Matchens giv - Rond 1:2

Ett slamdrama

Ebenius Crew hade kämpat sig upp till en liten ledning i halvtid mot Lavec men även i andra halvlek visade sig tredje brickan ställa till det:

874
9
62
kn976542
106
8653
EKkn987
E
Kkn92
Dkn102
D54
83
ED53
EK74
103
KD10
15
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Nyström
Fredin
Bilde
Ekenberg
Pass
1
Pass
1
Pass
2N
Pass
3
Pass
3
Pass
3
Pass
4
Pass
4N
Pass
5
Pass
5
Dbl
6
Pass
Pass
Pass

Både 6 sang och 6 ruter går att klara med hjälp av spadermasken men för 6 hjärter fanns ingen räddning. Vad som riktigt hände i tredje budronden är inte lätt att bedöma men det verkar som om 3 på något sätt fastställde hjärtern som trumf trots de fyra hackorna.

Nåja, brickan var inte avgjord för det. Andra bordet:

Väst
Nord
Öst
Syd
Larsson
Palma
Lahrmann
Wrang
Pass
1
Pass
1
Pass
2N
Pass
6
Pass
Pass
Pass

Frederic Wrang startade med hjärterdam till bordets kung. Lahrmann släppte sedan rutertio runt till Wrangs dam. Som synes straffar nu en fortsättning i hjärter men Wrang valde efter en lång fundering att skifta till spaderknekt. Lahrmann behövde spadermasken och slog den för jämn hemgång.

Visst är trumfmasken en bekväm väg till hemgång men nog borde väl utspelet och Nords nia vara en varning? Och att maska i spader är ju inte i sig en sämre chans. Klöveress följt av ruter från toppen ger avsett resultat om ruterdam faller eller om spadermasken går.

Man kan ju också undra var Wrang såg en chans till straff med spaderknekt i vända. Två stick i spader, två i hjärter, fem i ruter och tre i klöver ser han ju att spelföraren har.