Rapport 8 - Salsomaggiore

Måndagens rapport.

Våra ungdomar är synnerligen lyhörda. Min appell igår om bättre morgonmatcher såväl lyssnades till som följdes.

I U26 hade vi på morgonen hemmalaget Italien som knackade på slutspelsplats. Det blev i princip slutknackat efter mötet med Twins och Gulgrön som gjorde makaronipudding av italienarna, och i siffror 19.65.

Simonerna och Twins tog sig sedan an Japan, men de stretade i början emot ganska bra. Det ordnade sig till sist med 15.06.

Tredjematchen gick mot Colombia, och i öppet rum var vi rädda för att det skulle bli skralt med poäng, då colombianerna vägrade att göra några fel mot Gulgrön. Simonerna mötte dock ett mindre rutinerat par och medelst en pråm skrevs siffrorna till 18.65 och Sverige upp i tabelledning.

Dagen avslutades på BBO mot Finland, och återigen mötte vi ett lag som initialt stretade emot mer än vad vi skulle önska. BBO-operatören gjorde dessutom några för oss åskådare nervkittlande felinmatningar i finsk favör, men Tom var hela tiden lugn ”så spelade inte Daniel och Micke, det är fel på BBO” – och rätt hade Tom. Det blev 14.85 (Twins vid andra bordet) och fortsatt i topp.

Det är tre matcher kvar i morgon, och vi inleder med Australien (på BBO), där Gulgrön och Simonerna ska försvara vår position. Innan vår round robin är klar ska vi även ta itu med Bangladesh och USA2.

För U21 såg det mörkt ut, men Sanna-Alexander och Castor-Erik gjorde en fin insats och vann klart över USA med 16,21 som faktiskt kunde varit än mer. Skulle miraklet trots allt inträffa?

Det var en heltänd kvartett, de samma som mot USA, som gick in mot China, men nu gick det inte alls för de våra. Det började med att kineserna missade en tunn utgång, men då fick de vid andra bordet behålla 3 på andra ledden med hemgång. Därefter bjöd bägge borden 4 som gick hem vid ena bordet och 3 bet för Sverige. Spiken i kistan kom när Castor och Erik släppte hem 4 (inte helt lätt försvar) medan Sanna och Alex med missanpassning tog sig till 5 dubbelt för -800. Nej, det var inte vår match och resultatet blev 2.81, och därmed försvann slutspelschanserna för oss.

Det var ett lite allvarstyngt lag med Teo-Irma och Castor-Erik som gick in i dagens sista match, mot Israel. Att man absolut inte tänkt ge upp förstod vi när vi efter 6 brickor låg över med hela 24-2, men dessvärre vände det till ännu en förlust med 3.45 poäng till oss. På två brickor tilläts fienden spela 2 trick i högfärg när man själv gjorde utgång i den andra.

Vi har två matcher kvar, och vi ska givetvis fortsätta att spela seriöst ända fram till sista kortet. Sedan får vi analysera vad som hänt och hur vi kan förbättra oss.

I U16 var det bara en match kvar i serien, och det blev knapp förlust, 7.84, mot Holland. Denna var ganska onödig då vi vann flera brickor stort, men en 6 N med fyra bet (faktiskt likabricka!) och en -1100 mot en tvivelaktig ozonsutgång och en 4 med tio takstick som gick bet beseglade vårt matchöde. Markus-Erik / Hjalmar-Wille spelade.

Sedan inleddes slutspelet där lagen placerade 1-4 spelar semifinal (och sedan förstås final), samma sak görs för lagen placerade 5-8, medan lagen som slutade 9-14 möts i en ny serie alla-mot-alla.

Det gick fortsatt lite trögt för oss med 4.15 mot Italien (Markus-Erik / Isis-Tiger) och lite besvikande 2.66 mot ett inte alltför starkt Tjeckien (Hjalmar-Wille / Isis-Tiger). Vi har inför morgondagen två lag bakom oss, och målet är förstås att försöka hålla den ställningen.

På brickan där U21 gick tre bet i 5 X befann sig Simon Hult som Öst i en liknande situation – fast som försvarare.

E102
kn
KD10854
D109
D973
K10432
E97
3
K84
ED9875
-
K765
kn65
6
kn632
Ekn842
Nord
Öst
Syd
Väst

Simon dubblade programenligt 5 efter det att japanerna haft budpaj, men då svängde Nippon till 5 NT minsann, och mot detta dubblade kontrakt skulle Simon spela ut. Efter utspel av låg ruter från A97 i objuden (!) färg slank kontraktet hem för den poängmässigt kända scoren -670 även om man inte så ofta associerar den med just 5 dubblade sang… nio eller sju var de enda korten som släppte hem 5 NT (jo visst kunde den andre Simon ha duckat, men då behöver man speciella glasögon…).

Men det hela fick sin förklaring i att Simon fått buden förklarade korrekt enligt fiendens system, och förklaringen gjorde -utspelet logiskt. Japanen på andra sidan skärmen hade dock bjudit fel…

I och för sig säger en som helst använder sig av 7 till att vinna sista stick att det måste vara fel att använda kortet redan i stick ett (jag behöver väl inte förklara vad man får för 7 i sista stick?).

Micke Grönkvist har, visar det sig, lätt missuppfattat något: vi är i VM i bridge och inte VM i handboll! Varje gång vi gör ”Ringen” och sedan går runt till ”high-fives” har man ångest inför att bli misshandlad av hr G som klipper till så att det ringer i öronen och handflatan blöder…eller nästan i alla fall. Men så länge han spelar så bra som han gör får man väl offra sig…