Inför JEM från kaptenen

JEM avgörs i år i Slovakiska Šamorin, 3 mil sydost om Bratislava och 9 mil ost om Wien. Det är till den sistnämnda staden som truppen flyger den 8 juli för att dagen efter äntra borden i tre klasser: U26, U21 och U16. Spelet pågår fram till den 15:e.

Vi kommer att ge info om resultat och annat smått och gott, samt förstås om BBO-sändningar, när tiden väl är inne. På denna sida finns länkar att följa spelet från datorn.

U26

U26 spelar 14-brickorsmatcher med 27 deltagande lag. Vi ställer upp med den respektingivande sextetten: Simon Hult – Adam Stokka, Ida och Mikael Grönkvist samt Mikael och Ola Rimstedt.
Första målsättningen är att kvala till VM i Shanghai nästa år, vilket vi måste bli som sämst EM-sexa för att uppfylla, och jag skulle bli både väldigt överraskad och besviken om vi inte klarar detta. Sviktande dagsform och otur kan förstås sätta käppar i hjulen, så laget måste naturligtvis leverera den bridge vi har blivit bortskämda med de senaste åren. Gör man det bör vi vara medaljfavoriter – och vi har ett silver från Tromsö att försvara !

Som den minnesgode säkert erinrar sig hade Sverige guldet inne när man på sista brickan fick en slam på olika händer i de bägge borden. Byter man motståndarnas händer hade Sverige tagit guld för två år sedan, nu blev det oturligt silver. Vi får anse att oturen betades av den gången…

Som huvudfavoriter vill jag, i tillägg till de våra, nämna Polen (titelförsvarare och regerande världsmästare), och Nederländerna, men det finns några lag till som kan slåss om topplaceringarna.

U21

U21 spelar 10-brickorsmatcher med 17 deltagande lag, men eftersom det är 34 programmerade matcher innebär det 10*2. Enligt programmet ska man spela en ”stanza” och sedan lotta om för en andra omgång – lite märkligt. För Sverige kämpar Castor Mann – Erik Hansson och Sanna Clementsson – Alexander Sandin. Teo Bodin är femte man och kan de bägge parens metoder och kommer också att assistera kaptenen.

För ett år sedan skrev jag lite försiktigt att vi inte ska förvänta oss underverk av de U21:or som fått axla de tidigare svenska U21-världsmästarnas ”börda”, de var ju precis komna från U16. Våra U21:or har dock växt så det knakar, så jag tror det kommer att gå bra i år! Jag tippar att vi bör klara av VM-gränsen (även i denna klass: sexa eller bättre) i konkurrens med starka länder som Nederländerna, Tyskland, Danmark, Italien, Polen och några till.

U16

U16 spelar 12-brickorsmatcher i ett luftigt schema med 16 deltagande nationer. Till skillnad från de övriga avslutar U16 redan den 12:e, och de som gör det heter Markus Bertheau – Andreas Abragi, Isis och Tiger Lundqvist och Andrea Nilsson – MayaLo Björk Heed. Andreas, Andrea och MayaLo, den förstnämnde från Stockholm och de två damerna från Varberg, är nya medan Markus, Isis och Tiger debuterade i VM förra året.

Jag tror U16 är precis lika svårtippat som tidigare. Länder som satsat stort i denna ganska nya klass är Polen (förstås), Frankrike och Israel. Om Israelerna håller samma klass som vi kunde se i White House i våras tror jag inte någon kan stoppa dem. Se även upp för NM-vinnarna Norge (med bl a Boye Brogelands son Anders)! Spelar vårt lag på topp och har lite tur ska vi allt kunna vara med och slåss om en god placering men – som sagt – tippa oss i denna klass vägrar jag att göra Smile !
Till VM är kvoten inte bestämd ännu.

Ledare

Ledare: Kathrine Bertheau basar för U16 medan jag själv tar U26 och U21. Som huvudcoach har vi Tom Gärds som väl är den mest erfarne i hela truppen, han får assistans av Lars Nilsson och Eva Abragi.

Supporters: Varbergarna sänder en rejäl delegation med 6 supporters som får i uppdrag att pyssla om framför allt U16 och på plats hålla tummarna ordentligt….

… för på hemmaplan utgår jag från att du gör det !

/Martin