Forum » Covid 19 » Nu har vi äntligen öppnat bridgeklubben igen…

Nu har vi äntligen öppnat bridgeklubben igen…

35 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg

Sidor

Anita Bergstedt
Nu har vi äntligen öppnat bridgeklubben igen…

Filbyter Bridge

Sista speltillfället i våras var 12 mars och nu den 22 september öppnades dörrarna igen.
Under mellantiden har många varit aktiva på BBO med både par- och lagspel.

Styrelsen har haft flera möten - i lokal, via telefon och mail. Hur gör vi för att det ska vara så säkert som möjligt att starta upp igen och följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer? SBF har dessutom utarbetat riktlinjer i Projekt “Coronasäkerhet”

En åtgärd som påbörjades redan i våras var en storstädning av lokalen. Väggar, golv, hygienutrymmen, gardintvätt, möbler m.m.

Hur får vi tillbaka medlemmarna till vår klubb?

Det mynnade ut i en enkät till alla medlemmar och till dem som brukar gästa oss regelbundet. Hur vill man ha det? Vilka åtgärder skulle vi vidta?

Samtidigt med enkäten frågade man efter fler medlemmar som kan hjälpa till i verksamheten. Glädjande nog var det flera som anmälde sig som TL-aspiranter och till den nya funktionen ”klubbvärd”.

När vi sedan gjorde upp våra checklistor, fann vi att det var ju en väldig massa saker man måste tänka på. Våra egna checklistor blev vapnet i den kampen. Som vår ordförande Calle påpekade: piloterna och flygvärdinnorna har sagt sina saker tusentals gånger, men de läser ändå från en checklista för att undvika att glömma.


Roger Hilmersson är farligt nära 1,5 meter från TL-”aspirant” Eva Hydén.

Att vi skulle ha ”bordskryss” såg vi som en självklarhet, eftersom avståndshållande är (nästan) A och O i kampen mot Covid19. Men det var bara början. Hur anmäler man sig? Hur betalar man? Hur går man in och ut ur lokalen? Hur byter man mellan ronderna? Hur ser man till att det inte blir toalettkö? Kan man få något att dricka? Ska man ha ett utskrivet privatprotokoll? Hur kan jag få sittebord och hur kommer jag in om jag kommer med Färdtjänst? Budlådor? Brickor? Bridgemates?

Och inte minst: hur vill och vågar vi påminna varandra när det ser ut som man ”glömmer sig”…?

Så här gjorde vi

Anmälan: Det kan vara praktiskt att anmäla sig direkt i BIT, men några av våra äldre spelare hävdade att man då skulle kunna få svårt att hävda sig pga mindre datorvana. I stället fixade vi en ”jourtelefon” dit man ringer samma dag och anmäler sig, Antingen svarar jour”arbetaren” eller så talar man in sin anmälan. Anmälan kan inte göras för flera tillfällen framöver. En sen anmälan garanterar att man är frisk i alla fall den dagen, man vet ju inte hur man mår nästa vecka.

Telefonen tas en vecka i taget av de ansvariga, som för in anmälda spelare på en startlista i ett dokument som TL sedan kan öppna när h*n kommer till lokalen så där en timme före. Man säger till om man önskar vara sittepar och om man vill ha ett utprintat privatprotokoll – så vi inte printar i onödan. Max 24 par tar vi emot men ännu har det inte varit fullt. En viss oro och försiktighet, med rätta, finns kvar.

Betalning: Inga kontanter! Vi använder våra vanliga spel”märken”, man kan också swisha på plats. Vid behov av nya spel”märken”betalar man in via bank eller swish. Nya märken ligger på spelarens plats nästa speltillfälle

I lokalen har vi satt upp ett par namnlistor (från dagens startlista) där man går en och en och klistrar upp sitt märke.

Insläpp: Startar 20-30 minuter före, den som kommer med färdtjänst får ringa för ”specialöppning”. En ny funktion, ”Klubbvärd” står vid öppningen och ser till att man håller avstånd och släpper bara in en spelare i taget: denne får då reda på var h-n ska klistra upp sin spelbiljett och vilket bord h-n ska sitta vid.


