SM par Dam - Sent avgörande

Fyra, trea och sjua de senaste åren.
Men efter stor dramatik var det till slut Ylva Pyykkö och Lena Johansson som tog hem damernas SM-guld den här gången.
– Jätteroligt, men vi har fått slita, säger Ylva och Lena.

Det blev en spännande avslutning på SM-par dam. Det var ovisst ända in i det sista, där Ylva Pyykkö i par med Lena Johansson från BK Centrum respektive Ulricehamns BK med bara någon rond kvar att spela passerade Ida Grönkvist och Klara Gustafsson. Segermarginalen var åtta poäng.

Damerna från Västsverige blev därmed Bridgefestivalens första vinnare. SM-par dam har tidigare år spelats senare under festivalveckan.

Att tävlingen avgjordes redan under festivalens första helg i Örebro har öppnat upp för att damerna som spelar SM också kan spela i lagtävlingen Chairman´s Cup redan från start.
Det ska också Ylva och Lena göra.
– Även om man är trött tänder man till lite extra när man får en ny partner, menar Lena.

Efter fredagens 64 brickor låg paret trea för att efter 88 spelade brickor gå upp i topp med Ida Grönkvist och Klara Gustafsson, Uppsala- respektive Örebridgen som tvåa med Maria Grönkvist och Catharina Ahlesved som trea.

Några timmar senare, när SM-tävlingen summerades, var det också just med den trion i nämnd ordning på prispallen även om det under resans gång varit en del omkastningar.

Noteras i sammanhanget ska att silvermedaljören Klara Gustafsson så sent som förra året vann nybörjar-SM som då spelades online.
– Tyvärr hade vi en riktig dålig start och det blev en avgörande rond mot Ylva och Lena, säger Klara Gustafsson som var lite besviken över att de varit så nära att gå hela vägen.

För Ylva Pyykkö som Lena Johansson var lördagens medalj inte den första.
Ylva spelade hem mixed-SM 2018 och Lena har ett guld ihop med Pia Andersson från 2014 som senaste guldglänsande merit.
Segerduon var också de inne på att avslutningen blev avgörande.
– Det var en redig avslutning, menar Ylva.

De sista sex brickorna spelades mot silver- och bronsmedaljörerna samt mot slutsexan Ylva Johansson och Louise Hallqvist, BK S:t Erik.
– Det blir ju lite av dubbla poäng när man möter par på ungefär samma placering. Vi har mött alla i toppen efter pausen.
Den här gången blev extra kostsamt för tvåorna Ida Grönkvist och Klara Gustafsson som tappade ledningen i slutet efter ett par kostsamma brickor mot Ylva och Lena.
– Du måste vara fullt koncentrerad. Det gäller att spela sitt vanliga spel. Det gäller att ta bricka för bricka, menar guldduon.

Framgången säger de kommer genom att budsystemet har suttit på plats i princip hela tiden.
– Utom på en bricka där vi inte var överens. Det redde vi ut i matpausen.

Systemet, ja.
– Vi brukar spela tillsammans med våra respektive och alla spelar efter samma budsystem. Det gör att alla kan vara med och diskutera.

Båda är överens om att standarden på årets SM-par dam var hög.
– Det är klart att man vill vinna, men när jag såg startlistan tyckte jag att det verkade vara ett tufft startfält med många bra par, säger Lena Johansson.

Resultatlista här!


Genvägar till nyheter från …


Genvägar till tävlingsresultat …
sm-par_guld_2.jpgYlva Pyykö och Lena Johansson.
sm-par_silver.jpgKlara Gustafsson och Ida Grönkvist.
sm-par_brons.jpgMaria Grönkvist och Catharina Ahlesved.
sm-par_pallen.jpgPrispallen 2022 SM Par Dam

Samarbetspartners