelet, ♥Q. Spelar man verkligen ut ♥Q från Qx mot slam i partävling? Visst är det möjligt, men troligare skulle jag säga är att man har QJT+ eller åtminstone QJx+. Om man har studerat sina skvisar så kan man misstänka att en annan typ av skvis kan vara möjlig i detta läge. En skvis som har mycket bättre chanser att fungera än den tidigare nämnda automatskvisen. Innan jag går vidare kommer jag att ge er den fullständiga given för att det ska vara lättare att följa med i resonemanget.
Alla i zon
De som vill kan nu försöka lösa problemet själva double dummy, det kan fortfarande vara lite klurigt faktiskt. Vi kommer att försöka skvisa den spelaren som har fyra eller fler kort i hjärter och hoppas att den också har ♣K. Denna skvis kommer fungera oavsett om det är Öst eller Väst som har det. Målet är att nå ett slutläge som liknar en criss-cross skvis där en ingång behålls på båda händerna i det läget då skviskortet spelas. I vårt fall kommer vi låta ♣A agera som sista ingång till handen, och en trumf agera sista ingång till bordet. Följande slutläge skall uppnås:
Alla i zon
När ♦K nu spelas måste Väst saka ett kort. Om Väst sakar en klöver kan man lägga ner ♣A och stjäla in sig på bordet och casha ♣Q för 13 stick. Sakas istället en hjärter själ man in sig på bordet innan man tar ut ♣A, och när man sedan spelar in sig på handen med ♣A så står handens sista hjärter. Denna typ av skvis kallas för en trumfskvis och är, trots sitt anspråkslösa namn, en mycket ovanlig skvis. Som tidigare nämnt är den en variant av den lite mer vanliga criss-cross skvisen, som även den är mycket ovanlig.
Detta slutläge kan vi enkelt nå på flera olika sätt. Vid bordet valde jag att vinna utspelet på handen, för att inte riskera att någon mot förmodan skulle stjäla nästa stick som jag skulle spela in mig på handen med. ♠J duckades och följdes av ytterligare en spadermask och uttrumfning. Ett fjärde varv spader dras och en klöver sakas på handen. ♥K cashas och sedan följer fyra varv ruter och skvisen förverkligas. Vid bordet valde Väst att saka hjärter, så jag spelade hjärter till stöld och klöver till ess samt sista hjärtern för 13 stick. En vacker bricka tyckte jag. Notera även att storslam inte går att beta med något utspel, men hade spelföringen varit på Nord hade klöver ut betat 7♠ eftersom ♣A då slås bort direkt.
Som en sista kommentar vill jag även poängtera färgbehandlingen i trumf. Till synes kanske det verkar dumt att börja med ♠J, för om ♠K sitter singel hos Väst så har man plötsligt en spaderförlorare som man inte hade haft om man börjat med låg spader till dam. Faktum är dock att man kan klara två stycken 4-1:or i spader om man börjar med knekten: ♠9- och ♠8-singel hos Öst. Om Väst täcker knekten med kungen kan man spela spader till tian och sedan maska ut Östs ♠8 eller ♠9 med ♠7. Täcker han den inte fortsätter man med tian som han tvingas täcka och sedan spelar man in sig på bordet och maskar igen.
Gott nytt år!
Samarbetspartners
Förbundet
Kontakt
Stadgar
Kansli
Styrelsen
Kommittéer
Tidningen Bridge
Klubb & distrikt
Sök klubb
Välj distrikt
Bridgekurs
Funktionärsutbildning
Rekryteringskedjan
Medlem
Sök medlem
Mina sidor
Medlemskap
Byte av klubb
Junior
MK
Populära sidor
Forum
Spelprogram
Nyheter i listform
Gamla hemsidan
Syskon
Budproblemet
Tävling
Mina tävlingar
Regler och dokument
Bridgefestivalen
Mindre rutinerade
Simultan
Ruter
Internationellt
Internationellt
Landslag
WBF World Bridge
EBL European Bridge
NBU Nordisk Bridge
SM Par
Open
Dam
Veteran
Mixed
Junior
Nybörjare
Hcp 30+
Lagtävling
Allsvenskan
Svenska Cupen
Chairman’s Cup
SM Lag Open
… Veteran
… Mixed
… Junior