Captain’s log 1703-4 Bermuda Bowl mm – Nya tag

Jag har inte haft tid att summera BB förrän nu, därmed blir det premiär för ett dubbelnummer av Captain’s log.

För första gången, som jag känner till, var Sverige representerat i alla tre klasser.
Resultatet är känt, två bronsmedaljer medan det öppna laget fick stryk i kvarten mot slutsegrarna från USA.

Bermuda Bowl

Vi mönstrade
Frederic Wrang – Johan Sylvan
Fredrik Nyström – Johan Upmark
Ola Rimstedt – Mikael Rimstedt

En bra blandning av erfarenhet och ungdomlig optimism.

Roundrobin
Vi har blivit bortskämda med goda svenska insatser de senaste mästerskapen och även denna gång levererade grabbarna. Tvillingarna imponerade och gjorde enligt mitt förmenande sitt stora internationella genombrott i kvalet. Nyström -Upmark imponerade med sin stabilitet och jämnhet.
Wrang – Sylvan kom inte upp i sin vanliga standard men drog sitt strå till stacken. Att Frederic drabbades av en allergichock (nötter) en av de första kvällarna och vi fick tillbringa en kväll/natt på akuten var säkert en bidragande orsak.

Vi låg länge i toppen av kvalet, men hade en tuff avslutning. Nu kom vi fyra och det innebar att vi inte skulle få välja motståndare i kvartsfinalen utan fick ta det lag som ingen annan ville möta, USA2. Ingen önskelottning men vi gick in med goda förhoppningar om vinst.

Kvarten
Kvarten började med ett jämnt set, men de tre följande seten gick alla till fienden. Vi lyckades vinna de två sista, men kom aldrig riktigt i närkontakt. Till slut blev marginalen 23 imp och vi visste alla att vi lätt kunde ha tagit segern. Nu skall ingen skugga falla över amerikanarna. De spelade bra och främst imponerade Michael Rosenberg och Jazek Pzyczola. Av mina par fick Nyström – Upmark dra det tyngsta lasset och spelade alla brickor i kvarten med ett sammantaget gott resultat.

Sammanfattning
Ännu en gång utslagna i kvarten (Wroclaw) mot starkt motstånd (USA2 vann BB). Inget att skämmas för men vi är redo att ta det sista steget mot toppen och resultatet var åtminstone på plats en besvikelse. Med perspektiv ok men inte mer. Wrang – Sylvan kom inte upp till den extremt höga nivå de hållit i en räcka av stora mästerskap. I efterspelet har de även bestämt sig för att splittra sitt partnerskap på landslagsnivå.

Jag vill ta tillfället i akt att tacka dem för deras avgörande insatser för landslaget och även deras bidrag till den svenska elitbridgens utveckling i allmänhet. Det har varit ett privilegium att ha tillgång till ett så starkt par i landslaget. Kan inte undvika att tänka på vår ”päronbollsdiskussion” i Opatija. Johan och Frederic visade genom sina resultat att de definitivt inte var några päronbollar. det skulle inte förvåna om vi ser dem i landslaget igen, i nya parkombinationer.

Sedan sist - övriga tävlingar

Öppna EM 10-24 juni Montecatini
Marion Michelsen och Johan Upmark tog silver i Mixed lag. De missade guldet på utspelet på sista brickan. I övrig stod Peter Bertheau - Peter Fredin för den främsta placeringen med en femte plats i Öppna EM Par.

Yeh Bros 3-7 juli
Bästa svenska par i lagtävlingen blev helt överraskande Ola och Micke Rimstedt.
Orsaken att detta var överraskande var att de spelade för Frankrike.

Våra representanter Nyström – Upmark, Sylvan Wrang missade slutspelat i lagtävlingen
men Upmark – Nyström kom på andra plats i partävlingen, ett starkt resultat.

Chairman´s Cup 29-juli - 3 augusti
Imponerande seger av lag Stridsvagn med hemvist i Östersund.
I Stridsvagn spelade junioren Alexander Sandin, Thomas Karlsson, Bo Sundell, Morgan Svensson och Gunnar Elmroth. Alexander är så vitt jag vet den yngste segraren någonsin i CC.

HCL 12-17 sept New dehli
Än en gång visar vi klassen och tar hem seger i både lag- och partävlingen.
Nyström – Upmark spelade med holländare i lag Zwederland. Imponerande seger, men kanske ännu mer imponerande var segern i partävlingen av Simon Hult och Simon Ekenberg.

Del 2 Nya tag

Det tar ett tag att smälta intrycken från ett mästerskap. Denna gång var kaptensjobbet inte enkelt och jag tvingades att ta diverse tuffa beslut, men kan man inte ta dem skall man inte vara kapten. Resultatet räknas och analys får göras efter tävlingen slut. Jan Lagerman var som alltid en bra speakingpartner.

