Öppet brev till SBF

Nedanstående brev från juniortruppen har sänts till bl a styrelsen för Svensk Bridge.

De senaste åren har svenska juniorer haft framgångar som saknar motstycke i historien. Men trots alla medaljer lider svensk juniorbridge av en stor nackdel jämfört med de konkurrerande länderna – bredden. Toppen är mycket stark och ser ut att fortsätta vara det tills den nuvarande generationen blir för gammal, men vad händer sedan?

De senaste åren har SBF:s fokus i rekryteringsfrågor legat på spelare i medelåldern. De juniorer som har börjat spela bridge har antingen gjort detta tack vare släktingar och vänner eller lokala initiativ som bedrivits med litet stöd från förbundets sida. Allt medan detta är verklighet i Sverige bär andra länders juniorsatsningar frukt. Länder som Polen och Israel har en stadig rekryteringsbas inom skolvärlden där tusentals elever varje år får chansen att pröva på bridge. Detta leder självklart till att fler också fortsätter spela. Kanske är det en idé att lära av de länder som har lyckats vända den nedåtgående trenden?

De lyckade rekryteringsprojekten i Varberg visar att det inte alls är en omöjlighet att få till liknande kontakter inom skolvärlden även här i Sverige. Också i Stockholmsregionen har besök på skolor arrangerats med mestadels lyckat resultat. Problemen med dessa projekt är dock flera. Det första är ren resursbrist. Idag bedrivs de flesta projekt på ideell bas med fantastiska människor som ställer upp och lägger ned en mängd tid och energi på att rekrytera, utbilda och få med spelare i klubbens verksamhet. Precis som i andra sporter kommer vi att förbli beroende av ideella insatser på ungdomssidan men vi tror inte det räcker för en uthållig och konsekvent satsning. Här vore det därför bra att förbundet, med större ekonomiska möjligheter, engagerade sig i större utsträckning än tidigare.

Det andra problemet är att det inte finns någon nationell eller regional samordning mellan engagemangen. Varje nytt projekt av den här sorten får så gott som börja om från noll eftersom ingen kunskapsåterföring för nuvarande existerar. En plan över hur man bör hantera skolor och andra verksamheter där juniorer kan rekryteras skulle underlätta mycket för de områden där viljan och tiden, men inte kunskapen, finns.

Det är glädjande att SBF har en ny junioransvarig i styrelsen. Till denne och hela SBF vill den svenska juniorlandslagstruppen skicka en uppmaning och samtidigt en utmaning:

1) Utnyttja att vi har världens bästa juniorer genom att visa upp detta i marknadsföring

Varje junior som börjar spela är en medlem som kan bidra till svensk bridge i många decennier framöver och därmed en investering väl värd att göra. Marknadsföring som riktar sig mot personer i tonåren där vi visar upp tävlingsmomentet, möjligheten till resor och att bridge är ett socialt spel där man skaffar sig vänner både inom och utanför landets gränser är därför rätt väg att gå.

2) Sätt ihop utbildningsmaterial riktat mot yngre människor

Det material som finns idag (Rekryten) duger inte. Vi kan inte sälja in bridge till ungdomar med oskarpa bilder på trötta och rödögda bridgespelare bredvid stora textmassor. Satsa istället på utveckling av minibridge eller andra enklare former där otåliga ungdomar snabbt får börja spela.

3) Samordna försöken att få in bridgen i skolorna

Med hjälp av marknadsföringen och det förbättrade materialet måste man sedan jobba hårt för att få in bridgen i skolorna. För att effektivisera och underlätta rekryteringen av juniorer vill vi se en plan över hur ”skolbridge” ska genomföras och en möjlighet till stöd från förbundets sida. Vi måste också utveckla ett koncept som gör att inte bara ungdomarna själva ser positivt på bridge utan även skola och föräldrar.

4) Se till att få fram resurser, eller i klartext: pengar!

Att snåla med medlen när det gäller juniorrekrytering anser vi vara kortsynt och uppgivet. Görs det här på rätt sätt är det en investering väl värd att göra. Vi i juniortruppen vill gärna hjälpa till att uppnå något på juniorrekryteringsfronten, men vi måste se en kursändring från förbundets sida för att se effekt.

Detta öppna brev har setts och godkänts av alla 27 medlemmar av den svenska juniorlandslagstruppen och har skickats till SBF:s styrelse.

För den svenska juniorlandslagstruppen

Mikael Grönkvist