Om juniorlandslagsuttagningen och OBS

Som komplement till det korthuggna inlägget om själva uttagningen, här några kommentarer från kapten.

Uttagningen

OBS-helgen

Det var en lyckad idé att hålla obs-tävling, tycker jag, mellan seniorer och juniorer. Andra klasser tycker jag gott kunde vara med också…

Kommentarer om resultatrapporteringen är överflödiga, det har dryftats tillräckligt. Att vi fick spela med skärmar vill jag påpeka var ett ”juniorpåfund”, men så fick vi sätta upp skärmborden själva Smile
Det var lite si och så med att skriva förklaringar – det var ju trots allt meningen att simulera verkliga mästerskap – men atmosfären upplevde jag som odelat positiv.

När det hela var över var det seniort på de första två placeringarna (ren tur förstås, men grattis i alla fall Clapping , men naturligtvis var det juniorernas framfart jag mest intresserade mig för. P-O Sundelin, Daniel Gullberg och till dels Kathrine Bertheau ”spionerade” också på de ungas förehavanden och gav värdefull input inför uttagningarna.

En OBS-tävling är en OBS-tävling och inte en uttagning. Den är väldigt värdefull ändå, både som högklassig träning och för att ge inspel till förbättringsmöjligheter. Själva poängresultatet är bra att få, men det är bara en av faktorerna att väga in. För uttagningarna betydde iakttagelser under spelet mer än den exakta placeringen.

Av alla resultat är det väl Castors och Eriks förnämliga femte-/sjätteplats (beroende på hur man räknar) som framför allt sticker ut.

Uttagningar:
När jag tillsammans med coacherna/spionerna nämnda ovan och UK Per Leandersson, diskuterade uttagningarna var kriterierna:

  • Spelstyrka i största allmänhet
  • Samspelthet med partnern
  • Laganda
  • Tidigare meriter och resultat
  • Träningsmängd och träningsvilja under säsongen

Träning är i sig inget självändamål, men är förstås oerhört viktigt för utvecklingsaspekterna, och alla våra juniorer präglas ju av stor potential. Vad gäller bidrag till laganda kan vi bara konstatera att samtliga våra juniorer är fenomenala på det området.

Som tidigare nämnts var därför OBS-tävlingen bara en del av bedömningsunderlaget.

White House Juniors

WHJ är förmodligen det mest prestigefulla av de juniormästerskap som ordnas utanför NM/EM/VM. Efter en seger kom vi förra året (delad) trea, så revansch vill vi ha, detta med kvartetten:

Mikael Rimstedt – Ola Rimstedt – Simon Hult – Adam Stokka

Mikael och Ola är regerande parvärldsmästare och har meriter som få (och knappast några alls i den åldern). Men Simon-Adam kan matcha dem som regerande pareuropamästare… Detta lag är utan tvekan pretendenter till vinst i WHJ. Undertecknad är NPC.

NM-lag

U26: Här kommer andra parkombinationer att få representera. Tro dock inte att spelarna åker till Oslo med mindre än medalj- och vinstförhoppningar!

Att försvara Sveriges färger i den äldre klassen blir uppgiften för:

Johannes Matsson – Daniel Anteryd – Ida Grönkvist – Mikael Grönkvist

Laget är starkt, även om Norge på hemmaplan är tuffa. Ida och Micke har tonvis med erfarenheter och sin beskärda del av stora mästerskapstitlar. Hur stark är syskonkärleken?

Johannes och Daniel är nya, men har presterat bra bridge genom säsongen. De debuterar i landslaget, men jag är säker på att de kommer att bidra till ett bra NM-resultat.

U21: Vi åker med kärnan ur förra årets VM-lag:

Sanna Clementsson – Alexander Sandin – Castor Mann – Erik Hansson

Sanna och Alex är väldigt duktiga kortspelare som kan gå precis hur långt som helst. Till säsongen har de bytt system och detta sitter inte riktigt ännu, men det har de lovat att det ska göra till NM.

Castor och Erik är hårt arbetande och när jag såg på under OBS gjorde de flera riktigt bra saker. Jämnheten bör vi jobba på, men även dessa två har en stor potential i bridge, och nu hoppas vi att detta ska kunna ge resultat redan i påsk.

U16: Även de yngsta ska förstås representera, och det gör de genom kvartetten:

Markus Bertheau – Andreas Abragi – Isis Lundqvist – Tiger Lundqvist

Alla utom Andreas var med i VM i somras. Alla är duktiga och ambitiösa och kommer säkert att hedra oss med en bra placering.

…och så till årets nyhet:

U26 women: Så heter ”girls” numera, och för första gången på ett tag sänder vi ett lag till NM bestående av:

Irma Petersén – Moa Petersén – Sara Strömberg – Sofia Sundström

De fyra har en hel del erfarenhet så vi har förstås en stark tro på att dessa fyra ska försvara våra färger med all heder.

Att ta hand om lagen anförtros:

Kathrine Bertheau är kapten för U16. Elisabeth Lundqvist och Håkan Ek som farföräldrar till ett av paren kommer, liksom till Salsomaggiore i fjol, med som synnerligen värdefullt support.

Tom Gärds blir, som många gånger förr, coach för den övriga truppen, där undertecknad tjänstgör som kapten.

Datum för NM är 13-16 april och spelplats är strax utanför Oslo.

UTTAGNING TILL JEM: annonseras senare, troligen i bakkant av NM.

Martin Löfgren