Micke rapporterar 1 - Väl planerad spelföring

  • Micke med Samir Salib (notera linslusen Carina Wademark som smyger i bakgrunden)

Vid World Bridge Games i Wroclaw, Polen går tävlingarna idag in på sin fjärde dag. Övertecknad som varit i Örebro i inledningen och däremellan däckad av en kraftig förkylning (*en klassisk mansförkylning, dvs två nysningar och en halv grad feber, reds anm.) är åter på banan. Här kommer en giv från den allra första dagen som var intressant.

E5
Dkn8652
EK9
82
Dkn93
Dkn543
D754
K10642
K73
1076
K6
87
E1094
82
Ekn1093
12
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
H Maesel
Salib
R Maesel
Makram
Pass
1
Pass
1
Pass
2
Pass
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass

Tänk dig in i Salibs situation som spelförare i fyra hjärter när han fick ruterdam i utspel. Hotade någon fara för spelföraren?


Det ser ut som om man har en hjärter och ruterförlorare samt att om klöveress sitter fel så finns där två förlorare. Så vad kan vi göra för att maximera våra chanser att nå hemgång?

Det som gör det hela än värre är ju eftersom du får spela i dubbeldummy (ser alla fyra händerna) så kan vi inte behandla trumfen hur som helst för då har vi två trumpförlorare! Nu måste man ju spela liten till kungen för att sedan maska ut tia, nia i hjärter hos Väst vilket tekniskt sett är korrekt färgbehandling då det bara är den 4-0 sitsen man kan garantera. Men så många gånger det finns ett ”men” med i sammanhanget, vi har ett annat problem. Våra ingångar till bordet är få, och vår enda chans att kunna skapa några extra stick är att på något sätt resa spadern, då kan ju klöveress få sitta fel OM vi samtidigt kan hålla Öst ute ur spelet…

Vår hjälte Samir Salib från Egypen hade detta läge i seniorklassen och såg detta redan då utspelet kom. Han vann utspelet med ruteress och plaskade ned hjärterknekt (fel färgbehandling - men sparade en viktig ingång till bordet). Väst tog för trumfesset och vände tillbaka med sin andra ruterhacka.

Spelföraren tog nu för kungen, cashade in ess-kung i spader och stal en spader. Hjärter till kungen följde och ännu en spaderstöld varpå färgen var stöldrest.

Inne på handen tog Salib ut hjärterdam och petade snyggt och prydligt in Väst sin sista trumf och med bara klöver kvar på handen var det bara att känna sig besegrad.


Värt att notera som gör denna giv extra intressant är det finns bara två dödande utspel, klöver eller en ruterhonnör. Så varför gick det då inte bet med ruterdam ut? Därför att Väst måste skifta till knekt, tia eller nia i klöver när han vinner för hjärteress. Sjukt svårt att se och det visade sig vara omöjligt ”in real life”. Varför undrar du kanske? Därför att man måste slå bort spelförarens entré i klöver till bordet (för att förhindra det spel som nu skedde) och öppna en ingång till sin partner innan spadern är rest för att kunna hämta hem den godspelade rutern.

Vän av ordning kan dock fråga sig, varför hade Väst så bråttom att ta för hjärteress när han inte visste vad han skulle fortsätta med… Duckar man den, kan man nämligen förhindra att spelföraren har en entré i hjärter…


För svenskt vidkommande hade Björn Wenneberg en övning i samma kontrakt. Han fick dock en något lättare resa då Öst bestämde sig för att spela ut spaderdam. Likväl blev spelsättet ungefär detsamma. Bra spelat!

Vid 16 bord försökte de sig på att spela 4 hjärter, bara fem lyckades med uppgiften trots att de allra flesta inte fick betande utspel på sig!


Läs alla Micke rapporterar | Läs alla nyheter från World Bridge Games