EM-lag uttagna

Till nations-EM som avgörs på Madeira 12-22 juni har våra lag nu nominerats!

Öppen klass spelas 12-22 juni medan de övriga klasserna spelar den 16-22 juni.

EM är uppdelat på två spelplatser och invigs den 11/6 med prisutdelning den 22/6 på kvällen. Captains’ meetings kommer att ske den 11 respektive den 15 juni.

Vi kommer att ha särskild rapportering och lägga ut information om matcher, resultat och spel på BBO. Länk till EBL:s officiella EM-sajt har du HÄR.

I tillägg till de fyra kaptenerna reser även Carina Wademark med som coach, officiellt för dam- och veteranlagen, men Carina har alltid varit oumbärlig för i stort sett hela svensktruppen!


De fyra landslagskaptenerna har gjort sin uttagning och kommenterar dessa nedan:

Öppen klass

Till EM 2022 har tagits ut följande spelare.

Ola och Mikael Rimstedt,
Peter Bertheau och Simon Hult,
Marion Michelsen och Per-Ola Cullin

Det är två par som är kvar från VM medan Fredrik Nyström och Frederic Wrang ersätts av Marion och Per-Ola.

Som i princip samtliga mästerskap numera är det knivskarpt i toppen.
Vi hade förhoppningar om en kvartsfinal i VM som dock grusades.

Trots att USA som tog två platser i VM kvarten inte är med på EM, tillkommer det bra lag som inte kvalificerade sig för VM, till exempel Polen och Frankrike.

En sak kunde man se var att i VM-finalen spelade två lag där deras två A-par har spelat ihop i många år i de flesta stora internationella tävlingarna.

Det är nog ingen överraskning att samspelta spelare som spelat ihop i många år lyckas.

Jag tänker inte tippa annat än att de två VM-finalisterna Schweiz och Nederländerna säkerligen kommer att ligga med i toppen på EM.

Vi hoppas att Sverige kommer med där uppe också.

Jan Lagerman,
Kapten öppen klass.


Damer

I juni är det dags för det tredje mästerskapet på kort tid. Nations-EM för lag skulle ha spelats på Madeira 2020, men blev uppskjutet på grund av pandemin.

Till EM skickar vi fem regerande världsmästarinnor, och en tidigare:

Kathrine Bertheau - Jessica Larsson
Louise Hallqvist - Ylva Johansson
Sanna Clementsson - Sara Asplund Sivelind

De två förstnämnda paren är intakta från VM. Då Emma Övelius spelar i vårt mixedlag bildar Sanna par med Sara Asplund Sivelind som i tillägg till ett EM-brons från 2010 också stoltserar med en VM-guldmedalj: för U26-juniorer i par (med Cilla Rimstedt) från 2006.

EM har ett helt annat upplägg än det VM vi nyss vann. Här är det enbart ett gruppspel där man möter alla lag över relativt korta matcher. Det kommer att vara extremt viktigt att ta med sig så mycket IMP som möjligt i varenda match. 19 lag är anmälda i damklassen, och med färskt minne från VM så anser jag att Polen är våra absolut tuffaste konkurrenter om guldmedaljen.

Linnea Edlund
Kapten damklassen


Mixed

Med de förutsättningar som gäller efter stämmobeslutet för mixedklassen, beslutade jag i samråd inom UK att till detta lag-EM spela en ren uttagningstävling. Denna vanns överlägset av Ida och Mikael Grönkvist tillsammans med Emma Övelius-Tommy Bergdahl. De fick sen själva välja om de ville spela på 4 eller ta in ytterligare ett par, och de valde att spela på 4.
EM är ju inte en lika lång och jobbig tävling som VM,

Jag själv följer med som ”Playing Captain” att rycka in i nödfall, och vi har bett EBL att få nominera Linnea Edlund som ”sjuk-reserv”.

Senast det spelades EM var 2019 och då var Ida och Mikael med och vann. Även den gången spelade man med två par.

Detta blir mitt första mästerskap som kapten och jag är med för att se och lära inför kommande VM.

Vi har ett starkt lag som bör vara med och slåss om medaljerna, och vi bör absolut klara av att komma bland de 8 bästa som krävs för att säkra en VM-plats.

I dagsläget inte klart för alla lag vilka som representerar andra länder. Frankrike som vann VM ställer upp med i stort sett samma lag och räknar säkert med att vara bland topp tre. Övriga länder som jag tror kommer vara med och kriga om VM-platsen är utan inbördes ordning:
England, Turkiet, Nederländerna, Norge, Danmark, Polen, Italien och Tyskland.

Pär Ol-Mårs
Kapten mixedklassen


Veteraner (”Seniors”)

Laget som kommer att representera Sverige vid EM i Funchal är.

Mats Axdorph – Bengt-Erik Efraimsson
Anders Morath – Johnny Östberg
PG Eliasson - Gunnar Elmroth

Paren förbereder sig med en hel del systemsnack och förstås mycket livebridge.

Mats och Bengt-Erik spelar bl.a. NM Lag medan såväl Anders och Johnny som PG och Gunnar har spelat VM, SM Lag semi och ska spela SM Lag final.

Johnny, Anders, PG och Gunnar kommer även att spela landslagens Re-albridgetävling för insamling till Ukraina den 10 maj. Alla förutsättningar är ännu inte helt färdiga. Grundtankarna kan man läsa mer om här.

Heja Sverige!

Olle Wademark
Kapten veteraner