Uppstartsläger på Tofta Gård

Liksom förra året så begav sig de uttagna juniorerna som ska tävla i sommarens mästerskap till Tofta gård.

Till skillnad från förra årets läger så började vi ”officiellt” på lördag morgon istället för fredag eftermiddag - något som gav chansen för de äldre juniorerna att delta på Ölandsveckans guldtävling, där vi såg en hel del fina placeringar.

Ungefär klockan 03:30 natten till lördag var hela truppen samlad, och redan klockan 09:00 var vi igång med det första som stod på schemat – teambuilding. Eva Abragi följde med hela vägen från Stockholm för att leda denna övning som pågick i några timmar. Eva delade med sig av en väldigt känslomässig och ögonöppnande erfarenhet hon upplevt genom sitt jobb som präst, där lärdomen var vikten av att känna trygghet och tillit till varandra. Vi byggde vidare på detta genom att var och en fick lappar där vi skulle inleda varje mening med ”Jag behöver…”, och skriva det man själv behöver från truppen för att må och spela så bra som möjligt. Det var allt från ”Jag behöver förlåtelse för mina misstag vid bordet” till ”Jag behöver mat och sömn”.

Efter det pratade Eva vidare om att präster har en kodex att följa. Skriften beskriver hur man ska vara och bete sig som präst - både när kragen är på och av. Detta är något vi i juniorlandslagstruppen också kommer att göra, alltså att skriva en kodex om hur man är en bra bridgepartner och hur vi i truppen ska bete oss med och mot varandra. Detta var definitivt en av lägrets höjdpunkter!

Som vanligt så är man inte på ett läger utan finetuning-övningar och PO-givar. Vi fick bland annat papper med olika spärrlägen där vi hade olika marginella händer. Sedan skulle vi svara på vad vi bjuder i första, andra, tredje eller fjärde hand, i zon mot ozon, ozon mot zon och så vidare. Dessutom fanns det två lägen där motståndarna bjudit först. Micke G gjorde snabbt en uträkning på att vi skulle fylla i 576 rutor. Det kan verka som mycket, men det går snabbare än vad man tror, och det är framförallt en väldigt nyttig övning då man får chansen att kommunicera med sin partner om hur högt man tycker man kan spärra i olika zoner och positioner.

På eftermiddagen var det brännboll inplanerat från start, men efter en del klagomål och en ”demokratisk genomröstning” som skedde anonymt med ungefär 6 av 27 närvarande blev det kubb istället. I slutändan fick dock alla göra vad de ville, där bad och fotboll de mest populära alternativen. Kvällen avslutades med en IAF-tävling, och därefter blev det ett nattdopp i havet för de som kände sig manade (framförallt coach Tom).

Söndagens höjdpunkt, som tog upp större delen av dagen, var matchen mot Bohuslän. Vi har som en tradition när vi är på Tofta att vi har en utmaningsmatch mot Bohuslän, något som är väldigt uppskattat bland de som är där. Förra året var det U26 mot Bohuslän i en lagmatch, där övriga par i truppen spelade en partävling mot andra bridgespelare från landskapet. Denna gång valde man att göra allt till en stor lagmatch, där Bohuslän hade fyra lag, och juniortruppen likaså (U26, U21, U16 och ”U16 Blandat”). Jag spelade i ”U16 Blandat” med Lars Nilsson som partner.

Vi spelade 5 matcher à 10 brickor där vinst i en match gav 1 poäng. Oavgjort eller förlust gav noll. Innan sista matchen ledde Bohuslän med 10-6 och juniorlandslaget behövde alltså vinst i alla matcher för oavgjort. Vi gjorde en tapper insats, men lyckades tyvärr bara vinna tre av de fyra matcherna, vilket ledde till resultatet 11-9. Denna gång var Bohuslän bättre men nästa år, om vi får komma tillbaka till Tofta, så kan ni räkna med att vi tänker ta revansch!

Efter en tuff helg avslutade vi med att spela en avslappnad Crazy Pairs-tävling där vi blandade parkonstellationerna så nästan ingen spelade med sin vanliga partner. För de som inte vet vad Crazy Pairs är så är det ”plojbridge”, där det finns lappar för varje bricka - antingen för en person eller alla vid bordet. Vissa lappar ska läsas innan budgivningen och andra efter densamma. Det kan till exempel stå ”Spelaren till vänster om träkarlen sköter korten” eller ”Ess är lägst - tvåor är högst!” Den sistnämnda ledde till 3NT –7 på flera bord och intressant resultat.

En bricka där jag spelade mot Castor Mann fick jag ta upp en lapp innan budgivningen där det stod att jag var tvungen att dubbla alla kontrakt. Budgivningen börjar med att Castor öppnar med 1 till höger och jag var alltså tvungen att dubbla oavsett vad jag hade för kort. Jag hade ett ganska dåligt pokerface i början, och Castor stirrade ner mig direkt efter min första dubbling. Han anade garanterat ugglor i mossen, det är nämligen så att det på rikslägren brukar spelas Crazy Pairs. De senaste två åren när Castor varit med har det funnits en lapp där det står ”Du får inte bjuda pass”. Han trodde att jag hade den lappen och efter att han bjudit 2 och jag dubblat igen var han övertygad. 7 bjöd han i hopp om att jag återigen skulle vara tvungen att dubbla, sedan tänkte han redubbla vilket tvingar mig att bjuda 7NT. Denna gång var det totalt misslyckat, och han fick sitta i 7 XX. Det gick bara två bet, men blev ändå en solklar topp för mig och Andreas, som jag spelade med. Jag kan också tillägga att vi vann tävlingen med en poäng, något vi alltså kan tacka Castor för.
På måndag var det frukost, information inför Slovakien och EM, förmiddagsfika, och sedan bar det av hemåt för samtliga.

Avslutningsvis vill jag, å hela truppens vägnar, tacka Tofta Gård med Hans Johansson i spetsen. Fantastisk service, kulinariska upplevelser vid samtliga måltider och beundransvärd flexibilitet gör varje besök hit magiskt - tack så otroligt mycket för det! Vi hoppas verkligen på att vi får komma tillbaka nästa år igen för att tillbringa en fantastisk helg på vackra Orust. Om du som läser detta håller med mig om hur trevligt det är på Tofta kan jag tipsa om att det går att rösta på Tofta som årets vandrarhem i tävlingen ”Årets kudde” på den här länken .

Nu är det bara några få dagar kvar till JEM, och det här lägret var optimalt för att komma igång. Glöm inte att heja på oss hemifrån, på söndag klockan 10:00 börjar det!