Matchens giv - Rond 8:2

Ett avgörande med små marginaler

Söndagsmorgonen inleddes med några stora spel. Det mest intressanta i matchen mellan Dyra Englund och Ebenius Crew var detta:

KD2
E762
EK63
K6
kn86
kn84
kn842
854
E73
D5
D1095
ED97
10954
K1093
7
kn1032
15
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen

Som synes går 6NT att spela hem med Syd som spelförare så att hjärtern är skyddad. Oavsett utspel tar Syd hem fyra stick i ruter och tre i spader till detta läge:

E762
K6
kn84
854
D5
ED97
K10
kn1032
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
N-S i zonen

Väst måste behålla precis dessa kort och Syd kan nu peta in honom med fyra ronder klöver för en hjärterfavör. I praktiskt spel finns också chansen att spela upp mot hjärterdam, som ju teoretiskt sett är troligare än att Väst har både hjärterkung och klöverlängden.

Om man förutsätter att Syd inleder med att hitta rutersitsen blir klöverlängd hos Väst allt troligare men givetvis inte full visshet. Börgesson satsade således på hjärtern och gick bet för Ebenius Crew.

Fryklund och Blid för Dyra Englund tog sig till 6 ruter – ett betydligt bättre kontrakt. Där finns alternativet att stjäla en klöver på bordet. Chansen att Öst har minst tre klöver är ju långt större än 50-procentaren hjärterkung.

Varför gick då Fryklund också bet?

Jag gissar att det beror på utspelet. Öst startade med klöverfyra. Vad var det – ett drag från längd, singel eller dubbelton?

Vad hände i första stick? Fyran gick till sjua, tia och kung. Jag skulle nog dra slutsatsen att Öst har åttan, även om man förstås inte riktigt kan lita på att Wrang skulle spela den från kn108xx. Och i så fall är fyran från tre eller flera kort.

Hade Fryklund någon annan indikation? Hur som helst valde även han att spela upp mot hjärterdam.