Gästen tar över..

I kväll och i morgon får vi några av våra bra brickor serverade av vår hemlige gäst. I morse tog han till allas belåtenhet över ringen till och har under dagen varit med och peppat och stöttat våra spelare med den äran.

Nu har vi avslöjat så mycket att ni bör kunna gissa ganska nära…
Facit kommer i morgon.

Resultat och tabell finns sammanfattade i Dag-för-dag

Officiell sida | Resultat/Running Scores | Minisajt | Dag-för-dag | BBO | Här hejar vi |

Gästens rapport

Som gäst och rookie hade man kanske hoppats på en mjukstart i kvällens omgång av ”Varulv”, men juniorerna startade genom att rösta ut mig så fort de fick chansen - så fick man sitta som publik istället. För de som känner till spelet vann ”byborna” båda partierna.

Idag var det många intressanta brickor, och vi kunde följa en del av dem på BBO när Sverige visades i både U26 och U21 under eftermiddagen.

U21 match 9 mot Norge - bricka 7

Hur ska man spela 4 på Öst med ut?

Det ser kanske inte alltför utmanande ut, och chanserna för övertrick måste vara goda. Om det är något svenska landslag fått träna på länge med PO är det att när det ser enkelt ut är det läge att tänka efter extra noga. De spelförare som lite nonchalant maskade i i stick 2 gick bet när Nord kom in på kung och gav partnern en -stöld. Ess-dam i satt nämligen fel.

Men Andreas har varit med förut och spelade istället till esset - då kung föll singel hos Nord. Tio stick var nu inga problem, även med den elaka -sitsen.

U26 match 6 mot Lettland - bricka 16

MTV öppnar med 1 , 3+, och din partner kliver in med 1 . Du bjuder 2 som är en bra höjning, partnern går nu ner i 2 . Vad göra?

När partnern inte orkade med mer än 2, och ett utspel som kommer genom dina honnörer, känns det väldigt långt till 4 . Så kanske bara passa?

Klara såg dock mer potential i en annan utgång, åtta till trots. Det vore väldigt trevligt om utspelet kom från deras öppningshand upp till oss, så Klara bjöd 2NT som Tobias höjde till utgång. Det var succé när hela given var:

Efter ut blev det tio stick. Endast två par till hade hittat 3NT. Vackert!

U26 match 7 mot Frankrike - bricka 2


Efter öppning 1NT och en Staymanbudgivning hamnar Öst i 3NT med låg i utspel till knekt och kung. Spelplan?

Med vidöppen är enda chansen att lösa för fem stick utan tapp (med 4-4 har man råd att förlora ett l-stick). Enda chansen till det är att hitta Syd med knekten singel. Alltså spelar vi till esset och dam från bordet, som vi tänker släppa.

Nytt läge, denna gång ett försvarsproblem:

Efter öppning 1NT och en Staymanbudgivning (Öst förnekar högfärg) hamnar Öst i 3NT. Du spelar ut en låg som går till knekt och kung. Spelföraren spelar till bordet och -dam som går till din kung. Vad vänder du med?

Nyckeln på brickan är vem som har dam. Har din partner den ska du så klart spela mer och inkassera straffen där, men om spelföraren har dam vill du hellre spela in partnern i en annan färg så att ni kan spela genom spelföraren. På brickor som denna vill man gärna spela med en Smith/Oddball-markering, då du i sang i stick två indikera om du gillade din partners utspel eller ej. Vilka markeringar spelarna hade på sin repertoar vet jag inte, men Alexander hittade -vändan, medan fransmannen spelade så att kontraktet gick hem. (Om man ska vända i gör man nog bäst i att vända med ess, ifall spelföraren skulle ha kung-dam-punkt. I detta fall måste partnern hitta att avblockera dam.)

U21 match 11 mot Polen - bricka 1


När motståndarna bjuder 5 tar du det säkra före det osäkra och bjuder 5 , din fina -färg gör sig mycket bättre i anfall än i försvar.

Men säg att du hade passat på 5 , vad hade du spelat ut?

I bästa fall har du ett -stick, ess är två, men varifrån ska stick tre komma? Vore det inte väldigt trevligt om partnern kunde komma in och ge dig en -stöld? (Du har ju exemplariskt bjudit 4 för att göra det enkelt för partnern). Hur ska partnern komma in då? Han har ju stöttat dig i Så mycket talar för att spela ut en låg , och hoppas på att motståndarnas färg sitter 1-1 och att din partner kan komma in på åtta! Det hade inte varit någon succé när hela given var denna:

Partnern hade ett -stick, så det var bara att spela ut ess och vänta på straffen.

I praktiken hade dock båda borden bjudit 5 som dubblades för 300.

Gästen är nöjd med det spel han sett hittills, och hoppas på bra spel och ännu mer poäng imorgon! (Samt att överleva mer än 5 minuter om det blir mer varulv ikväll)
/Gästen

Avrundning

Kan avslöja att det är kvartsfinal för Sveriges damlandslag i fotboll som prioriteras ikväll. Just nu 0-0 i 60:e minuten.

Heja Sverige!