BK S:t Erik, Antre AB, vann Elitserien - Dag för dag 2:3

Årets vinnare av Elitserien är BK S:t Erik, Antre AB, med Leif Bremark, Simon Hult, Fredrik Nyström, Johan Upmark, Kathrine Bertheau, Sanna Clementsson, Frederic Wrang, och António Palma i laget.

Tvåa kom Norrorts Bridge, med Jan Lagerman-Mårten Gustawsson, Olle Wademark-Tommy Bergdahl, och Jan Selberg-Lars Andersson i laget. Avståndet till guldet blev endast drygt 2 vp.

Trea kom Harplinge BK med Magnus Eriksson, Tobias Törnquist, Ola Rimstedt, Mikael Rimstedt, och Marion Machielsen i laget. Avståndet till silvret blev endast 3,5 vp.

Vinnaren av Superettan är BK Lavec, Smile, med Peter Fredin, Jan Clementsson, Christian Lahrmann, Stian Evenstad, och Nicolai Heiberg Evenstad i laget.

Det andra laget som går upp till Elitserien är BK S:t Erik, Morot. Närmast sörjande blev Örebridgen, Karlssons frestelse som får försöka igen nästa år.

I Elitserien åkte två lag ned till Superettan; Storsjöbygdens BK, Morgan, och Sällskapet Ronneby, Kusinerna.

I Superettan var det hela fyra lag som åkte ur; BK Lyx, Bunk, BK Lavec, Enjoy, Filbyter Bridge, Dyra Englund, och Luleå BK, Petter. Dessa lag önskas lycka till i division 2 nästa år.

Toppmatchens två likabrickor i utgång med bet

Det blev två likabrickor i utgångar med bet i toppmatchen mellan Harplinge och Antre. På bricka 18 visade utspelarna varför de spelar i landslaget. På bricka 21 undrade man verkligen vad i hela världen spelförarna gör i landslaget Smile Läs mer nedanför de löpande referaten och tabellerna.

Löpande referat

Rond 10:1, lördag kväll

Näst sista ronden, rond 10, är delad; första halvlek spelas lördag kväll och andra söndag morgon. Två riktigt intressanta matcher bjöds vi i publiken på.

I Elitseriens topp kämpade Harplinge mot Antre om guldet; i botten kämpade Storsjöbygden och Kusinerna om förnyat kontrakt. Alla fyra lagen förstod att det gällde något, så vid lördagkvällens vila var ledningen 32-27 i imp för Harplinge och 31-29 till Storsjöbygden.

Även Norrort hade något att kämpa om. När motståndarna var Ludvikabygden som låg i mittensegmentet utan vare sig chans till medalj eller nedflyttning, var ledningen hela 49-2 i imp och 18-2 i vp vid nattvilan. Detta tog Norrort inom 2 vp från Antres silverplats och 8 vp från Harplinge i toppen.

I Superettan påbörjades 2+2 intressanta matcher.

Det visade sig att Morot på plats 2, tillika sista uppflyttningsplats, skulle möta båda lagen från BK Lavec. Smile var i princip klara vinnare, med en ledning på 31 vp, medan Enjoy pendlade mellan nedflyttning till division 2 eller ej, så i teorin skulle stridsviljan hos Enjoy vara större än hos Smile.

Karlssons frestelse låg endast 8 vp bakom Morot. Lustigt nog hade de också båda lagen från Lavec de sista två ronderna. Seedningskommittén klappar sig på magen över den rättvisa matchningen som ledde fram till dessa avgöranden.

Mycket riktigt spelade Smile oinspirerat mot Karlsson, medan Enjoy spretade emot Morot så gott det gick. Vid nattvila hade Karlsson tagit sig till endast 5 vp från Morot.

Rond 10:2, söndag morgon

Efter några brickor hade Harplinge utökat sin ledning medan Norrort tagit några strö-imp och faktiskt gått om Antre. Antre kontrade med en 5:a och Norrort tappade en 1:a och så var ordningen återställd med Antre på andra plats, endast 0,14 imp före Norrort.

Till slut blev toppmatchen jämn, och Norrort kunde inte ta några fler vp i andra halvlek. Harplinge leder med 4 vp över Antre och ytterligare 3 över Norrort. Medaljstriden blev helt öppen till slut.

Plötsligt tände streckstriden till! Team Zang tog 17 vp medan Storsjöbygden och Kusinerna spelade jämnt. Ställningen inför sista matchen är att de tre lagen är 2 vp från varandra. Sedan är det endast 5 vp upp till Ludvikabygden.

I Superettan stretade Enjoy emot Morot så att det senare lagen endast vann med 12-8. När Karlssons frestelse vann med 15-5 mot Smile är skillnaden mellan tvåan och trean endast 4 vp.

