Matchens giv - Rond 9:2 (b)

Efter en anonym budgivning visade Linus Dahlström stor kreativitet i finalmatchen mellan Berik och Carbonnier. Hela lokalen spelade 3NT med hemgång eller olika antal övertrick. Nåja, hela och hela; blivande guldmedaljören Bengt-Erik Efraimsson lyckades med konststycket att gå en bet.

KD1043
10862
85
E7
Ekn8
KD7
K10432
K4
96
kn3
D9
D1086532
752
E954
Ekn76
kn9
13
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Axdorph
Mats
Bengtsson
Rolf
Efraimsson
Bengt-Erik
Dahlström
Linus
Pass
1N
Pass
2
Pass
2
Pass
2N
Pass
3N
Pass
Pass
Pass

Linus såg ingen framgång någon annanstans så han spelade ut hjärter knekt!

Som spelförare var det nu lätt för Berik att se fyra hjärterspel med hjälp av en mask samt spader ess. Då krävs endast fyra ruterstick för hemgång samtidigt som Nord hålls ute ur spelet för att inte riskera något i klöver.

Sagt och gjort. Berik tog knekten på handen samt ytterligare en hjärterhonnör. Rolf Bengtsson noterade vad Linus hade gjort och visade följdsamhet genom att lågmarkera hjärtern.

Nu körde Berik vidare på inslaget spår med ruter till ess och ruter till mask med tian. Linus vände med spader till Nords dam och Beriks ess.

Efter tre mål ruter gick det inte som Berik hade planerat när han spelade hjärter upp mot bordet. Reservplanen fick bli att i följande läge spela klöver upp mot handen:

K10
10
E
kn8
K4
6
D108
7
9
kn9
13
Nord
Öst
Syd
Väst
Nord giv
Alla i zon

Nord tog med esset och pseudoskvisade Berik med hjärter 10. Vid det här laget var det nog lätt att vara vimmelkantig. Ruset av det blivande SM-guldet hade kanske gått till Beriks huvud. I alla fall gissade Berik fel, sakade en spader, och Nord kunde avsluta med kung och tio i spader för en bet.

Vid direkt fråga fick jag följande svar från Berik:

Det var nog lite av guldruset som infunnit sig. Linus vände ändå med sp 9 och hade markerat för udda antal klöver så alla ledtrådar fanns men det brann till i hjärnan när de samarbetat så fint i hjärter. Kul att få lite publicitet, du och Tommy G jobbar likadant, sällan någon skriver om något jag gjort bra Smile