Protokoll SBF Riksstämma 231111

Protokoll fört vid Svenska Bridgeförbundets Riksstämma den 11 november 2023 på Scandic Väst i Örebro.

PDF-fil för utskrift

Närvarande:
Vid Riksstämman deltog 53 medlemmar där merparten utgjordes av distriktsförbundens valda delegater. 16 distrikt var fysiskt representerade på plats i Örebro, och 3 distrikt representerades via digital uppkoppling.
Göteborg BF och Medelpad BF saknade helt representation.

§1. Upprop, godkännande av fullmakter, fastställande av röstlängd

SBF:s ordförande, Martin Löfgren, hälsade alla välkomna till 2023 års Riksstämma och förklarade den öppnad. Martin uttryckte både förvåning och besvikelse över att Göteborg BF och Medelpad BF inte representerades på stämman, varken fysiskt eller digitalt, vilket inte är
bra för vår förenings-demokrati. Upprop, godkännande av fullmakter och räkning av röstlängd genomfördes enligt inlämnade uppgifter.
Beslutades: Att fastställa den totala röstlängden om 128 röster, som fördelades på 19 röstberättigande distriktsdelegater.

§2. Föredragningslistans godkännande

Beslutades: Att godkänna föreslagen föredragningslista.

§3. Val av ordförande vid stämman

Jerry Mähler (valberedningen) som deltog digitalt, inledde med en redogörelse för valberedningens arbete och sammansättning. Jerry invaldes som suppleant i valberedningen 2021, och aktiverades som ordinarie ledamot 5 september 2023, med anledning av att Zennica
Hammar (tidigare sammankallande för valberedningen) formellt meddelade att hon med omedelbar verkan skulle avgå. Övriga ledamöter i valberedning; Robert Bäck och Dan Nilsson, har båda meddelat personliga hinder för deltagande på Riksstämman, varav valberedningen endast var representerad av Jerry Mähler via en digital uppkoppling.

Jerry Mähler bad vidare Micke Melander, med stämmans godkännande, att läsa upp valberedningens förslag av praktiska skäl. Jerry deltog fortsatt digitalt i bakgrunden, och fanns tillgänglig för eventuella frågor under hela stämman.
Valberedningen föreslog Peggy Nyholm, Arvika BS, till ordförande vid Riksstämman.
Beslutades: Att välja Peggy Nyholm, Arvika BS, till ordförande vid Riksstämman.
Peggy Nyholm tackade för förtroendet och tog över ordförandeskapet för stämman från §4.
Beslutades: Att Micke Melander läser upp valberedningens förslag vid berörda punkter under resterande del av Riksstämman.

§4. Val av sekreterare

Valberedningen föreslog Suzanne Lemborn till sekreterare vid Riksstämman.
Beslutades: Att välja Suzanne Lemborn, Verksamhetschef SBF, till sekreterare.

§5. Val av två justeringspersoner att jämte ordförande justera Riksstämmans protokoll

Stämman föreslog Anders Nordberg, Skåne BF och Bobbo Jovic, Hallands BF till justeringspersoner för Riksstämmans protokoll.
Beslutades: Att utse Anders Nordberg, Skåne BF och Bobbo Jovic, Hallands BF till justeringspersoner.

§6. Stämmans behöriga utlysande

Micke Melander, SBF Kansli, redogjorde för hur Riksstämman blivit utlyst per den 28 november 2022 och påminnelse i maj 2023. Del 1 av handlingarna (bl.a. förslag till stadgeändringar) skickades ut 15 september 2023, och resterande samtliga handlingar inför Riksstämman skickades ut 10 oktober 2023. Samtliga handlingar finns publicerade på förbundets hemsida.
Beslutades: Att Riksstämman förklaras behörigt utlyst i stadgeenlig ordning.

§7. Styrelsens verksamhetsberättelser 2021–2022 och 2022–2023.

Enligt stämmans förslag för hantering av berättelserna lästes varje huvudrubrik upp i turordning, och ordet lämnades fritt för synpunkter. Stämman lämnade inga synpunkter.
Beslutades: Att lägga verksamhetsberättelsen för 2021–2022 till handlingarna.
Beslutades: Att lägga verksamhetsberättelsen för 2022–2023 till handlingarna.

§8. Resultat- och Balansräkningar 2021–2022 och 2022–2023.