I andra änden av Superettan ligger Enjoy och Sölvesborg inom 1 vp på platserna 9 och 10, endast 4 vp efter BK Lyx, Bunk och ytterligare 2 vp efter Örebridgen, BK Gröna kvistar. Även här kan allt hända, bollen är rund, isen är hal, osv.

Rond 11:1, söndag lunch

Dubbla imp står på spel vid flera bord i sista matchen.

BK Björken ligger 13 vp efter Norrort på tredje plats. En vinst med 17-3 eller mer ger medalj till Björken, under förutsättning att Överum inte tar mer än 14 mot Harplinge.

Även Överum-Harplinge bjuder på spänning. Om det förra laget vinner med 19-1 går de förbi Harplinge., och då kan medaljerna gå i precis vilken riktning som helst.

I Elitserien tog Överum omgående kommandot mot Harplinge. 21-0 efter fyra jämförda brickor i BBO-matchen. Simsalabim så gled Antre upp i ledning efter +7 mot Zmrzlina.

I nedflyttningsstriden är det fortfarande oförändrat även om Skalman håller på att förpassa Ludvikabygden närmare och närmare strecket.

I Superettan gick både Morot och Karlsson ut stenhårt. +16 för Morot och +13 för Karlsson efter dryga halvtimmens spel. Fortfarande fördel Morot.

Smygplus för Sölvesborg och smygminus för BK Lyx för att de lagen är inom ett par vp på vardera sidan om nedflyttningsstrecket i Superettan.

Med en halvtimme kvar ledde Överum med 29-1 mot Harplinge. Nu var Överum endast 4 vp efter Norrort och 7 vp efter Harplinge. När Harplinge sedan tog in en 8:a i 5X utökade de ledningen över Norrort till 4 vp, men då Norrort fick övertrick i 2XX för 1160 på en delmarkeringsbricka var de endast 1,5 bp efter Harplinge, som under tiden hade tagit in ytterligare 6 imp.

Ställningen i detta ögonblick var Antre 140,5, Harplinge 139,5 och Norrort 137,9. Mycket rafflande.

Samtidigt var det action längst ned i tabellen. Efter att ha legat på nedflyttningsplats sedan rond 2, ofta med god marginal, har Team Zang gnetat sig upp på en 10:e plats, mindre än 1 vp före Storsjöbygden, och ytterligare 2 vp före Kusinerna.

Fem minuter senare förlorade Ludvikabygden en 7:a, så nu är Team Zang uppe på 9:e plats.

I Superettan är streckstriden ännu tajtade. Nu är det endast 0,6 vp mellan Sölvesborg och BK Lyx.

Harplinge gnetade på emot slutet. 8-6-1-1-3 på sista fem brickorna gjorde att de inför sista halvleken leder med 0,01 vp över Antre.

Detsamma gäller för Superettan och Sölvesborg som avslutade med 12+2 imp för att nu ligga ovanför strecket, 2,5 vp före BK Lyx.

Det sista som hände i halvleken var en rättning av en felinmatad bricka. Ställningen inför sista halvleken är nu Antre 140,54, Norrort 139,90 och Harplinge 138,95.

Rond 11:2, söndag e.m.

Överum har verkligen inte givit upp. I internmötet mot Harplinge krävs 19-1 för att gå om Harplinge. Ledning med 17 imp i halvtid har utökats med 8 imp. Dock krävs säkert ytterligare 30-40 imp för att komma upp i 19-1 i vp.

Mer spännande är dock kampen om guldet. Norrort har fått upp farten och leder med 30-1 i imp i andra halvlek och totalt 18-2 i vp. Detta gör att de nu är uppe i ledning, 2,6 bp före Antre, som i sin tur är 3,5 vp före Harplinge och sedan ytterligare 7 vp ned till Överum.

I Superettan tuffar Sölvesborg på. Ledningen i streckkampen är 6 vp före BK Lyx.

Plötsligt hände det igen. Norrort spelar aggressiv bridge, men BK Björken lyckades haffa dem för 1100 och en 12:a ut för Norrort. De är fortfarande kvar i ledning, dock endast 1,3 vp före Antre.

Som skribent har jag naturligtvis en kristallkula. Sanna Clementsson och Simon Hult har in på två slamsvingar, så för närvarande ser det ut som att Antre kommer att ta hem det här.

I nedflyttningsstriden har Team Zang tappat farten en aning i internmatchen mot Storsjöbygden. Zang är över strecket, Odjuret är under. Skillnaden är 0,65 vp.

Kristallkulan var inte tillräckligt välputsad. Det visade sig att det bara blev en slamsving, men det var tillräckligt för att Antre skulle slinka upp i ledning, under 1 vp föer Norrort.

