Hårt arbete i kulisserna

Högar av brickor överallt.
Kaos?
– Det är en utmaning och mycket jobb med att få ut brickorna till tävling, säger Roger Hilmersson och Anita Bergstedt.

Bridgespelarna kommer och sätter sig till bords. Det drar ihop sig en av sidotävlingarna i Conventum i Örebro där Bridgefestivalen har hållits sedan 2008 (inställt 2020 och 2021). SM-finalen i par pågår sedan någon timme tillbaka.
Roger Hilmersson och Anita Bergstedt har redan varit på plats ett par timmar. Brickorna som ska spelas under dagen och de kommande dagarna ligger i olika högar i väntan på att packas i kundvagnar och köras ut till tävlingarna.

14 timmar om dagen

Redan dagen innan Bridgefestivalen inleddes startade brickläggarna sina arbetspass. Sex maskiner har gått mer eller mindre 14 timmar om dygnet i en veckas tid. Maskinerna sorterar korten, men att lägga de färdigsorterade korten i plastfickorna görs manuellt.
– Brickläggarna har varit helt fantastiska. Flera hade aldrig lagt brickor. All eloge till dem, säger Anita Bergstedt som tillsammans med Roger Hilmersson har huvudansvaret för att det ska finnas brickor att spela under Bridgefestivalen.

85 411 brickor

Roger Hilmersson tittar ned i ett Excelark.
– Det har lagts 85 411 brickor, säger han.
– Men det är en utmaning. Rätt brickor ska ju till rätt tävling.

Håkan Gustafsson, Skövde BA, har tidigare haft ansvaret, men han kunde bara vara på plats under de inledande dagarna på årets festival.

Visste ni vad ni tackade ja till?
– Nej. Vi fick frågan några veckor innan festivalen drog igång. Vi trodde nog inte att det skulle vara ett så fysiskt arbete. Man känner sig som en grovarbetare, säger Anita.

Fysiskt

Hyllor och arbetsbord har monterats upp och ner, lådor med brickor har packats upp och ner och brickor har skickats i väg i vagnar ut i spellokalen.
– Jag trodde nog inte att det skulle vara så mycket kring logistik och lyft. Räcker brickorna? Vilka brickor ska vi ha? Den kunskapen har inte vi än. Det ska inte vara några tveksamheter.

När Bridgefestivalen går mot sitt slut kan Roger och Anita pusta ut –åtminstone lite.
Brickorna är lagda. Söndag eftermiddag och kväll packas de sista brickorna ned.

Har ni hunnit spela något under Bridgefestivalen?
– Tyvärr inte, det är väl den största missen. Man känner ett visst ansvar och man har inte ro riktigt att spela vid sidan om arbetet, säger Anita som till vardags spelar för Filbyter Bridge i Linköping.

Vad gör ni på måndag morgon?
– Sovmorgon. Jag ska träffa barn och barnbarn, säger Anita Bergstedt.
Roger Hilmersson som också han spelar bridge för Linköpingsklubben Filbyter ska ut på golfbanan.
– Vi ska laga fairways på Linköpings golfklubb. Klockan nio.


Genvägar till nyheter från …


Genvägar till tävlingsresultat …
anita_och_roger.jpgAnita Bergstedt och Roger Hilmersson, Filbyter bridge.

Samarbetspartners