Ekonomiansvarige från styrelsen, Rolf Scherdin, hänvisade till handlingarna för eventuella frågor samt redogjorde särskilt några punkter för senaste verksamhetsåret 2022 – 2023.
Sammanfattningsvis:
a) Året 2022–2023 blev ekonomiskt mycket bättre än budgeterat/prognosticerat då samtliga resultatposter, förutom medlemsantalet, utvecklades positivt.
b) Inflation och löneökningar har ännu inte påverkat ekonomin i någon betydande omfattning.
c) Då vi pga. vår åldersstruktur räknar med att förlora c:a 1 000 medlemmar per år, måste vi som konsekvens rekrytera lika många nya för att undvika medlemsantalsminskning.
d) Spelvolymen på våra klubbar ökar marginellt.
e) Nedgången i spelarantal för våra förbundsarrangerade tävlingar har brutits, och vi kan se en viss ökning.
f) Den strikta kostnadskontroll vi har haft har gett effekt med genomgående minskade kostnader. Särskilt utmärker sig IT med ca 400 tkr lägre kostnader än året innan.
Beslutades: Att godkänna styrelsens redogörelser av Resultat- och Balansräkningar för 2021–2022 och 2022–2023, och lägga dem till handlingarna.

§9 Revisionsberättelser för 2021–2022 och 2022–2023

Mårten Gustawsson redovisade revisionsbyråns tillstyrkan samt sakrevisorsrapporten.
Synpunkter framkom om att båda dessa revisionsberättelser borde tydliggöras i rubriken för §9 till nästa Riksstämma.
Beslutades: Att rubriken för §9 i föredragningslistan för Riksstämman ska förtydligas till ”Revisionsbyråns berättelse, och sakrevisorns rapport för…”
Beslutades: Att lägga sakrevisorns rapport och de båda verksamhetsårens revisionsberättelser för 2021 – 2022 och 2022 - 2023 till handlingarna.
Beslutades: Att fastställa Resultat- och Balansräkningarna för 2021 – 2022 och 2022 – 2023.

§10 Ansvarsfrihet för styrelsen

Beslutades: I enighet med revisionsbyråns och sakrevisorns förslag, beslutade en enhällig stämma att bevilja styrelsen ansvarsfrihet för verksamhetsåren 2021–2022 och 2022–2023.

§11. Ärenden som styrelsen önskar behandla på Riksstämman

Styrelsen hade förberett förslag till fyra stadgeändringar som presenterades med följande motiveringar:

1. §3 Ändring av I-medlemskapets längd
2019 genomfördes flertalet stadgeändringar som hängde samman med att verksamhetsåret flyttades från 1/7 till 1/9. En annan ändring som även gjordes vid samma tillfälle var att förkorta I-medlemskapet till maximalt 1½ år från föregående maximala 2 år. Riksstämman och dåvarande styrelse uppmärksammade dock inte konsekvensen av att beslutet om förändringen av verksamhetsåret ledde till att det inte längre blev 1½ år, utan 1 år och 8 månader då datumen för I-medlemskapets längd i stadgarna inte ändrades samtidigt.

Nuvarande skrivning:
Medlemskapet gäller även påföljande säsong om medlemmen blir medlem under perioden 1/1–15/4.
Styrelsen anser att I-medlemskapet bör gälla maximalt 1½ år som var intentionen när de förra ändringarna genomfördes.
Förslag till ny skrivning:
Medlemskapet gäller även påföljande säsong om medlemmen blir medlem under perioden 1/3–31/8.

2. §12 Tävlingssanktioner
Några textrader har inte blivit reviderade som de borde med tidens gång vad gäller tävlingssanktioner, representation och Distriktsförbunden.

Nuvarande skrivning:
Dfbs stadgar skall innehålla bestämmelser om sanktionsförfarande för inom distriktet anordnade tävlingar. Dfb äger självt avgöra i vilken omfattning sanktionsförfarande skall tillämpas. Inbjudan till tävling som sanktionerats skall ange att så skett. Endast medlemmar har rätt att deltaga i av SBF eller dbf sanktionerade tävlingar (guld-silverbrons).
Förslag till ny skrivning:
Endast medlemmar i SBF (eller annat nationellt bridgeförbund) har rätt att deltaga i av SBF eller dbf sanktionerade tävlingar (guld-silver-brons).
Bestämmelser för sanktionsförfarande, se § 16.1.e

3. §13 Tävlingsrepresentation
Nuvarande skrivning §13.2:
Spelare kan tillhöra flera klubbar men får endast representera en klubb under spelåret, 1 september - 31 augusti, i tävlingar anordnade respektive sanktionerade av SBF eller dfb. Dock kan en medlem efter ansökan hos SBF och med berörda klubbars och dfbs godkännande medges rätt att under pågående spelår byta representationsklubb.
Representationsklubb är den klubb som uppgivits vid senaste inbetalning av stadgeenlig medlemsavgift enligt § 6:3.

