EBL 28-31 januari

Europeiska bridgeförbundet arrangerade under den gångna helgen sitt 8:e seminarium för deltagater från många av förbundets medlemsländer. Det var en bra mix av länder där många goda idéer presenterades samtidigt som vårvärmen anlänt till Rom tidigare än vanligt. En allmänt intressant aspekt är att det är stor skillnad på att sprida bridge i ett stort och i ett litet land.

Sverige representerades av Roger Wiklund och undertecknad. Micke Melander deltog som föredragshållare och Jan Kamras i egenskap av medlem i EBL:s Exekutive Kommitté.

Noterat från olika seminarier

Facebook används i allt högre grad både för att rekrytera nya medlemmar men också för att kommunicera med redan befintliga – Var innovativ!

Holland presenterade ett intressant koncept om medlemsrekrytering. Att snabbt få en identitet i en ny miljö är väldigt viktigt inte bara i bridgesammanhang. Två goda exempel på detta var att nya spelare får namnbrickor och att någon eller några av de rutinerade spelarna får brickor med ”klubbvärd” eller liknande. Kommunikation stärker gemenskap.

EBL själva kommunicerade också möjligheten för medlemsländer att man kan ansöka om pengar för att marknadsföra bridge i sitt land. EBL kommer att stå för 1/3 av den totala kostnaden.

Israel berättade om sitt skolprogram. Goda framgångar inte bara för bridge utan även för freden har det visat sig. Israeliska och arabiska barn har spelat bridge tillsammans och det har varit mycket uppskattat, bridge förbrödrar. En mycket viktig sak som också togs upp i sammanhanget var argumentation för att få in bridge i skolorna i varje land. Extra intressant blir det när det gjorts undersökningar som visar att barn som spelar bridge har bättre studieresultat – Borde vara en dröm för alla lärare och rektorer.

Polen presenterade sin satsning på programmet 60+ med ett material helt skrivet för målgruppen. Tyvärr bara på polska ännu men en helt klart en intressant idé med tanke på våra medlemmars ålder.

Micke Melander pratade om den svenska festivalen och att säga annat än att vi är ett föredöme här vore direkt fel. Något mer välorganiserat är svårt att finna i hela världen.

Per Leandersson