Riksläger Varberg - Två ledare och 24,5 juniorer

Vänta nu… Vadå 24,5?
Jo, låt mig förklara. Under lägrets första dag hade vi Maya Lo på besök. Men eftersom hon skulle iväg till Barcelona (vilket absolut ingen var avundsjuk på) kunde hon inte vara med under resten av lägret. Istället fick vi en ersättare i form av Isis som i sin tur inte kunde vara med första dagen. Sammanlagt blev vi alltså ändå fulltaliga under den totala tiden av lägret.

Själv anlände jag till Varberg redan dagen innan och fick då sitta i fängelse. Eller, jag bodde i en cell på den gamla fästningen som numera är ett vandrarhem. Efter en lång och kall resa så var det verkligen mysigt att krypa in i en varm liten cell.

Tisdag morgon studsade jag upp ur sängen och åkte med Jan Malmström till Albrekts BK för att hämta brickor och sedan förbi Gunvor för att hämta upp en kartong nykokta ägg till frukosten. Väl på Kinnagården åt vi lite välbehövd frukost och sedan var det dags att göra iordning spellokalen med bridgebord, bridgemate, dator och skrivare.

När det närmade sig lunchtid började så de första juniorerna att arrivera. Jag var lite orolig över det låga deltagarantalet några veckor innan lägret skulle vara, men den oron visade sig vara obefogad då vi ändå blev en lagom stor skara till slut. Alla anlände som de skulle och direkt efter lunch drog vi igång den första tävlingen, samlingstävlingen. Som namnet avslöjar är det en tävling avsedd att vara en lagom start. Vi hade planerat en hel del skojtävlingar för de övriga dagarna så det kändes skönt att få börja med en lugn tävling utan en massa konstigheter.

Tyvärr regnade vår planerade fysiska aktivitet bort, och istället blev det en frågesport som testade deltagarnas allmänkunskaper. På kvällen spelade vi Bridgebingo. För den som inte känner till konceptet går det till så här: alla par får en bingobricka med 5x5 rader där olika kontrakt finns i varje ruta. För att få ihop en bingorad måste man ha varit träkarl eller spelförare på de kontrakten. Man måste inte ha gått hem i kontraktet för att få kryssa i rutan. En bingorad gav 50 % av toppen på en bricka, men som ni förstår kan det ibland kosta mer än det smakar om man chansar på att få bingo när man inte har de rätta korten.

Efter en lång dag med resande och två tävlingar var det naturligtvis inte tal om att gå och lägga sig. Det blev ett antal sessioner med andra kortspel som 1,75 och gurka till sen natt.

Nästa morgon började tidigt med frukost och sedan lagtävling. Det blev tre matcher före lunch och två efter. Återigen var vädret inte riktigt hjälpsamt, men vi lyckades faktiskt få ut alla på en liten tipspromenad i regnet. Temat för promenaden var bridge och deltagarna fick svara på både praktiska frågor om bridge och lite udda uttryck.

På kvällen blev det lappbridge, eller Crazy Pairs som det också populärt kallas för. Det går till som så att varje bricka innehåller någon typ av instruktion för spelarna. Det kan vara alltifrån att näst högst i sticket vinner, varannat stick spelas motsols till att de ska ställa sig upp och sjunga för att få extra poäng. Med andra ord, en mycket uppskattad tävling oavsett ålder och spelvana.

Lägrets sista tävling blev en Speedy Gonzales och det var många som kämpade tappert under de sista ronderna där de kunde ha så lite som 1 minut på sig per bricka! Men 28 brickor var raskt avklarade och vi hann med prisutdelning och lite bollspel innan lunchen serverades. Sedan var det dags för de flesta att bege sig av och för oss ledare blev det städning och packande av bord och teknisk utrustning.

Sammanfattningsvis kan man säga att vi fick tre roliga dagar som bokstavligen flög förbi och blev en hel del erfarenheter rikare!

Bilder