Förslag till ny skrivning §13.2:
Spelare kan tillhöra flera klubbar men får endast representera en (1) klubb under verksamhetsåret, 1 september - 31 augusti, i tävlingar anordnade respektive sanktionerade av SBF eller dfb. Representationsklubb är den klubb som uppgivits vid senaste inbetalning av stadgeenlig medlemsavgift enligt § 6:3. Dock kan en medlem efter ansökan hos SBF och med berörda klubbars och dfbs godkännande medges rätt att under pågående verksamhetsår byta representationsklubb. Sådant klubbyte får ske högst en (1) gång under en och samma tolvmånaders period, såvida inte synnerliga skäl föreligger.

Nuvarande skrivning §13.4:
Om en klubb tillåter spelare som ej är medlem i SBF (eller annat nationellt förbund) att delta vid ett eller flera speltillfällen kommer SBF att debitera klubben en av SBF fastställd avgift per speltillfälle. Klubben beslutar själv om man vill utkräva denna avgift från spelaren.

Förslag till ny skrivning §13.4:
Om en klubb tillåter spelare som ej är medlem i SBF (eller annat nationellt bridgeförbund) att delta vid ett eller flera speltillfällen kommer SBF att debitera klubben en av SBF fastställd avgift per speltillfälle. Klubben beslutar själv om man vill utkräva denna avgift från spelaren. I silver- och guldtävlingar får klubb ej tillåta sådan spelare att delta.

4. §16 Distriktsförbunden
Nuvarande skrivning §16.1:
Klubbarna sammanföres till dfb enligt § 2 i dessa stadgar. Dfb och deras styrelsers uppgifter är i tillämpliga delar överensstämmande med SBF och därutöver att bistå klubbar och enskilda medlemmar med råd och vägledning i bridgefrågor, att arrangera tävlingar på distriktsnivå, vilket dock kan uppdras åt underställd klubb; att samarbeta med andra, motsvarande organisationer, att enligt SBF direktiv svara för arrangemang av förberedande omgångar i svenska mästerskap samt att inom distriktet medverka till genomförandet av övriga tävlingar på riksnivå samt att i övrigt övervaka och fullgöra vad på dfb ankommer i enlighet med egna och SBF stadgar och beslut.

Förslag till ny skrivning:
Klubbarna sammanföres till dfb enligt § 2 i dessa stadgar. Dfb och deras styrelsers uppgifter är i tillämpliga delar överensstämmande med SBF och därutöver:
a) att bistå klubbar och enskilda medlemmar med råd och vägledning i bridgefrågor,
b) att arrangera tävlingar på distriktsnivå, vilket dock kan uppdragas åt underställd klubb;
c) att samarbeta med andra, motsvarande organisationer,
d) att enligt SBF direktiv svara för arrangemang av förberedande omgångar i svenska mästerskap samt att inom distriktet medverka till genomförandet av övriga tävlingar på riksnivå samt att i övrigt övervaka och fullgöra vad på dfb ankommer i enlighet med egna och SBF stadgar och beslut.
e) skall dfbs stadgar innehålla bestämmelser om sanktionsförfarande för inom distriktet anordnade tävlingar, men dfb äger självt avgöra i vilken omfattning sanktionsförfarande skall tillämpas. Inbjudan till tävling som sanktionerats skall ange att så skett.

Nuvarande skrivning §16.2:
Dfb:s verksamhetsår sammanfaller med SBF.
Förslag till ny skrivning 16.2:
Dfb:s verksamhetsår bör sammanfalla med SBF:s.

I tillägg till ovan förslag påpekade Calle Ragnarsson, ordf. TK, att stadgarna genomgående borde referera till verksamhetsår i stället för spelperioder/säsonger som finns i nuvarande skrivningar på olika ställen. Förslag framfördes om att ett beslut bör fattas om att en genomgående översyn och revidering av stadgarna i sin helhet genomförs.

