Lag Sjöqvist vann SM Lag 2023 - Dag för dag 4

Lag Sjöqvist, Stockholm, är årets vinnare i SM Lag efter att ha övertagit ledningen för första gången i tävlingen med endast två brickor kvar att spela. Dyra Englund från Östergötland fick ett bittert silver efter att ha varit i ledning sedan rond 2, och Carbonnier, Skåne, tog bronset.

Dyra Englund tog ledningen i rond 2, Sjöqvist andra plats i rond 4, och Carbonnier tredje plats i rond 5. Sedan ändrades inte de platserna förutom en kort stund i rond under lördagen då Carbonnier var nere på fjärde plats, och förstås, med två brickor kvar då ettan och tvåan bytte plats.

Finalen blev otroligt spännande. Efter en utgångssving på bricka 3 var ledningen nere i 1,5 vp. I matchen ledde då Lag Sjöqvist med 7 imp och ytterligare 4 imp krävdes för att ta guldet. Nämnda 4 imp kom på bricka 19 men två av dem försvann omgående på bricka 23 (som var den första brickan i öppet rum). Spiken i kistan blev bricka 20 då 2x Andersson bjöd en slam med EKxxx till knxx i en sidofärg. När damen föll trodde i alla fall undertecknad att det var klappat och klart. Tänk så fel man kan ha…

I öppet rum tog sig Bertheau-Ekenberg också till 6sp. Då de blev dubblade tog Sjöqvist oväntat in 6 imp istället för att förlora 13 och sprang upp i ledning med 14 imp och 1,5 vp. Den ledningen släppte de inte ifrån sig på de kvarvarande brickorna även om sista brickan i hela tävlingen bestod av tre dubblingar och tre redubblingar innan Bertheau-Ekenberg faktiskt nådde ett kontrakt som inte skulle kosta dem segern.

Som kuriosa kan nämnas att Kathrineföljarna i fjolårets final klev upp i ledning för första gången med endast en bricka kvar att spela.

Seedningen hade inte kunnat utföras bättre. I sista matchen mötte ettan Dyra Englund tvåan Lag Sjöqvist, samt trean Carbonnier mot fyran Pierre.

Nja, jo, seedningen hade faktiskt kunnat göras bättre. Både förbundets forum och ansvariga för seedningen trodde att en stockholmsdubbel eller -trippel var möjlig. Till mångas stora förvåning slutade förra årets vinnare Kathrineföljarna på femte plats medan förra årets tvåa Ebenius Crew kom åtta.

Slutresultat, running scores
Slutresultat, tabell

1. Lag Sjöqvist, 113,75 vp
Måns Sjöqvist, Peter Bertheau, Per-Erik Malmström, Johan Säfsten, Simon Ekenberg
2. Dyra Englund, 112,28 vp
Carl Ragnarsson-Martin Löfgren, Erik Fryklund-Johnny Blid, Tommy Andersson-Björn Andersson
3. Carbonnier, 104,28 vp
Pierre Carbonnier, Niklas Andrén, Peter Fredin, Håkan Tjärnemo, Johan Erlandsson

Alla tidigare vinnare


Högupplösta bilder på vinnartrion

1_sjoqvist.pngHögupplöst bild på Lag Sjöqvist
2_dyra_englund.pngHögupplöst bild på Dyra Englund
3_carbonnier.pngHögupplöst bild på Carbonnier