Anita Bergstedt ser till att markörerna i backen upp till ingången håller rätt avstånd!


Dagens Klubbvärd Maud Kylinger med startlistani högsta hugg välkomnar ”Dagge”Johansson medan Leif Lyngmo väntar på behörigt avstånd. Här får man reda på vilket bord man ska gå till för sin startposition.

Borden: Bortåt 2 meter mellan ryggen på en spelare till ryggen på nästa. Borden vinklas, eftersom ljud så lätt studsar över till bakom”sittande” person. Vi har flyttat ut borden så det finns en ”gång” på var sin sida om borden. Borden har bordskryss, och får varsitt brick-set som är lagda i spelordning.

Spelform: Vi spelar med så många sittepar som möjligt, oftast inga eller något enstaka ”flyttebord””. Den som sitter stilla börjar oftast som Nord eller Syd och sitter sedan stilla oavsett om h*n ska skifta väderstreck någon rond. Vi vill inte spela barometer eftersom ljudnivån med bordskryss dessvärre blir lite hög.

Budlådor: Var och en uppmanas att ha med egna, har man inte det får man kvittera ut en, och i bägge fallen märker vi med namn. Spelarna får ta hem lådorna och tillbaka till nästa tävling. Det har glömts många budlådor under våra första kvällar, så märkningen har visat sig nödvändig…


Anita märker budlådor för glatta livet!

Bridgemates: Vid sittebord sköter samme spelare Bridgemates hela tävlingen, även om h*n sitter Öst eller Väst. Vid eventuella flyttebord har vi lagt ut färdigklippt gladpack som anländande spelare kan lägga över dosan. Bridgemates rengörs (av klubbvärden) efter varje kväll.

Det var lite av en utmaning första gången en Nord skulle sitta Öst att hålla reda på vem som egentligen var spelförare… Men märkligt nog blev det faktiskt inga felmatade resultat första kvällen!

Deklarationer: Vi har tagit fram en ”kryss-deklaration” som ser ut nästan precis som den gängse SBF-deklarationen, men i A4-format och allt på en sida, inklusive en plats för ”Pre-alert” längst ned. Stor stil och gott om plats! Klubben erbjuder att laminera dessa (SBF-ordförande Martin har fått en ny mening i livet som ”inplastare”) för att det ska se snyggare ut, och man fäster upp dessa på bordskryssen med en klädnypa (jodå, klädnyporna är också personliga och läggs undan efter varje tävling).

Handhygien: Klubbvärden ansvarar för tvål, vatten och handdukar, samt att de fyra stationerna med handsprit är välförsedda. Vi har som krav att sprita händerna efter toalettbesök, eftersom det också har en psykologisk effekt att se att alla verkligen har tagit hygienen till sig.

Dricka: Vi kommer säkert att börja med någon kaffeservering med inslagna kakor, men till att börja med är kafeterian stängd. I stället förser vi oss med småflaskor med mineralvatten som ingår i startavgiften
(inga kontanter var det ju…).


Henrik Malmsten och Lars Jacobson är TL och grubblar på hur simultanen ska fixas till. I framkant jobbar lamineringen för högtryck…


Malin Curman är nöjd med Henrik Groths träkarl. Kerstin Seborn och Inger Carlsson ser fokuserad ut i motspelet. Malin är tillika en av våra Klubbvärdar

Resultat: Förutom våra TV-skärmar trycker vi ut en resultatlista till dem som sitter kvar på sina platser – man får inte samlas vid sekretariatet!

Simultan: En av de kul grejer vi gjort är en simultan online-live, alltså att vi räknar ihop resultaten från vår kvällstävling med den online tävling som går samtidigt (och, av en ren slump, där man spelar samma brickor…). Det innebär att vi kan jämföra oss med spelare från Trosa eller Stigtomta i norr via Norrköping till Ödeshög eller Överum i distriktets södra och västra delar.

Sammanfattning:

Visst har det varit mycket att hålla reda på, men samtidigt har flera av oss kunnat träffas och jobba under trevliga former, och nog kan det faktum att fler ”tvingats” hjälpa till göra att vi kan se framtiden an med större tillförsikt!

