Rapport Riksläger dag 2

  • Moa Petersen - Sanna Clementsson vinnare av Crazy Pairs

Rikslägrets andra dag är igång och vi spelar en lagtävling där vi ledare har bestämt lagen. Att spela med en ny partner vet vi alla är svårt men att dessutom spela med en partner som inte alltid talar samma språk som en själv kan bli väldigt svårt.

Våra juniorer har dock tagit på sig uppgiften med bravur och många intressanta budlägen blev det i första matchen. En intressant bricka som skapade en hel del olika kontrakt var följande:

Dkn62
EKkn2
Ekn86
D
EK9
D104
95
EKkn98
Nord
Öst
Syd
Väst

Hittar du 7NT med din ordinarie partner?

Våra junisar testade alltifrån 3nt till 6nt till 6ru till 7hj (som också var hemma!). Exempel på budgivningar:

2-2
2-4nt
5-7

1-2nt
6

1-2
3nt-4nt
5-6nt

För att göra det ännu jobbigare var detta första brickan i matchen så många hade inte ens hunnit diskutera vilka öppningsbud de hade!

En kul grej i första matchen är att alla lag spela lika förutom ett lag, inte så vanligt i juniorsammanhang…

Lagtävlingen

Vann årets lagtävling gjorde Lag Jon bestående av Jon Brodersen, Erik Hansson, Mohammed Harris och en plats som fylldes av närvarande vuxna.

Fullständig tabell och resultat

Crazy Pairs

Crazy Pairs, eller instruktionsbridge, utgjorde kvällens avslutande bronstävling. På varje bricka fanns det minst en instruktion som kunde vara riktad till en enskild spelare, eller flera vid bordet. Exempel på instruktioner var Omvänd ordning - där essen helt plötsligt är lägst, Näst högst - där det näst högsta kortet tog sticket, men innehåll även mindre spelrelaterade instruktioner som armhävningsutmaning(!) och att ge komplimanger till sina motspelare.

EDxx
EKkn9x
EKxx
Nord
Öst
Syd
Väst
Syd giv
Ö-V i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
4
Dbl
Rdbl
4
6
Dbl
Rdbl
6
Dbl
Pass

Nords instruktion var att vid möjlighet måste man redubbla, så man har de 2 första budvaren inte haft chansen att lyfta in 7. Man kan ju lukta till sig att väst måste dubbla om han kan och i övrigt vet man att partnern har en instruktion, medans öst agerar helt fritt(!).

Man vet ju att 7 har mycket stora hemgångschanser, men samtidigt vet man ju att hela budgivningen stinker. Frågan är, står 6? Vad händer fortsättningsvis om jag bjuder 7? Nord kanske sniffat in något i budgivningen och även bjuder 7 även över 7, fast man är i minuszon?

Troligen lite otaktiskt bjöd man 7 varpå nord mycket riktigt, anar ugglor i mossen och bjöd 7. Dubbelt av partnern fick avsluta budgivningen. Med trumfen 5-0 emot, blev man snabbt trumfmatt och kalaset slutade för 1700 och 60% på brickan. Lite turligt för NS får man dock påpeka, ÖV hade nämligen chansen att få en riktigt bra score, genom att redubbla(!) 7, vilket tvingat syd att bjuda 7NT! Med bara 12 stick, så hade man plockat in en dubblad bet. Syd fick nämligen inte passa på något aktivt bud (allt annat än pass från motståndarna).

Syd hade: Jxxxx, KJT98xx, x, -

Galnast i tävlingen var till slut Moa Petersen - Sanna Clementsson som vann på hela 68,6%.

Fullständiga resultat

I morgon drar Rikslägret igång igen kl 09.00 med en gulashtävling så räkna med mer action i morgon!

Du hittar all rapportering från Rikslägret på Juniorsidorna