”Alla ska känna en bridgespelare”
Thomas Wedin
Vem vill inte att bridgen ska överleva?
– Jag vill att alla ska känna en bridgespelare, säger Linnea Edlund som ligger bakom idén till en av Bridgeförbundets största rekryteringssatsningar som nu är igång.
Och det är du som är pusselbiten.
Alla vet hur det brukar vara. Kanske en annons i lokaltidningen, några lappar på anslagstavlan och i brevlådan om att det startar en nybörjarkurs i bridge.
Och ansvaret ligger på klubbstyrelsen att ordna allt.
Skönt kanske du tänker.
Du och jag
Men Svenska Bridgeförbundets nya rekryteringssatsning bygger på den kunskap och kontaktnät som redan finns – hos alla bridgespelare – det vill säga hos dig och mig.
Bakom idén ligger Linnea Edlund som förra året fick ta emot diplom- och förtjänsttecken i guld med bland annat motiveringen ”Med professionalism, kunnande och positiv pedagogik har Linnea skapat tävlingsstrukturer och givit support till allt från ovana användare till tävlingskommittén.”
2019 valdes dessutom 43-åringen från Uppsala in i Svenska Bridgeförbundets styrelse. Hon är dessutom kapten för det svenska damlandslaget och så spelar hon själv en del förstås.
Tävlingsmoment direkt
Konceptet bygger på Minibridge, där grundtanken är att en ”van” bridgespelare (mentor) och tre personer (adepter) ska bilda ett lag och så ska de spela lagmatcher först på det lokala planet och för de allra bästa väntar så småningom finalspel på Bridgefestivalen i Örebro sommaren 2023.
– Konceptet är likt det som gäller för Svenska Cupen, berättar Linnea Edlund och fortsätter.
– Alla som kan spela bridge kan lära ut Minibridge. Nu ligger ansvaret att få ihop ett lag på individnivå. Jag vill att alla ska känna en bridgespelare.
Var hittar man då potentiella bridgespelare?
– Tänk familj, kollegor på jobbet, kompisar, gemensam hobby som till exempel boule-gänget, kören, skolan, ja det finns många ställen.
Minst 600 spelare
Målsättningen är, när Minibridge Cup drar i gång i slutet av året, att det ska vara lika många lag som i Svenska Cupen som i år samlade 211 lag.
– Det är en stor satsning, men ger mycket om det slår väl ut. Det här är en av de största rekryteringssatsningarna som gjorts, säger Sigrid Svensson som arbetar på förbundet och som är projektansvarig.
– I stället för att gå en kurs ett halvår så får man möjlighet att komma in i tävlingsmomentet direkt eftersom Minibridge är lätt att lära sig. Det tror jag gör att det blir mindre läskigt när man kommer ut på klubben och ska spela.
Sigrid Svensson och Linnea Edlund jobbar nu hårt för att dra igång lagtävlingen. Anmälan öppnar i september!
– Det gäller att jobba upp ett engagemang runt om i landet. Det gäller att tro på sitt projekt och våga satsa, för det är ju inte helt utan kostnader.
Goda ambassadörer
Efter att ha tagit del av Linneas och Sigrids presentation av projektet på ett lunchseminarium under Bridgefestivalen går det nog inte att få bättre ambassadörer.
– Vi måste vara stolta och engagerade, säger Linnea Edlund och syftar på alla som spelar bridge och hon återkommer ofta till ”alla ska känna någon som spelar bridge”.
Jag har ett par potentiella kandidater till ett lag.
Du då?
Genvägar till nyheter från …
Genvägar till tävlingsresultat …
Samarbetspartners
Förbundet
Kontakt
Stadgar
Kansli
Styrelsen
Kommittéer
Tidningen Bridge
Klubb & distrikt
Sök klubb
Välj distrikt
Bridgekurs
Funktionärsutbildning
Rekryteringskedjan
Medlem
Sök medlem
Mina sidor
Medlemskap
Byte av klubb
Junior
MK
Populära sidor
Forum
Spelprogram
Nyheter i listform
Gamla hemsidan
Syskon
Budproblemet
Tävling
Mina tävlingar
Regler och dokument
Bridgefestivalen
Mindre rutinerade
Simultan
Ruter
Internationellt
Internationellt
Landslag
WBF World Bridge
EBL European Bridge
NBU Nordisk Bridge
SM Par
Open
Dam
Veteran
Mixed
Junior
Nybörjare
Hcp 30+
Lagtävling
Allsvenskan
Svenska Cupen
Chairman’s Cup
SM Lag Open
… Veteran
… Mixed
… Junior