Beslutades: Att godkänna samtliga av styrelsens föreslagna stadgeändringar enligt ovan för §3, §12, §13 och §16 i SBF:s stadgar.
Beslutades: Att SBF:s stadgar i sin helhet ska revideras med ändring till verksamhetsår i stället för de nuvarande olika skrivningar som idag används för att referera denna tidsperiod.

§12. I stadgeenlig tid inkomna motioner

Enligt stämmans förslag på hantering lästes varje rubrik upp på de inkomna motionerna i turordning och ordet lämnades fritt.

1. Regionala bridgepartner förmedlingspooler
Förbundsstyrelsen yrkade på att avslå motionen med följande motivering:
SBF har inga synpunkter på att ett skapande av regionala bridgepartnerförmedlingspooler kan bidra till att underlätta för bridgespelare att hitta ny partner. Dessa förmedlingspooler bör dock upprättas och administreras lokalt, då syftet är att de ska fungera i ett närområde, och inte på nationell nivå. Via hemsidorna i BIT finns möjlighet för enskilda klubbar och distrikt att upprätta en förmedlingspool som kan utformas enligt lokala behov och önskemål.

Inga synpunkter på ovan motivering av styrelsen framfördes på stämman.
Beslutades: Att avslå motionen angående upprättande av förmedlingspooler.

2. Medlemsavgifter kontra spelavgifter
Förbundsstyrelsen yrkade på att avslå motionen med följande motivering:
Under innevarande säsong höjde SBF spelavgifterna (t. ex. från 3,50 till 5 kr för en vanlig bronstävling), något som flera klubbar anmälde var ansträngande för deras ekonomi. Samtidigt har medlemsavgiften, sett ur ett historiskt perspektiv, höjts mycket blygsamt – från 230 till 280 kronor över ca 20 år. Medlemsavgiften är, enligt styrelsen och många medlemmar, mycket låg i vårt förbund. Styrelsen presenterar en budget på Riksstämman och i det sammanhanget också sin syn på medlemsavgiften, vilken möjligen kan komma att höjas något. Dock ligger medlemsavgiften till förbundet ändå långt under en krona per dag.

Inga synpunkter på ovan motivering av styrelsen framfördes på stämman.
Beslutades: Att avslå motionen angående höjning av spelavgifter.

3. Klubbtillhörighet för Allsvenskan bör ses över
Förbundsstyrelsen yrkade på att avslå motionen med följande motivering:
Vid riksstämman 2021 framlades en motion (Ändra regler för vem som får spela för ett lag i allsvenskan) snarlik den som Skånes BF nu lägger fram. Nämnda riksstämma beslöt ”att avslå motionen, men med tillägg från TK som avser att ändra reglementet kring SM-tävlingar så att distrikt ska kunna godkänna (även från fall till fall) att par som representerar annat distrikt, men är lokalt aktiva, ska kunna tävla om DM-titlar.” Distriktsförbundet äger således redan rätt att tillåta par från andra distrikt delta i sina distriktsmästerskapstävlingar (tillika kval till SM); antingen på samma premisser som det egna distriktets par, d.v.s. spela också om DM-titlar, -bonus etc, eller enbart spela om SM-finalplatser.
Distriktet (låt oss kalla det ”X”) äger rätt att villkora det senare, så att inte alla dess SM-finalplatser går till par där båda i paret representerar ett annat distrikt (låt oss kalla det ”Y”). Distrikt X äger även rätt att, i enlighet med riksstämmans 2021 beslut, godkänna par som representerar distrikt Y, men som är aktiva i distrikt X, få delta i DM/SM-tävlingar i distrikt X på samma premisser som de par som har klubb inom X som sin representationsklubb.

SBF anser att allsvenskan fortsatt ska vara en tävling för klubblag och där alla i laget ska ha den aktuella klubben som sin representationsklubb. Det motionären föreslår i sin motion finns redan idag tillgodosett genom riksstämmans 2021 beslut.

Inga synpunkter på ovan motivering av styrelsen framfördes på stämman.
Beslutades: Att avslå motionen angående klubbtillhörighet för Allsvenskan.

