Utmanarmatchen - Övelius

Utmanarmatchen 1-2 april är en uppgörelse över 120 brickor där landslagsplatser i det öppna laget till NM står på spel. Här följer en presentation av lag Övelius.

Med två raka VM-guld är mångas blickar riktade mot det damlag som nu tar upp kampen om platserna i det öppna landslaget.
-Jag inser att vi inte är favoriter men med bra spel och flyt kan vi vinna. Jag ser fram emot högkvalitativ bridge under trevliga former där vi får chansen att visa vad vi går för, säger Ida Grönkvist som spelar med Emma Övelius.

Tillsammans med Kathrine Bertheau och Sanna Clementsson är de motiverade för att visa vad de går för över 120 brickor i Utmanarmatchen.
-Att få spela många brickor mot bästa tänkbara motstånd och kunna diskutera och lära från spelade brickor. Detta är den absolut bästa tänkbara träningen och sättet att utvecklas. Sen är det så klart jättekul att tävla mot de bästa och se om vi kan utmana, säger Kathrine Bertheau.

Med Sanna Clementsson vid sin sida bildar Kathrine ett nykomponerat par med sikte på de stora mästerskapen. Kanske med en början som representanter för öppna landslaget i NM.
-Det är fyra bra lag, så redan där skulle jag bedöma chanserna som max 25% sen är vi nog lite underdogs så man får dra av lite till. Att få möjligheten att spela denna tävlingen är en ren vinst. Lagen bildade av de fyra landslagsparen får nog ses som favoriter, men att alla fyra lagen kan vinna är lite av charmen med bridge tycker jag, säger Kathrine.

Kring partnerskapet med Sanna Clementsson har hon bara positiva känslor.
-Vi har ett rätt nytt partnerskap, vårt primära mål är VM i augusti i Marocko. Det har känts väldigt bra hittills, vi verkar vara hyfsad överens om budfilosofi och stil så det ska bli kul att fortsätta utvecklas tillsammans med Sanna.

Sanna Clementsson delar glädjen inför helgen.
-Att få spela en hel helg mot så bra motstånd är verkligen något jag ser fram emot! Och särskilt roligt blir det att vi får spela tillsammans som ett lag och inte bara parvis.

Även Ida och Emma är ett nytt par, eller nygammalt kanske är ett bättre ord.
-Emma och jag har spelat ihop förut (2016) och gör nu comeback som par. Vi är vänner framför allt men känner även varandra väl som bridgespelare vid det här laget. Vi har en par-dynamik där Emma är hästen som drar mest och jag travar på i mer lugnt tempo. Vi kommer inte vara det mest samspelta paret i tävlingen men när vi spelar bra är vi riktigt bra, säger Ida.

De ser fram emot mötena med öppna landslagets trupp och båda håller laget med Fredrik Nyström, Frederic Wrang, Per-Ola Cullin och Marion Michielsen som favoriter.
-I min värld är de det stabilaste laget med den bästa balansen av stamina, erfarenhet, samspelthet och färdighet, säger Ida.

Emma Övelius säger så här:

-Jag tror tyvärr våra chanser är små - vi kämpar mot heltidsproffs som satsar allt på bridgen - även om vi visat att vi är bra på att ge allt när det verkligen gäller. Men jag ser fram emot en riktigt rolig helg med bra träning där vi får kämpa mot de allra bästa.

Presentationer


Namn: Ida Grönkvist
Ålder: 28
Bor: Sundbyberg
Spelat bridge sedan: 2006
Största framgång: VM-guld Venice Cup och 2x JVM-guld
Bästa konventionen: Häxan.
Styrka som bridgespelare: Vettig i budgivningen.


Namn: Emma Övelius
Ålder: 37
Bor: Nyköping
Spelat bridge sedan: 1995
Största framgång: dubbla vm-guld
Bästa konvention: 9-12 nt (men får inte spela det med Ida)
Styrka som bridgespelare: höjer mig när det gäller


Namn: Kathrine Bertheau
Ålder: 47
Bor: Täby
Spelat bridge sedan: det beror lite på vad som räknas som bridge, började lära av mormor vid 5 års ålder, men började spela mer på riktigt 1994.
Största framgång: två VM guld från senaste två Venice Cup. Guldet i SM-lag står också högt på listan
Styrka som bridgespelare: kan lämna dåliga brickor ganska snabbt och spela vidare. Hög lägsta nivå, jag är inte så volatil, försöker inte skapa imp utan vinner imp snarare genom att göra så få misstag som möjligt.


Namn: Sanna Clementsson
Ålder: 22
Bor: Stockholm
Spelat bridge sedan: 2013
Största framgång: Seger i Venice Cup.
Bästa konventionen: Upplysningsdubbling.
Styrka som bridgespelare: Bra psyke.