Viktig juniorsatsning

”Går inte att sälja gamla produkter hur länge som helst”

Svenska Bridgeförbundet gör en satsning på locka fler juniorer till bridgen.
Det gör man bland annat med ett nytt kursmaterial.
Dessutom anordnades det ett seminarium på Bridgefestivalen.
– Det går inte att sälja gamla produkter hur länge som helst, säger kursledaren Janne Malmström.

En av seminariedeltagarna var Norrköpingsbridgens Harriet Philipson.
– Det är utvecklande för ungdomarna att spela bridge och vi vill ha juniorer och inte bara pensionärer som spelar. Det är ett egenintresse, man måste rekrytera nya spelare.

Totalt fanns åtta klubbar från olika delar av landet representerade på seminariet som hölls på Grand Hotell i Örebro på Bridgefestivalens första dag.
Att det var rätt kursledare råder det knappast något tvivel om. Janne Malmström hemmahörande på västkusten, i Varberg och Per Leandersson, tidigare framgångsrik förbundskapten för det svenska juniorlandslaget där han lotsade fram laget till flera internationella medaljer, bland annat blev det JVM-guld i Istanbul 2014.

Varför deltar du på seminariet?
– Vi har en driven ordförande i klubben som är engagerad i juniorbridgen. Nu blev det i stället jag som fick möjligheten att åka och det känns jättekul. Jag brinner för juniorbridge, säger Harriet Philipson.

Seminariet tog bland annat upp olika frågeställningar kring rekrytering, varför man ska hålla på med juniorbridge, hur tar man hand om juniorer, men lika viktiga frågor är hur får man handledare och instruktörer och vad finns det för pedagogiska tips och tricks?

Allt har sin grund i projektet ”Juniorlådan” där det finns material för ”att få tag i, utbilda och hålla kvar ungdomar i bridgen.”
Att nå ut till barn- och ungdomar är lättast via skolan och Janne Malmström berättade på seminariet hur de jobbade mot ett par av skolorna i Varberg där han är verksam och de problem som kan uppstå, men också vilka möjligheter som ges.

I Norrköping är Harriet Philipson redan igång.
– Vi har tagit kontakt med ett par mellanstadieskolor, berättar hon.
Ofta handlar det om att kanske få in bridge på elevens val.
Det nya kursmaterialet har tagits fram av Svenska Bridgeförbundet med Micke Melander och Janne Malmström som författare och det är ett material som lovordas inte minst av Harriet Philipson.
– Med Minibridge kan ungdomarna spela efter tio minuter. Det är lite teori och mycket praktik.

Går det att hitta handledare så att det räcker?
Det var en fråga som flera av kursdeltagarna kände oro inför.
– Det behöver inte vara klubbens bästa, lugnade Janne Malmström.
– Men det är viktigt med handledare som inte gör det för komplicerat, säger Harriet Philipson när vi träffas efter att seminariet avslutats.
– Om vi skulle få napp på 20 elever som vill börja spela bridge behövs många handledare.
Harriet hoppas givetvis på att satsningen ska ge utslag, men hon är fullt medveten att det är svårt att locka ungdomarna till bridgebordet.
– Fem procent kanske fortsätter, man ska nog inte hoppas på så många fler.

Det som behövs mest är att man är ihärdig och engagerad och visar en positiv attityd.
Harriet Philipson som spelat bridge i många år som nu, förutom att hjälpa till med klubbens juniorsatsning också är sekreterare i Norrköpingsbridgen, minns hur det var när hon började spela bridge.
– Vi var flera i samma ålder och det var det som var det roliga., säger Harriet som var nöjd med seminariet.
– Det motsvarade förväntningarna. Jag har fått en del idéer och aha-upplevelser. Jag har slarvat en del med terminologin, det visar sig att man säger helt fel ibland. Det var bara synd att inte det var fler som deltog.

Janne Malmström har varit drivande inom ungdomsbridgen genom åren.
– Jag spelade två lag-SM finaler på 1970-talet, men av familjeskäl slutade jag med att spela bridge. I stället började jag ägna mig åt bridgeutveckling.
Janne Malmström har bland annat skolat bröderna och Gävle BK-spelarna Bo och Lars Ericson (SM-trea i par 2016) liksom tidigare kanslichefen på Svenska Bridgeförbundet, Rolf Scherdin.
Nu kan han stoltsera att Varbergsklubben BK Albrekts, där han sedan många år tillbaka är verksam, har fyra juniorlandslagsspelare.

Just BK Albrekts var Janne Malmström med och startade 1985 tillsammans med Britt-Marie Warborn.
– Jag upplevde att det inte fanns något intresse för utveckling. En klubb som inte utvecklas avvecklas på sikt. Så är det i företagsvärlden. Det går inte att sälja gamla produkter hur länge som helst., säger Malmström.
BK Albrekts utvecklades och är i dag en förening med 350 medlemmar efter sammanslagningen med Varbergs BK i mitten av 1990-talet.
Numera är det ”bara” BK Albrekts ungdomar som gäller för Janne Malmström.
Han kom för några år sedan i kontakt med juniorernas kapten Martin Löfgren på ett juniorläger i Stockholm.
Och nu är det full fart i arbetet kring den juniorsatsning som görs både i Svenska Bridgeförbundet och inte bland föreningarna.

– Ungdomar är nyfikna och de kan komma en, två och tre gånger. Sedan försvinner de. Du måste veta hur du ska hålla dem kvar. Att bridge är komplicerat kommer man inte ifrån, men det får inte vara för komplicerat från början, säger Janne Malmström.
– Hos oss började vi med Minibridge för att hålla bort budgivningen så långt det är möjligt.
Annars menar Janne Malmström att det görs på tok för lite för att locka juniorer till bridgebordet.
– Många säger att det är omöjligt. Ungdomarna har så många andra aktiviteter och det är omöjligt att komma in i skolan menar de. Är det så? Nej, det är bara skitsnack för att man inte vill organisera sig för att locka juniorer till klubben.
– Det här är en myt. Jag möts hela tiden av detta och jag blir lite besviken över att det inte finns intresse för utveckling bland klubbarna.
Men Janne Malmström har inte gett upp hoppet. Inte alls.

– Så småningom får jag stenen att rulla på alla klubbar och jag är glad att några redan är igång. Det måste vara betydligt mer professionellt än en annons i lokaltidningen att ”nu startar en nybörjarkurs för juniorer”.
Ekonomiskt behöver inte en juniorsatsning belasta den enskilda klubben särskilt hårt. Det finns pengar att söka ur olika fonder och Janne Malmström berättar att deras satsning, som kostar runt 50 000 kronor under ett år, till största del finansieras utanför den egna klubbens ramar.

Fakta

Kursmaterialet Minibridge består av ett 42-sidigt häfte där författarna undvikit det traditionella sättet att visa kortsitsarna. Nu illustreras kortsitsarna till en början med bilder (vid utritade bord) i stället vilket gör det mycket överskådligt för nybörjaren.
Bilder på juniorspelare ”in action” och redovisning av de svenska juniorernas framgångar till och med 2016 finns med. Allt för att väcka intresse.