4. Hantering av startavgifter – personliga Ruterkonton
Förbundsstyrelsen yrkade på att avslå motionen med följande motivering:
SBF har förståelse för att kassörer kan uppleva hanteringen av startavgifter som betungande, och att ett personligt Ruterkonto som hanterar transaktioner, skulle underlätta hanteringen lokalt. Det finns personliga Ruterkonton upprättade i SBF:s system för administrering av inbetalda medlemsavgifter (även för registrering av startavgifter i SM-finaler).

SBF:s kansli har dock inte kapacitet att hantera Ruterkontot på det sätt som motionen föreslår. Motionen förutsätter att cirka 20 000 enskilda medlemmar ska tillse att det finns medel på sitt personliga Ruterkonto och detta kan idag endast göras genom inbetalningar till SBF via Bankgiro eller Swish. Dessa inbetalningar ska läsas av från bank och registreras manuellt. Medlemmar kan även komma att önska utbetalningar från det personliga Ruterkontot, exempelvis vid ett vunnit pris, och vid dessa fall måste bank/kontouppgifter inhämtas för överföringar.

I tillägg till detta måste även rutiner skapas för att skicka ut påminnelser om inbetalningar vid de tillfällen när det inte finns tillräckliga medel på kontot, och en oklarhet i SBF:s befogenheter att kräva in skulder från privatpersoner. En hantering av privatpersoners pengar på detta sätt kan även uppfattas som att SBF agerar bank, och kräver då en utredning om det är tillåtet enligt svensk lag.

Inga synpunkter på ovan motivering av styrelsen framfördes på stämman.
Beslutades: Att anse motionen besvarad enligt styrelsen motivering angående personliga Ruterkonton.

5. När kan avstängd spelare återinträda
Förbundsstyrelsen yrkade på att avslå motionen med följande motivering:
Grova brott mot SBF:s stadgar och regelverk, t. ex. fusk, bör naturligtvis bestraffas hårt. Med detta i åtanke ändrades stadgarna för Disciplinnämnden under Riksstämman 2021 att maximiavstängningen gått från 18 månader till 10 år. Samtidigt fattade styrelsen ett beslut om att ärenden med mindre avstängningstid än 2 år, men ändå att betrakta som grova, skulle utgöra grund för att inte få representera Sverige i landslagssammanhang i minst 2 år. Detta sammanfaller med internationell praxis i främst fuskfall. Landslagsspel är en förmån och inte en medlemsrättighet, varför styrelsen ansåg detta rimligt.

Inga synpunkter på ovan motivering av styrelsen framfördes på stämman.
Beslutades: Att avslå motionen angående återinträde av avstängda spelare.

6. Alla landslag ska erhålla lika stora bidrag
Förbundsstyrelsen yrkade på att avslå motionen med följande motivering:
Frågan behandlades under Riksstämman 2021 som ”Styrelsens förslag”, då stämman röstade för förslaget om en behandling av finansiering av landslagen enligt följande (ur protokollet): ”Styrelsen och UK fick mandat att finansiera landslag efter egen bedömning och utifrån vid varje tidpunkt rådande ekonomiska läge. Där det kan ske ska målet vara att fullfinansiera alla landslag. Om budgetmedel inte finns för detta prioriteras öppen- och damklass”.

Om motionären med sin formulering ”..skall erhålla lika stora bidrag…” menar att tillgängliga budgetmedel ska delas på fyra, blir detta enligt styrelsen/ UK en komplicerad process där – bl.a. - SBF i fyra fall inte i förväg kan kommunicera till trupperna vad som förväntas för betalning från dem inför kommande mästerskap. Från SBF:s sida är därför de enda två rimliga alternativen att antingen fullfinansiera alla fyra landslag eller fortsätta med den policy som bestämdes 2021.

Att alla klasser som WBF/EBL bjuder in till ska behandlas lika är inte styrelsen enig i. Som exempel bjuds det in till ”U31” i juniorsammanhang, en åldersgrupp som inte är juniorer, och som förbundet valt att inte finansiera. Andra länder, ex. vis. Norge, gör som Sverige och fullfinansierar inte veteraner och mixedklasserna, flera andra gör likaledes. Styrelsen anser fortsatt, att om inte medel att fullfinansiera alla fyra icke-juniorklasser finns, så bör öppna- och damklasserna prioriteras av de skäl som angavs till, och godtogs av, Riksstämman 2021.

Synpunkter framfördes på förbundsstyrelsens motivering och diskuterades. Stockholm BF och Dalabridgen yrkade för bifall av motionen, övriga distrikt yrkade avslag.
Beslutades: Att avslå motionen angående lika stora bidrag för alla landslag.