Sidor

Linnea Edlund
Bild för Linnea Edlund

Tack Anita! Vilken oerhörd heltäckande och trevlig rapport, och jättekul att höra att ni är igång med verksamheten igen.

Många tips och tricks som jag tror fler klubbar kan dra nytta av.

All lycka till er!

Sidor

Per Jephson

Ett ambitiöst och omfattande upplägg som jag önskar all välgång, att utbyta erfarenheter och strategier klubbar emellan leder tveklöst till en ökad säkerhet…
Jag kunde dock inte se svaret på hur man löser den grannlaga uppgiften att ”vilja och våga påminna varandra när det ser ut som man ”glömmer sig””, det kan ju vara oerhört känsligt att behöva avvisa Gösta eller Ulla som bedyrar att deras förkylningssymptom inte är covidrelaterade samtidigt som det är en ovillkorlig skyldighet…

Sidor

Åsa Trollborg

Tack för inspirerande och trevlig läsning om er klubb! Roligt att ni är i gång igen! På StErik kör vi Barometer vilket innebär egna brickset vid varje bord. Säkert och bra.
Jag håller dock med om att ljudet ibland är lite besvärande.

Allt gott och lycka till! Smile

Sidor

Martin Löfgren

Hej Åsa! På Filbyter har varje bord också egna brick-set, men lagda av TL i den ordning de ska spelas.

Sidor

Britt-Marie Warborn
Bild för Britt-Marie Warborn

BK Albrekts har också valt partävling och guidekort med många sittepar och full uppsättnings brickor i påsar vid bordet i den ordning brickorna ska spelas.
Ljudet är ju ett problem med bordskryssen. Vid intressanta brickor är det ju lätt att någon säger 6Hj står ju alltid och det uppfattas ju av spelarna runt omkring.
När någon vid ett annat bord begär hj från träkarlen har det hänt att jag tro att det var min spelförare som begärde kortet.
Vi har så här långt inte haft någon som meddelat att hen har testats positivt men självklart Per Jephson finns en plan att via mail meddela samtliga spelare om detta skulle inträffa så smittspårning kan ske. Vi är väl medvetna om den ökade smittspridningen och påminner våra bridgevänner ideligen om att vi lever i en pandemi.
Vi har spelare som lider av kronisk hosta eller allergier. Jag vet att de mår dåligt då de behöver meddela att de inte har Covid 19 och är rädda att andra ska tro de är sjuka i Covid.
Vi är glada att kunna spela livebridge igen!

Sidor

Anita Bergstedt

Ännu så länge har vi inte behövt att avvisa någon. Jag tror på att människor tar sitt ansvar. Om det skulle inträffa har ”klubbvärden” mandat att avvisa.
I klubbens information till medlemmarna på hemsidan och innan start av tävling betonas detta.
”Kom inte till klubben om du känner dig det minsta sjuk! Det är oerhört allvarligt att göra det,
det sätter många människor i möjlig fara. Tänk på att hela klubben måste stänga om en
spelare påvisats ha vistats där med smitta!

Sidor

Åsa Trollborg

Tack Martin för info! Det var ju en bra lösning. Då förstår jag att man inte behöver välja barometer!

Sidor

Ola Brandborn

Man skulle också kunna spela fyrabrickorsronder i stället för trebrickorsronder, blir ”lite sämre tävling” men det kanske man kan överse med, förflyttningarna går ju ner med 25% (sex i stället för åtta ronder) när alla ska ”stå omkring och vänta på varandra”.

Sidor

Britt-Marie Warborn
Bild för Britt-Marie Warborn

Spelarna ska sitta kvar vid borden eller lämna spellokalen tills TL meddelar att byte ska ske. Då behöver ingen ”stå omkring och vänta på varandra”.

Sidor

Per Jephson

Många funktionärer i vårt land gör ju en beundransvärd insats när det gäller förebyggande åtgärder och det återspeglas i att förbundet och disciplinnämnden till dags dato uppenbarligen inte har fått en enda (obligatorisk) rapport om smittspridning i bridgesammanhang, detta måste innebära att klubbarna gör rätt i allt väsentligt….
Finns det någon info om hur många procent som har återstartat verksamheten?

