Juniorkurs på bridgeklubben S:t Erik i Stockholm

Den 20 november kommer ett gäng juniorer samlas i S:t Eriks lokaler för att lära sig om bridge och allt som medföljer. Det är resultatet av en gedigen och konsekvent satsning från klubbens sida som nu kan mynna ut i en kurs helt riktad mot juniorer.

Det började redan förra året när jag som nybliven junioransvarig för S:t Eriks styrelse började det långsiktiga projektet att få fler juniorer att spela bridge. Klubben har redan ”många” aktiva juniorer och juniorspel varje fredag vilket skapar en bra bas för nya juniorer och ett socialt umgänge. Frågan var bara hur vi skulle få fler juniorer.

S:t Erik är en stor klubb med väldigt många medlemmar. Det verkade därför lättast att utnyttja den stora medlemsfaktorn för att få in fler juniorer. Under föregående verksamhetsår anordnades därför ett flertal juniordagar. Vid dessa tillfällen bjöd vi in våra medlemmar att ta med sina barn, barnbarn och släktingar för att låta dem testa på spelet bridge. Vi lärde ut minibridge och bjöd på lunch och fika. Konceptet visade sig bli lyckat och vid första tillfället dök det upp 33 förväntansfulla juniorer, vid andra tillfället blev det ett tjugotal juniorer och sju återvändare.

Efter att ha haft dessa juniordagar kändes det som om det var dags att ta nästa steg, nämligen att försöka få igång en juniorkurs. Att starta en juniorkurs direkt tror jag hade varit en sämre taktik då många kanske hade låtit bli att anmäla sig för att de inte kunnat testa på bridge under juniordagarna. Nu hjälpte juniordagarna oss att få ihop tillräckligt med deltagare.

Att planera en juniorkurs är inte enkelt. Hur ska undervisningen ske för att tilltala ungdomar? Hur ska pedagogiken utformas? Vad börjar man med? Förutom upplägget behövs även en lärare, kurslokal, eventuellt material, lagda brickor med mera. För mig är det viktigt att de inblandade även får betalt. Att arbeta som bridgelärare är en utmaning, att arbeta som bridgelärare för juniorer är än mer utmanande. Klubben sökte därför bidrag från Magnus Göranssons Juniorfond samt Juniorfonden för att kunna erbjuda läraren lön, köpa in material och betala övriga kostnader såsom fika och priser. Vi blev väldigt glada när Roger meddelade oss att fonderna tillsammans står för hela kalaset.

Nu är det mindre än tre veckor kvar tills kursstart och planeringen är i full gång. Kursen är utformad att gå över jullovet för att inte riskera att tappa juniorerna vid ett längre uppehåll. Vi kommer därför börja den 20 november och sedan avsluta hela kursen med att åka till Rikslägret i april. Min förhoppning är att juniorerna kommer lära sig tillräckligt mycket under kursens gång för att kunna spela någorlunda självständigt och sedan kommer Rikslägret göra sitt.

Det händer mycket i bridgesverige just nu när det handlar om juniorer, både på lokalnivå som riksnivå. Bridge har introducerats som ämne i en högstadieskola i Falkenberg, i Varberg fortsätter juniorsatsningarna och förbundet verkar äntligen ha fått lite arbetsintresse. Jag vill med detta uppmuntra fler klubbar att ansluta sig till juniorprojektet som Per Leandersson utannonserade om förut. För att få bridgen att växa behöver alla engagera sig.