Ida Grönkvist är nyinvald i EBL - ”Måste hitta nya strategier”

Ung, kvinna och som spelar bridge på absolut högsta nivå.
– Jag hoppas jag kan bidra med ett annat perspektiv, säger Ida Grönkvist som är nyinvald i Europeiska Bridgeförbundet, EBL.

Ida Grönkvist, 27 år, jurist och bosatt i Stockholm, har spelat bridge i många år och nått stora framgångar inom sporten bland annat med tre VM-guld i bagaget.
– Jag hoppas jag att mina erfarenheter gör att jag har kunskap att bidra med när beslut ska fattas inom de många områden där bridgen står inför utmaningar, säger hon.
När Europeiska bridgeförbundet (EBL) hade motsvarigheten till Svenska Bridgeförbundets Riksstämma i mitten av juni valdes Ida Grönkvist in i en styrelse där en annan svensk, Jan Kamras, suttit som ordförande mellan 2018 och 2022.
– Det är ett demokratiskt val och det var olika medlemsländer som röstade in mig.

Det Svenska Bridgeförbundet och våra förbund i grannländerna brukar ha en samsyn inom bridgen. Vad förväntar de sig av dig tror du?
– Jag har inte fått någon agenda. Vi ska verka för bridge inom Europa generellt. Det är inte så att jag ska gå andras ärenden, men mina värderingar sammanfaller ofta med Svenska Bridgeförbundets.

Svenska Bridgeförbundets ordförande Martin Löfgren kontaktade Ida Grönkvist för att höra om det fanns något intresse att kandidera till en av styrelseposterna inom Europeiska bridgeförbundet.
– Jag kontaktade bland annat Jan Kamras för att höra mig för vad arbetet gick ut på innan jag gick med på att kandidera, berättar Ida.
På den vägen är det.
– Det är spännande att göra sig delaktig och kunna vara med och påverka. Det är mycket som händer och behöver hända inom bridgen just nu.

Det låter spännande. Kan du ge några exempel?
– Det är en generationsväxling inom bridgen i alla länder. Vi måste hitta nya strategier inom flera områden för att locka yngre personer till både tävlings- och breddbridge.
Ida Grönkvist nämner pandemin och vad den orsakat, men också hur fusk ska stävjas.
– Fusk blev vanligare under pandemin då många tävlingar spelades online. Fusk är skadligt för bridgen, både när det gäller att attrahera nya spelare och att locka spelare till seriös tävlingsbridge.
Frågor kring dambridgens framtid är angelägna för Ida.
– I dag är det betydligt färre kvinnor som tävlar i bridge på hög nivå. Varför ser det ut så? Bör damerna i framtiden ha egna tävlingsklasser?
Med ett annat perspektiv hoppas Ida Grönkvist kunna bidra till förändring.
– Det är få medlemmar i styrelsen som har erfarenhet av att tävla på hög nivå. Jag har även nyss lämnat juniorklassen och jag mycket kontakter både på juniorsidan och i de öppna klasserna.
Förutom det sedvanliga arbetet ingår Ida i EBL:s dam- och juniorkommitté. Hon kommer också att jobba med marknadsföring.

Fick avbryta spelet för att bli invald

När EBL höll sitt General Assembly (”riksstämma”) på Madeira var det i samband med att EM i lag spelades. När nya styrelsen skulle utses, ja då spelade Ida match i mixed-klassen.
– Det framgår av stadgarna att det är fysisk närvaro som gäller. Jag fick avbryta och Linnea Edlund fick göra EM-debut. Jag är väldigt tacksam för att hon kunde ställa upp och spela. Normalt sett skulle det inte spelas någon match då, men det var många lag anmälda så att det blev en extra speldag för några nationer.

Första mötena hölls under veckan på Madeira.
– De flesta möten ska vi ha digitalt. Fysiska möten är förlagda till tillfällen när det är mästerskap/tävlings anordnade av EBL.

Hur länge pågår ditt styrelseuppdrag i EBL?
– I fyra år – och det är helt ideellt. Nu ska jag sätta mig in i arbetet och jobba för de värderingar och idéer jag tror på.

Till ny president i EBL valdes Erik Laurent, Nederländerna. För Jan Kamras som lämnade uppdraget som ordförande väntar nya utmaningar. Kamras förväntas bli ny ordförande i Världsbridgeförbundet, WBF.


Genvägar till nyheter från …


Genvägar till tävlingsresultat …
ida_gronkvist.jpgIda Grönkvist.

Samarbetspartners