§13. Kommittéernas verksamhet och planering

Enligt stämmans förslag för hantering av verksamhetsplanen lästes varje huvudrubrik upp i turordning, och ordet lämnades fritt för synpunkter. Stämman lämnade inga synpunkter.
Beslutades: Att godkänna den verksamhetsplan som presenterats för 2023–2025.

§14. Styrelsens budget för löpande verksamhetsår, samt förslag till budget för påföljande två verksamhetsår.

Ekonomiansvarig i styrelsen, Rolf Scherdin, kommenterade styrelsens förslag och stämman fick möjligheter att ställa frågor och lämna synpunkter. Budgetförslaget för kommande två verksamhetsår bygger på en höjning av medlemsavgiften med 20 kr fr.o.m verksamhetsåret
2024-25.

Stämman konstaterade att §15 enligt föredragningslistan borde behandlas tillsammans med §14, då beslut om medlemsavgifter påverkar kommande budget.
Beslutades: Att godkänna styrelsens förslag till uppdatering av innevarande års budget och kommande budget för två verksamhetsår under förutsättning att medlemsavgiftsjusteringen på 20 kr går igenom och beslutas under §15.
Beslutades:Att §14 och §15 enligt den stadgeenliga föredragningslistan fortsättningsvis fr.o.m. nästa Riksstämma 2025 behandlas samtidigt under §14;
a) Medlemsavgifter för påföljande två verksamhetsår och,
b) Styrelsens budget för löpande verksamhetsår, samt förslag till budget för påföljande två verksamhetsår.

§15. Medlemsavgifter för påföljande två verksamhetsår.

Styrelsens förslag om att höja medlemsavgiften med 20 kr från verksamhetsår 2024 – 2025 och tills vidare diskuterades under föregående punkt (§14).
Beslutades: Att godkänna styrelsen förslag om att medlemsavgiften till SBF från 2024 – 2025 och tills vidare, höjs med 20 kr till 300 kronor, från nuvarande 280 kronor.
Beslutades: Att beslutet om att godkänna styrelsen förslag till budget, som fattades under §14 nu fastställdes, eftersom beslutet om medlemsavgiftsjustering gick igenom.

§16. Övriga ärenden

En fråga ställdes om hur stora kostnaderna för mästarbevis/nålar är, och om detta är ett utskick som bör avslutas om det inte finns ett intresse hos klubbar/medlemmar.

Det tydliggjordes för stämman att vad gäller mästarbevis så finns ett styrelsebeslut taget sen tidigare om att utskick av dessa inte fortsättningsvis kommer att göras.

Vad gäller utskick av nålar så framförde flera delegater att de upplever att det finns ett intresse för fortsatta utskick, samt att det bör vara viktigt att funktionärer på klubbar höjer statusen på händelsen och ser över sina rutiner i hur det går till när man delar ut nålar till medlemmar.
Upplevelsen bör vara att det är en ära att ha förvärvat en nål.

§17. Fastställande av antalet ordinarie styrelseledamöter och suppleanter under kommande mandatperiod.

Beslutades: Att fastställa antalet ordinarie styrelseledamöter, jämte ordförande, till sju, och antalet suppleanter till två. Oförändrat från nuvarande antal.

§18. Val av ordförande i Svenska Bridgeförbundet

Beslutades: En enhällig Riksstämma omvalde Martin Löfgren till ordförande i Svenska Bridgeförbundet.

§19. Val av övriga ordinarie styrelseledamöter

Valberedningen föreslog omval av Calle Ragnarsson, Filbyter Bridge, Birgitta Lagnell, Askims BK och Krister Ahlesved, Uppsalabridgen samt uppflyttning av Mia Breding, Storsjöbygdens BK från nuvarande suppleant till ordinarie ledamot i styrelsen.
Valberedningen föreslog nyval av Zennica Hammar, Bollnäs BK, och Rune Veneke, Åhus BK.
Beslutades: Att besluta enligt valberedningens förslag.

§20. Val av styrelsesuppleanter med angivande inbördes ordning

Valberedningen föreslog Stina Lysebring, Värnamo BK och Ann-Charlotte Nilsson, BK Björken.
Beslutades: Att besluta enligt valberedningens förslag i ordning 1. Stina Lysebring, Värnamo BK och 2. Ann-Charlotte Nilsson, BK Björken, som styrelsesuppleanter.

