Rapport 12- Salsomaggiore

Den som påstår att bridge inte kan vara åskådarsport kan inte ha övervarat Sveriges bronsmatch mot Holland idag. Det utvecklade sig till en nervpärs som närmast saknar motstycke.

Dagen började synnerligen dåligt då Simon Ekenberg dragit på sig någon form av magbakterie och låg utslagen, så vi visste från start att det skulle bli heldag med Twins och Gulgrön mot ett gäng tulpanodlare. Ryktet sa också (säkerligen osant) att ett par av våra juniorer varit ute väldigt sent och spelat en parallell speedballturnering kvällen innan…

Nåväl, första segmentet var lite som dagen före: vårdat och säkert spel av de våra. Största svingen var när holländarna enligt modernt snitt missade en 5-3:a i en högfärg till förmån för 3 NT, men denna gång var högfärgsutgången rätt. 29-15 och hoppet kvar.

Juniortruppens motto (eller det vi enats om i ett svagt ögonblick) är ”Sjöar” (Självförtroende, Ödmjukhet och Arbete). Efter lunch trodde jag Daniel drabbats av ohämmad hybris, men partnern hade gått bridgeskolans avancerade kurs i spelföring och kunde rädda:

K7
108754
Kkn9862
-
1042
kn962
ED54
72
Dkn95
D3
7
KDkn863
E863
EK
103
E10954
Nord
Öst
Syd
Väst

Syd öppnade med 1 och Väst bjöd vid bägge borden 1 NT. Den holländske Öst passade normalt medan Daniel tyckte att Micke skulle få öva sig på utgångsnivå och dubbelhöjde. ”Jaha, så inleder man med torskbricka” tänkte de svenska supportrarna, men så blev inte fallet:

Första förutsättningen var liten ruter ut till spelförarens tia. Micke spelade klöver tio till Syds Kung som fortsatte med klöver till duck. En ruter hade nu beseglat kontraktets öde, likaså en liten spader, men Syd tyckte att spader Dam var bäst, taget av Micke med Esset. Nords tvekan innan han la lågt avslöjade sitsen för Micke som nu fick ta sin tillflykt till förutsättning nummer fyra (eller var det fem?) nämligen Dam andra i hjärter hos syd. A+K i hjärter fällde programenligt damen, och efter klöver Ess och rutermask och ruteress kunde Micke slutspela Nord i antingen ruter eller spader (han valde sadistiskt nog spader för att markera att Nord borde ha lagt av sig spader Kung). En avslutande hjärtervända in i bordets J-9 och supporterskaran kunde slappna av i några få minuter. (OBS att om Nord lägger av sig Kungen kan Micke spela liten spader till bordet och då ta två spader, tre ruter, tre hjärter och ett klöver för nio stick - så det var Damvändan som kostade).

I går blev Micke G straffdubblad i 2 och flydde till 3 som också det dubblades, men gick hem. Under första segmentet upprepades detta då Daniel straffdubblades och gled ur i 2 som gick hem dubblat för 670 – men likabricka…

Dessutom bjöd Twins 3 (p) 4 (X) och unge hr Ola kunde inte hålla sig från att spärra en andra gång med 5 . Det gick inte bra.

Andra omgången kännetecknades av att ”mala ner” motståndarna. Nu var det Mickes tur att bjuda flera gånger på en hand:

3 NT* (p) 4 (X)
Pass (4 ) p (p)
5 !!

3 NT visade solid högfärg. Nord-Syd hade en maskstorslam hemma, men på 4 var det svårt att bjuda vidare. Men när Micke bjöd vidare kunde näste hand säga 5 och nu höjde dubblaren till lillslam. Micke-Daniel offrade sig i 7 för -1100 mot -1430. I andra rummet bjöd motståndarna klåfingrigt 6 mot 5 men detta fick de behålla dubblat – när försvaret slant kostade det bara 500, dvs mindre än utgång.

Men för övrigt var spelet solitt och bra och vi kunde bokföra 44-27. Skulle vi kunna undvika att tappa detta i tredje?

Jo, 30-23 slutade detta, men inte utan ytterligare en omgång hybris, denna gång signerad bröderna Rimstedt:

1053
KD10
4
EDkn1082
kn8
Ekn9753
E10
K53
KD742
8
kn9873
74
E96
642
KD652
96
Nord
Öst
Syd
Väst

(1 ) 3 * (p) 3 NT
(p) p (X) pass
(p) p

  • Ghestem = 55 eller bättre i och .

Syds inkliv förfasar en gammal stöt, och 3 NT X blir inte billigt om försvaret sköter sig. Öst var fullständigt fast i tanken att partnern måste ha en laddning spader med sig, så han startade med J. Väst tog för Esset och vände med en låg hjärter, och om Öst bara duckar Kungen så måste Nord casha ut sina sex spel snabbt. Men Öst tog för Esset och vände tillbaka till Nords tia. Klöver Dam ville ingen ha, men klöver knekt tog Öst för Kungen. Fast i sin tvångstanke att partnern måste ha många spader kom så ytterligare en varvid Nord kunde ta resten… Den svenska delen av Ramapubliken torkade svettpärlorna ur ansiktet…

(Som info: kapten eller coach fick inte sitta vid bordet när det var rama- eller BBO-match).

Med 50 IMP upp skulle detta väl bli lätt? Alls icke! Holländarna bjöds på den ena svinghanden efter den andra och utnyttjade detta till fullo - det kunde ha slutat väldigt illa! De flesta händer började bjudas på 4-läget, och holländarna spekulerade i allt möjligt från 5-lägesinkliv till svaga 2-öppningar på 4-kortsfärger. Om Holland inte chanshoppat till 6 med två Ess borta hade vi faktiskt inte tagit vårt brons…

Trots alla bricksvingar ut är det svårt att kritisera vårt lag, de flesta ställningstagningarna var helt resonabla, möjligen med undantag för att Micke och Daniel kom i 6 med två ess borta efter Blackwood. Essfrågaren tyckte det var ”safe” men partnern hade så mycket extra trumflängd att han räknade denna som trumfdam och svarade 5 …slutbud 5 NT hittades faktiskt i en sidomatch, men inte hos oss.

Till sist vann vi med ungefär 18 IMP (who counts?) och det var många glada miner utanför Palazzo dei Congressi i Salsomaggiore.

Det här blir sista rapporten. Som ni förstår har det varit ett fantastiskt äventyr med 18 fina ungdomar, det bästa vi har i svensk bridge – och det vill inte säga lite! Huvudcoach Tom och andrecoach Lars Nilsson har stött upp på ett remarkabelt sätt.

I morgon blir det fridag, kanske kolla in Polen mot China och sedan prisutdelning där Sverige mig veterligen för första gången tar VM-medalj i äldsta klassen. På söndag hem mot vardagen igen tillsammans med en massa minnen och en medalj.