Gamla minnen från Opatija och lite nyheter

Ett par som har verkligen goda minnen från Optaija, Kroation och juniortävlingar är onekligen Johan Karlsson – Daniel Gullberg som vann JEM för Youngsters 2010 på exakt samma ställe som nu årets JVM par spelas.

De som var med 2010, och på plats i Opatija, kommer säkert ihåg att de tävlingarna snarare borde ha kallats för ”The 2010 European Bridge Sauna Youngster Pairs” för det var 40 plus grader utomhus och något liknande 30+ inomhus, trots att AC anläggningen stod på för allt vad som var möjligt.

Nu är det 2015, säger kalendern, och många tävlingar har spelats under de år som gått från 2010 runt om i världen för våra Europamästare från 2010. Paret har dock splittrats upp och de har provat lyckan i nya konstellationer efter det, men de verkar ha beslutat sig för att göra ett sista försök tillsammans här i Opatija där deras internationella framgångssaga startade för att se om de kan sluta cirkeln som den började.

Faktum är att de provade lyckan igen i Opatija redan 2011 då det spelades JVM här. Paret slutade då 11 i B-finalen efter att de just missade att kvala in till A-finalen.

VM Par 2011
Opatija Kroatien,
2011
Ekn875
D9
D8
EKkn84
D
109753
Kkn73
1073
K43
EK862
E102
62
10962
kn4
9654
D95
Nord
Öst
Syd
Väst
6NT =
Väst giv
N-S i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Karlsson
Gullberg
1
Pass
2
Pass
3
Pass
3
Pass
4 1
Pass
4 2
Pass
4 3
Pass
4NT 4
Pass
5 5
Pass
6NT
Pass
Pass
Pass
1Kontrollbud
2Kontrollbud
3Kontrollbud
4Essfråga
5Två ess och ingen trumfdam

Väst spelade ut en elak klövernia, detta fick Gullberg att tro att klövermasken inte skulle gå. Gullberg gick därför upp med esset i bordet, tog sedan för hjärterdam och fortsatte med en låg spader som gick till dam och kung. Närmast följde ännu en spader, Väst gick upp med nian som tvingade Gullberg att använda ytterligare en av de entréer som fanns tillgängliga för att kunna upprepa manövern och maska ut Västs spaderhåll när 4-1 sitsen var bekräftad.

Gullberg vann med spaderknekt i bordet och fortsatte därefter med ruterdam, Öst täckte med kungen som Gullberg lät vinna sticket.

Öst valde nu att skifta till hjärter. Syd vann med kungen, tog för hjärteress och drog spadern i botten, med en rond kvar var läget:

8
8
Kkn
9
kn73
8
E10
6
96
D5
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd

På den sista spadern, var Öst tvungen att hålla sin hjärter, så han sakade en ruter, spelföraren sakade bort sin hjärter Väst hade varit skvisad i lågfärgerna om han hade haft ruterknekt.

Väst sakade till sist en ruter och när Gullberg fortsatte med klöverkung hade han satt upp tempo för en ”show-up” skvis i de röda färgerna mot Öst och kunde enkelt notera hemgången utan gissningstävlan. Ska det bli fler framgångar i parets sista internationella juniorstart? Om några dagar har vi svaret.

Idag ankommer alla VM spelare till Opatija och förutom registrering står invigning på programmet. VM par kvalet startar 10.00 imorgon fredag, det ska enligt uppgift sändas såväl live-video till youtube och BBO på traditionellt vis från mästerskapen. Återkommer med mera information då det är känt vad som gäller med säkerhet.