JNM Lag 2017 - 3 guld och 1 silver!!

Tre Guld och ett silver blev det fantastiska facit från JNM i Oslo!

  • U26 plockade fram storspelet när det väl gällde och drog ifrån ordentligt från Danmark i finalen!
  • U26 women (tidigare: ”girls”) var helt överlägsna i sin klass!
  • U21 kämpade ner Finland och vann på sista brickan med 3 IMP!
  • U16 låg under stort efter ett finalsegment, men tog tillbaka allt och mer därtill i det andra, och bjöd motstånd fram till the very end.

Dessutom vågar jag påstå att våra juniorer inte kunde vara bättre ambassadörer och representanter för svensk bridge!

Mer i Juniorbloggen!

http://www.svenskbridge.se/forum/juniorbloggen/13098

/Kapten Martin Löfgren

JNM 13-16 april 2017

Sverige representerar i alla fyra klasser, U26, U26w, U21 och U16.

Tävlingens hemsida | Resultat U26/U21| Resultat U26w/U16 | Tider för ramasändningar | BBO | Rapportsida från lagen|

En match per rond visas på BBO.

Vad gäller upplägget känns det lite oklart om man tittar på hemsidan och tävlingsbestämmelserna finns tyvärr inte publicerade.

Det som framgår är att man detta år delat upp lagen i två grupper där man spelar en dubbel Round Robin i respektive klass, men om NBU Trophy endast i grupp 1 - U26 och U21.
Grupp 2 - U26w och U16 spelar således endast om medaljer inom sin egen klass, men möter även den andra klassens lag.
Norge har två lag med under U26w, Norge Boys deltar utom tävlan.

Under resultatlänkarna kan man se att det ska spelas en dubbel Round Robin i respektive grupp och under spelschemat ser man att det även blir ett slutspel.
Vinnarna av NBU Trophy är nödvändigtvis inte desamma som vinnarna av någon av klasserna U21-U26 utan vinnande nation är det land vars lag som står överst i resultatlistan efter Round Robin i Grupp 1.

Efter grundspelet tar ett finalspel vid där 1-2 i respektive klass möts i en final. Då Danmark har två lag med i U16, känns det märkligt, men vi får se om det kommer några förklaringar.
(Kapten Martin bringar klarhet i upplägget längre ned på sidan)

Svenskt deltagande

Förutom hemmanationen Norge är det i vanlig ordning endast Sverige som deltar i samtliga klasser. Finland deltar endast i U21 och Danmark deltar inte i U21, men har två lag i U16.

Sverige U26
Mikael Grönkvist - Ida Grönkvist
Daniel Anteryd - Johannes Mattson

Kapten: Martin Löfgren
Coach: Tom Gärds

Sverige U21
Erik Hansson - Castor Mann
Sanna Clementsson - Alexander Sandin

Kapten: Martin Löfgren
Coach: Tom Gärds

Sverige U26w
Moa Petersen - Irma petersen
Sara Strömberg - Sofia Sundström

Kapten: Martin Löfgren
Coach: Tom Gärds

Sverige U16
Markus Bertheau - Andreas Abragi
Isis Lundqvist - Tiger Lundqvist

Kapten: Kathrine Bertheau

Kapten Martin inför tävlingarna

På Skärtorsdagen torsdag drar den svenska truppen till NM i en ganska man- och kvinngrann skara. Långfredag, påskafton och påskdagen ska det spelas om de nordiska titlarna i fyra klasser, och Sverige deltar i samtliga.

Om våra lags chanser:

U26
Ida och Micke har tonvis med erfarenheter och mästerskapstitlar, dock inte så många tillsammans. Johannes och Daniel är nya i år för truppen, men har många fina resultat i bagaget. Detta lag ska definitivt slåss om mästerskapstitlarna och, med hänsyn till formatet (se nedan) även om huvudpokalen, ”Trophy:n”.

U26 women
I denna klass, tidigare kallad ”girls” har de norska damerna valt att spela i U21, därmed bör våra tjejer inte möta alltför hårt motstånd och ska ses som solklara favoriter.

U21
Kärnan i förra årets U21-VM-lag är ibland lite ojämna, men det finns kunnande här. De norska damerna och vårt lag bör vara huvudfavoriter.

U16
Markus med ny partner och systrarna Lundqvist spelar i den klart mest svårtippade klassen. Men, jag ska sticka ut huvudet och påstå att vi bör ha chanser att ta hem denna också.

Totalt:
Jag sticker ut skallen och tippar 3 guld och ett silver till oss. Tippat fel har jag gjort förr… Smile

Angående Formatet:
Det har varit mycket diskussion och lösningen man valt är inte riktigt min favorit. Det finns bara 3 lag i varje klass (4 i U21 och ett extra danskt lag i U16) och man tycker det är för tråkigt att bara möta dem i egen klass. Att å andra sidan spela en round-robin med alla lag som är meningsfull och sedan ett slutspel finns det inte tid till.

Därför väljer man att dela in lagen i två grupper: en med U26 och U21 och en med U16 och U26 women. De två främsta i varje klass går ur gruppen till en ren guldfinal. I U16 där det finns två danska lag får inte dessa mötas i final. Vinnarna i den förstnämnda gruppen blir också vinnarna av ”Trophy:n”.

Jag förstår att det inte är lätt att finna ett bra format med så lite lag, men att sätta ihop U26w och U16 är jag ganska tveksam till, det blir lätt för stor skillnad i styrka. Men nu är det bara att gilla läget och kämpa på så får vi ta en ny formatdiskussion inför framtida mästerskap.

Vi lovar att göra så gott vi kan för att uppdatera hemsidan med rapporter och ev spel på BBO.

Håll nu tummarna!

Martin Löfgren

Lycka till!