På näst sista brickan har Norrort just spelat hem en maskutgång. Motståndarna Glopson sitter i samma maskutgång. Nu såg jag just att de gick bet för 10 imp till Norrort, men trots det är det 0,35 imp upp till Antre. Glopson har ett bra resultat på den sista brickan, så det ser ut som Antre tar hem det med ytterst liten marginal.

Tabeller efter 11 matcher

Tabell, Elitserien

1 … 146 vp … BK S:t Erik, Antre AB
Bremark-Hult, Nyström-Upmark, K_Bertheau-Clementsson, Wrang-Palma
2 … 144 vp … Norrorts Bridge
Lagerman-Gustawson, Wademark-Bergdahl, Selberg-Andersson
3 … 140 vp … Harplinge BK
Eriksson, Törnqvist, 2x Rimstedt, Michielsen

Tabell, Superettan

1 … 162 vp … BK Lavec, Smile
Fredin-Clementsson, Evenstad, Heiberg Evenstad, Lahrmann
2 … 148 vp … BK S:t Erik, Morot
Morath-Efraimsson, Eliasson, Östberg, Gullberg, Bjäring, Axdorph
3 … 144 vp … Örebridgen, Karlssons frestelse
Bern, Karlsson-Matsson, Ellingsen, Morken, Eide, Lund


8
D632
D1087
E1083
ED9743
K874
Ekn
K
K10
105
K9654
D972
kn652
Ekn9
32
kn654
18
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
MICHIELSEN
Marion
CLEMENTSSON
Sanna
RIMSTEDT
Ola
BERTHEAU
Kathrine
1
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass

Väst
Nord
Öst
Syd
PALMA
António
ERIKSSON
Magnus
HULT
Simon
RIMSTEDT
Mikael
1
Pass
2
Pass
4
Pass
Pass
Pass

Den här given använder jag som ledstjärna till alla som skulle vilja spela i landslaget men inte gör det. Se och lär.

Budgivningen var densamma i båda borden, även om öppna bordets 3 kunde användas som något i stil med 7-9 hp och 4-stöd. Vad spelar du ut?

Uppenbarligen hade både Kathrine Bertheau och Mikael Rimstedt sett given förr i sina respektive karriärer, så utspelet 4 låg på bordet. Även om spelföraren hade kunnat gå hem via en baklängesmask i hjärter blev det bet vid båda borden. Ytterligare en dag på jobbet för utspelarna.

Om man tittar på hela fältet så spelade hälften av spelarna i Elitserien ut T, vilket ledde till enkel hemgång. I Superettan var det ännu värre, då hela nio spelare föll i samma fälla.

Jag själv har alltid varit en honnördragare, så jag ser inget konstigt i att dra i ruter. Därför gläder det mitt falska hjärta att 15 av 24 spelare inte har sett ljuset och körde ut T till hemgångsfavör, medan båda landslagsspelarna i BBO-matchen valde låg ruter i utspel med rättvis bet i kontraktet.

Dkn
EK872
4
D10974
K10653
kn
E863
K65
82
963
KDkn10952
kn
E974
D1054
7
E832
21
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
MICHIELSEN
Marion
CLEMENTSSON
Sanna
RIMSTEDT
Ola
BERTHEAU
Kathrine
1
1
2
4
Pass
Pass
Pass

Väst
Nord
Öst
Syd
PALMA
António
ERIKSSON
Magnus
HULT
Simon
RIMSTEDT
Mikael
1
1
3
4
Pass
Pass
Pass

kn ut i båda rummen. I det öppna rummet började Ola Rimstedt korrekt med kn till Nord. Klövervändan stal Syd, men det var ändå en stöld i luften, så det spelade ingen roll. Syd vände nu med kn till esset.

När jag tittar på given ser det ut som två ronder trumf löser uppgiften. Även om det skulle sitta 3-0 i trumf har man tid att pressa Nords hjärterhonnörer för hemgång. Istället spelade Ola av någon anledning ruter till stöld och överstöld. Ytterligare en klöverstöld förseglade det kontraktet.

I slutna rummet hade Simon Hult hört Syd bjuda 3. Trots det, och till min stora förvåning, spelade han A och ruter till överstöld i stick 2 och 3. Klöverstöld, hjärter till kungen och ytterligare en klöverstöld följde, för en bet.

Visst satt det snett i båda lågfärgerna, men jag kan inte låta bli att tycka att båda landslagsspelarna hade kunnat göra bättre från sig.

Högupplösta bilder på vinnartrion

1 ... Antre AB.png1 ... BK S:t Erik, Antre AB
2 ... Norrorts Bridge.png2 ... Norrorts Bridge
3 ... Harplinge.png3 ... Harplinge BK