Det närmar sig EM - Open

Efter en lång väntan är det äntligen dags. 24 juni startar EM i Herning för det öppna landslaget. Det har gått två år sedan vårt misslyckade EM senast och laget är på jakt efter revansch för den 14:e plats vi hamnade på den gången.

Målet är givet, att vara topp åtta för att säkra en plats i VM. Det kan möjligen ses som en försiktig målsättning men tror det är en god idé att åka till Danmark med en gnutta ödmjukhet. Konkurrensen har blivit hårdare och det finns inga ”blåbärsnationer” längre i den här klassen.

Förberedelser

Vi har skapat förutsättningar för goda resultat. Efter uttagningstävlingarna i vintras har vi kört veckovisa övningar förutom allt annat spel och budträning. Vi har haft ett brett utbyte med Nederländerna där vi genomfört tio matcher (6-4 till oss) samt träningsspelat mot Schweiz, Danmark och Frankrike.

Jag har också haft individuella samtal med alla spelare för att säkerställa att vi är på samma planhalva.

Ett diskussionsämne har varit hur man ska matcha laget. Historiskt sett har det hetat att man matchar våra bästa/mest formstarka par mot svårast motstånd. Här går dock åsikterna isär kring vad som är rätt och fel och vi får anledning att återkomma i ärendet.

Matchning

Spelschemat till EM har släppts och även om det ska spelas 29 matcher i den öppna klassen är det inga maraton-sittningar som väntar. Maximalt 48 brickor per dag är det som gäller och det relativt lugna tempot gör att vi kan matcha vissa par väldigt hårt om så krävs. Jag kommer inte åka till Danmark med grundinställningen att alla ska spela ungefär lika många brickor.

Laget

Våra uttagna par är Jan Selberg/Lars Andersson, Mikael och Ola Rimstedt samt Peter Bertheau/Simon Hult. Tillsammans utgör de en härlig blandning av rutinerade mästerskapsspelare och en debutant i form av Selberg. Undertecknad är kapten för laget och som coach fungerar Fredrik Nyström.

/Öppna landslagets kapten
Fredrik Kronmarker