EBL:s nationsmöte

European Bridge League (EBL) bjöd i helgen in alla EBL-länder till möte i Dubrovnik.

Två delegater deltog för SBF:s räkning i detta ”EBL NBO Officers’ Seminar”: en från verksamheten (chefen själv: Suz Lemborn) och en från styrelsen (ordförande Martin Löfgren).

EBL stod för hela uppehället, så kostnaden för SBF blev låg.

Förutom allmänna uppdateringar var det främst tre ämnen som debatterades.

Dag ett ägnades huvudsakligen åt rekryteringsfrågor med anledning av hur nationernas medlemssiffror utvecklats efter pandemin, samt vår syn på digital/onlinebridge både i sammanhanget rekrytering, men även i tävlingsbridge.

Dag två hade kvinnor i bridgen som första huvudsakliga tema: varför spelar färre kvinnor tävlingar på högre nivåer än män, fast det är ungefär lika antal kvinnor fördelat i medlemsantalet (i hela EBL c:a 52%, i SBF c:a 48%) och hur ser vi till att skapa miljöer och förutsättningar för att främja utveckling på detta område. Samtidigt diskuterades också juniorrekrytering, men även med en viss kvinnovinkling, där t ex Israel rönt stora framgångar genom att skapa utvecklingsprogram för enbart flickor/unga kvinnor.

Mer information om dessa frågor kommer vid ett senare tillfälle.

Suz och Martin var inte de enda svenskarna på plats. WBF-ordförande Jan Kamras gästade, och sist - och kanske främst - vår representant i EBL-styrelsen Ida Grönkvist som både är med som medlem i arbetsgruppen för kvinnor i bridge och som ledare för juniorbridgegruppen. Vi är säkert vinklade, men Ida lyste rätt klart i såväl framförande som innehåll så vi kan bara konstatera att EBL fått en mycket fin resurs i henne!