Sidor

Björn Westling

Har ni på Filbyter, eller några andra som startat upp en omgång brickor, eller har ni en uppsättning per bord?
Finns det någon smidig och säker lösning med en enda omgång brickor?

Det är ju en hel del jobb att lägga tre barometrar i veckan liksom .

Sidor

Britt-Marie Warborn
Bild för Britt-Marie Warborn

Vi har full uppsättning brickor vid varje bord, just nu 4 tillfällen varje vecka och på väg att starta upp ytterligare ett tillfälle. Visst kräver det flera brickläggare och många uppsättning brickor. Tack och lov för brickläggningsmaskinen!
Som jag nämnt tidigare spelar vi inte barometer p.g.a. ljudproblematiken med bordskryssen.

Sidor

Anita Bergstedt

Björn, vi har en uppsättning brickor per bord. Dessa brickor får ligga i karantän i 72 timmar innan de läggs om. Av säkerhetsskäl går det inte på annat sätt. Många brickor är det att lägga ..

Sidor

Carl Ragnarsson
Bild för Carl Ragnarsson

Björn Westling skrev:


Har ni på Filbyter, eller några andra som startat upp en omgång brickor, eller har ni en uppsättning per bord?

/ … /

Vi har en (1) uppsättning brickor per bord (men vi spelar inte barometer) och där halva, eller nästintill halva, startfältet sitter stilla.

Spelar man 24-brickorstävlingar, kan man välja någon av tävlingsformerna Bofors-Mitchell (vid 4, 6, 8 respektive 12 bord), Utökad Bofors-Mitchell (vid 5, 7, 10 resp 11 bord) eller Vändbords-Mitchell (vid 9 bord) för att få maximalt antal sittepar.

Vid låga bordsantal blir det fler brickor per rond (tre vid 7-9 bord, fyra vid 5-6 bord och sex vid 4 bord), men det känns som ett relativt lågt ”pris” att betala för att minimera antalet flyttepar och därmed onödig rörelse i lokalen.

(Vändbords-Mitchell kan vara lite trixig ifall man inte är extra observant på att förflyttning till just ”mittenronden” i tävlingen är annorlunda än till övriga ronder. )

Sidor

Björn Westling

Istället för sexbrickorsronder går det väl att ha trebrickors med revanchmöte antar jag.

Sidor

Anders Eriksson

Jo men då dubblar du antalet rondbyten utan att tävlingen på något sätt blir rättvisare. Visst det är långt med sex brickor på en rond men ska man minimera rörelsen i lokalen så.
Vi spelar Saxad Mitchell för att maxa antalet sittepar, ett per bord.
Fördelen är att sitteparet sitter still hela kvällen (hälften NS hälften ÖV), inga väderstrecksvändningar och väldigt enkelt flyttmönster (gå till nästa bord). Egna brickor vid varje bord och barometer, sitteparet hanterar BM och brickor. Ljudnivån med kryssen är ett problem och kräver tillsägelser under kvällen att dämpa sig. Även utan barometer skulle det vara problem då ljudnivån går upp pga bordskryssen. Är inte den mest rättvisa tävlingen men då det gäller minimera rörelsen i lokalen är den bäst.

Ps kan tillägga att BM är inställd kontrollera utspelskort vilket räddar många felinmatningar från att inträffa när öst hanterar BM.

Sidor

Björn Westling

Anders Eriksson skrev:


Jo men då dubblar du antalet rondbyten utan att tävlingen på något sätt blir rättvisare. Visst det är långt med sex brickor på en rond men ska man minimera rörelsen i lokalen så..

Det är väl kanske främst vid blindrond som det kan vara långt med sexbrickorsronder…

Sidor

Maria Danielsson

Men börjar inte Covid-19 sprida sig nu i landet, ska vi då börja starta upp bridgespel? Saknar bridgen men en pandemi är något vi alla måste ta hänsyn till.