Förberedelserna var kanske inte de bästa för alla par.
Landslagsparen spelar väldigt mycket bridge och det är orimligt att landslaget under rådande premisser kan ställa alltför stora krav på de professionella spelarna.

Jag hade gått i tankar att avsluta mitt uppdrag som kapten i händelse av ett guld. Nu blev det inte så och jag har efter samråd med UK Per Leandersson bestämt att köra ett varv till. En bidragande orsak till detta beslut är att jag har fått en del positiv feedback. Jag kommer att ta hjälp av Fredrik Wahlberg för att få lite mer ordning på de administrativa uppgifter som tar ganska mycket tid. Har även stämt av med UK att det är ok att fortsätta låta Jan Lagerman vara kapten på plats i det fall jag skulle bli uttagen till seniorlaget, där jag kommer att göra en nysatsning tillsammans med Anders Morath.

Vi har för tillfället en verklig konkurrenssituation i svensk bridge och standarden är verkligen hög.
Fortsätter våra juniorer/yngre spelare att utvecklas på samma sätt är det inte omöjligt att vi kan komma att dominera bridgen inom 5 år. Detta inkluderar damer, seniorer och juniorer. Ett häftigt scenario. Detta förutsätter dock ett fortsatt arbete från alla inblandade. Hittills har vi klarat oss på en relativt låg budget, men möjligen måste vi få in lite kapitalstarka sponsorer i svensk bridge för att kunna fortsätta på den inslagna vägen.

Ett första arbete blir att få ordning på truppen.

Truppen

Inga utom möjligen Nyström – Upmark kan känna sig säkra på en plats i det lag som skall spela EM nästa sommar. Den tidigare turbulensen i truppen gör att jag gärna skulle se att de intresserade paren hör av sig och meddelar status.

Så här ser min uppfattning av truppen ut för tillfället.

A
Fredrik Nyström - Johan Upmark
Ola Rimstedt – Mikael Rimstedt
Marion Michielsen – Per-Ola Cullin - Ej tillgängliga för EM men långsiktig satsning
Simon Hult – Simon Ekenberg
Peter Bertheau – Frederic Wrang- Nytt par men går direkt in i A truppen

Strax under men med chans på EM
Niklas Warne – Krister Ahlesved - Behöver konfirmation på fortsatt satsning
Olle Wademark – Jan Selberg - Behöver konfirmation på fortsatt satsning
Tommy Bergdahl – Jonas Petersson - Behöver konfirmation på fortsatt satsning

Övriga intressanta par och spelare
Peter Fredin
Johan Sylvan
Mats Nilsland – Björn Fallenius - Kul att Björn är tillbaka till Sverige.
Thomas Andersson – David Probert
Daniel Gullberg
Adam Stokka
Mikael Grönkvist
Johan Säfsten

Har hört rykten om att några av dessa spelare håller på att bilda par, men har inte haft någon direkt kommunikation. Någon kombination av dessa spelare skulle direkt knacka på dörren till A truppen.
Tacksam om intresserade hör av sig till mig. Jag är även klart intresserad av nya intressenter.
Bredden och kompetensen i denna trupp/grupp är större än någonsin. Det är oerhört viktigt att verkligen konkurrensutsätta de högst rankade paren.

Mästerskapen samt internationella meriter räknas högst men jag försöker att följa alla resultat och
skapa min egen bild. En trend är dock att det blir svårare och svårare för de par som inte är proffs eller halvproffs att konkurrera när A-laget skall tas ut. Det finns dock ett antal andra uppdrag som skall besättas och resultat räknas alltid.

Kommande uppdrag

 1. Utmanarmatch mot juniorerna 4-5/11. Plats S:t Erik Stockholm. En första tuff utmaning som kan betraktas som första steget mot EM. Kommer att kontakta intressanta par inom kort. 3 par. Kan möjligen utökas till 4 om intresset är stort.

 2. Slava Cup Moskva
  Arrangörsinfo: The tournament formula is Sandy Times for 52 (58) pairs
  The opening banquet is on 01.03.2018. Dates of the tournament are 02-04.03.2018.
  The place of the tournament is the hotel Metropol
  http://metropol-moscow.ru/en/
  Bra villkor i alla fall om vi kan skicka ett namnkunnigt lag.

 3. OBS tävling för de mest intressanta paren inför EM. Troligen jan-feb. Återkommer.

 4. Neighbour Challange 18-20 maj i Tyskland.

 5. Baltic Cup

Bland övriga tävlingar märks Winter Games i Monaco.

EM spelas i Ostende 7-16 juni 2018 och är för tillfället vårt primära mål.

jag återkommer med fler nyheter när vi fått ordning på truppen.

Väl mött vid bridgeborden.
PG Eliasson
Kapten öppna laget.