§21. Val av revisorer och revisorssuppleanter

Stämman lämnade synpunkter på att rubriken på §21 bör justeras så det framgår tydligt att det är två beslut som ska fattas. Dels så ska en auktoriserad revisor/revisionsbyrå väljas samt en
ordinarie sakrevisor och sakrevisorssuppleant.
Beslutades: Att omvälja Grant Thornton som revisionsbyrå.
Beslutades: Att omvälja Mårten Gustawsson som ordinarie sakrevisor, och Börje Dahlberg som sakrevisorssuppleant.
Beslutades: Att från nästa Riksstämma 2025 och tills vidare tydliggöra rubriken i föredragningslistan för §21 att två beslut ska fattas. §21 Val av revisonsbyrå, sakrevisor och sakrevisorssuppleant.

§22. Val av valberedning

Jerry Mähler, Sollefteå BK, kvarstår som ordinarie ledamot ytterligare två år och är utsedd som sammankallande för Valberedningen.
Stämman föreslog nyval av Peter Johansson, Borlänge BK och Tor-Björn Bohman, Ängelholms BS som ordinarie ledamöter, samt Rolf Scherdin, Gävleborg BF, som valberedningssuppleant.
Beslutades: Att besluta enligt stämmans förslag.

§23. Årets klubbledare

Martin Löfgren redogjorde för nomineringarna till årets klubbledare. Många goda kandidater har nominerats och då samtliga förtjänar all uppskattning och uppmärksamhet kommer namnen på de övriga att publiceras på hemsidan. Av de nominerade valdes Anders Nordberg,
Skåne BF, att tilldelas utmärkelsen ”Årets klubbledare” med följande motivering:
Anders Nordberg har på relativt kort tid byggt upp BK Bridgehuset till en av Sveriges mest aktiva bridgeklubbar. Med nya och kreativa idéer och en konstant satsning på att leverera kvalitet till medlemmarna inte bara lockar klubben och Anders spelare, utan får dem att trivas och återkomma. Anders är involverad i stort sett alla klubbens sysslor och lägger ner ett inte bara
kvalitativt, utan också tidskrävande arbete.

Anders gratulerades med blommor, graverad pokal och stämmans varma applåder.

§24. Jannerstens stipendiet

Per Jannersten fick ordet och pratade varmt och inspirerande om sin önskan om att fortsatt bidra till juniorbridgens utvecklande. Jannerstenstipendiet delas ut till någon som har gjort, och fortsatt förväntas göra, förtjänstfulla insatser för att främja svensk bridges utveckling där insatser för yngre spelare prioriteras.
Per informerade om att förra årets stipendiat, Lars Nilsson, valt att skänka sitt stipendium, 10 000 kr, till en riktad satsning för juniorer i den yngre klassen, U16. Per hade därmed med den check som utdelades till Lars till stämman och överlämnade den till förbundet att förvalta.
Årets stipendium 2023 tilldelades Lars-Anders Callenberg, BK Albrekts, som på ett föredömligt sätt arbetat aktivt över tid med juniorrekrytering. Lars-Anders verkar i Varberg där han tillsammans med sin klubb tar väl hand om befintliga juniorer och nyligen lyckats få bridge att finnas med som tankesport på ortens Idrottsgymnasium. Idrottsutbildningen i Varberg erbjuder från hösten 2024 Mindsport ”Bridge” som ett val!
Per påpekade att stipendiet är en grekisk gåva, där Lars-Anders nu är inpetad i kretsen att ge favör till framtidens bridgespelare.
Lars-Anders fick motta blommor, stor check på 10 000 kr och stämmans varma applåder.

§25 Riksstämmans avslutande

Riksstämmans ordförande, Peggy Nyholm, tackade för sig och avslutade stämman kl.11.42.

Vid protokollet:
Suzanne Lemborn

Ordförande:
Martin Löfgren

Justeras:
Anders Nordberg

Justeras:
Bobbo Jovic

Efter Riksstämmans formella avslutande passade tackade Martin Löfgren för fortsatt förtroende som omvald ordförande för SBF.
Martin tog även tillfället i akt att tacka de avgående styrelseledamöterna; Eva Abragi, Tor-Björn Bohman och Rolf Scherdin, med blommor och applåder.
Avgående ledamot Linnea Edlund var ej på plats, med kommer att avtackas vid ett senare tillfälle.