Sidor

Per Jephson

Klokt att återgå till kärnfrågan, Maria…. smittspridning sker ju dagligen på sjukhus, äldreboenden, i kollektivtrafiken, snabbköpet, skolor,bibliotek, restauranger, dagis och inte minst idrottsutövning… har vi kommit till den punkten där vi av egoistiska skäl väljer att blunda för detta kraftfulla, urskillningslösa virus?

Sidor

Lars Adie

Per Jephson skrev:


Klokt att återgå till kärnfrågan, Maria…. smittspridning sker ju dagligen på sjukhus, äldreboenden, i kollektivtrafiken, snabbköpet, skolor,bibliotek, restauranger, dagis och inte minst idrottsutövning… har vi kommit till den punkten där vi av egoistiska skäl väljer att blunda för detta kraftfulla, urskillningslösa virus?

Nej, det är därför det spelas med bridgekryss, en uppsättning brickor per bord, egna budlådor samt andra åtgärder som ska minska smittspridning.

Sidor

Mikael Alexandersson
Bild för Mikael Alexandersson

Idag spelade jag min första partävling med bridgekryss sedan pandemins början. Mina reflektioner: Det är väldigt svårt att prata med först och främst partner, men också motståndare. Det gör att man ställer sig upp för att prata med partner eller lutar sig åt sidan för att kunna prata med en motståndare. Dessa åtgärder gör att man åsidosätter plexiglasens skyddande funktion.

Rörelsemönster i lokalen innan under och efter tävlingen gör att kaffekannor, toaletter och fruktskålar m.m. blir potentiella smitthärdar.

Hur kan man i denna tid av ökande smittspridning i Europa med bridgens demografi försvara livebridge?

Sidor

Per Jephson

Helt riktigt… det gäller ju inte att ”minska” smittspridning utan att i möjligaste mån eliminera den, det uppnås bäst genom avhållsamhet..

Sidor

Carl Ek

Jag håller helt med dig Maria!

Sidor

Hans Kvick

Jag håller inte med. Uppstart med säkerhetsåtgärder vidtagna är vad jag föredrar.

Sidor

Carl-Henrik Nauclér

Man undrar ju lite vad Per Jephson har för plan för att eliminera smittspridningen helt? Världen vill veta!

Sidor

Per Jephson

Jag betraktar ju bridgespelare i allmänhet som utrustade med en mer än genomsnittlig kognitiv förmåga, det hindrar dock inte man emellanåt omsorgsfullt måste upprepa och t o m förtydliga sina svar….
Vi tar det en sista gång: Spela inte livebridge!

Sidor

Carl-Henrik Nauclér

Jag har förstått att du tycker det, det jag var nyfiken på var din plan att eliminera smittspridning. Eller tror du det sker om man inte spelar livebridge? Då verkar den kognitiva nivån inte var sådär jättehög.

Sidor

Per Jephson

Vi börjar verkligen närma oss Donald Notrump-stadiet… min teori är att den som undviker kontakt med en potentiell smittspridare löper mindre risk att insjukna än den som frivilligt utsätter sig för en påtaglig risk, elementärt sunt förnuft, helt enkelt…

Sidor

Thomas Andersson
Bild för Thomas Andersson

Carl-Henrik Nauclér skrev:


Man undrar ju lite vad Per Jephson har för plan för att eliminera smittspridningen helt? Världen vill veta!

Var det verkligen det han skrev?

Kasta gärna pajer omkring er, men försök åtminstone hålla halmgubbe-argumenten utanför.

Sidor

Carl-Henrik Nauclér

Thomas Andersson skrev:


Carl-Henrik Nauclér skrev:


Man undrar ju lite vad Per Jephson har för plan för att eliminera smittspridningen helt? Världen vill veta!

Var det verkligen det han skrev?

Kasta gärna pajer omkring er, men försök åtminstone hålla halmgubbe-argumenten utanför.

Han skrev att det inte gäller att minska smittspridningen utan att eliminera den i möjligaste mån, då blir man ju nyfiken vad han har för plan.

Sidor

Tråd låst