Matchens giv - Rond 6:1

Den borde nog ha gått hem

I matchen mellan Berik och Ebenius Crew dök följande 3-sangare (roterad för ökad läsbarhet):

72
KD65
Ekn1065
K4
kn1083
104
D982
Dkn3
EK96
932
K73
E75
D54
Ekn87
4
109862
Nord
Öst
Syd
Väst
Öst giv
Alla i zon

Budgivningen var i princip densamma vid båda borden. Nord högfärgsfrågade, Syd visade spader och Nord flyttade över till sang.

Även spelet flöt likadant. Klöver ut från Väst till honnör hos Öst som fick behålla sticket. Mer klöver till kungen följde förstås. Sedan spelade Syd ruter till kungen och slog rutermasken till Östs dam. En tredje klöver lämnade Syd med åtta stick och Väst med hjärteringång till de höga klöverna. En straff och likabricka.

Men var det rätt spelat?

Syd har lätta nio stick om han hittar ruterdam. Men om inte, fordras också ett hjärterstick. Vem som kommer in i ruter kan Syd styra men hjärteress sitter där det sitter.

Om någon har femkorts klöver är det Väst och det är bara om han har hjärteress som utgången är i fara. Så visst måste det vara rätt att inte slå rutermasken direkt utan i stället spela hjärter mot bordet efter ruter kung?

Går Väst upp med esset, är han avväpnad. Kryper han, är det nionde sticket ordnat och Syd återgår till rutern. För att gardera 4-1 i ruter ska man nu spela ruter knekt från bordet. Om Öst duckar kan man återgå till hjärtern för sitt nionde stick.

Möjligen kan man invända att Öst med hjärteress och en fet hjärter kan ställa sin färg i stället. Det är inte särskilt sannolikt och fortfarande gäller att fem ruterstick ger hemgången, dvs. samma chans som den spelförarna i praktiken valde.