EM lag - mixed 22-28 februari

Mixed lag har tagit sig in i den internationella mästerskapskalendern och klassen är med vid VM i Wuhan, Kina i september.
För att kvala in till mästerskapet gäller det att placera sig bland de 8 främsta av de 30 lag som deltar vid EM lag, mixed i Lissabon 22-28 februari.

Officiella EM-sidan | System | Deltagande lag | Spelschema |Resultat | BBO-tidsschema | BBO | Lagets rapporttråd | Dag för dag |

Svenskt på BBO

Torsdag
Sverige - Ryssland 16.00 - 17.40
Frankrike - Sverige 18.00 - 19.40.

Sverige deltar med ett ungt lag som har mycket goda chanser att ta sig vidare till VM-final. Med formen på topp kan de sannolikt även ge de andra länderna en fight om medaljerna!
Laget består av:

• Sanna Clementsson - Simon Ekenberg
• Ida Grönkvist - Mikael Grönkvist

Man spelar en match á 12 brickor mot alla andra lag, tiden/match är 1 timme och 40 minuter.
Det spelas 4 matcher/dag alla dagar utom på lördagen då det spelas 5 matcher.
Laget som toppar tabellen när 29 matcher har spelats är europeiska mästare.
För att kvala in till VM gäller det att placera sig bland de 8 främsta.

Spelet från några matcher/rond visas på BBO.
Dagliga sammanfattningar av resultaten kommer i Dag för dag och notiser om när det blir svenskt på BBO kommer att skrivas in under rubriken Svenskt på BBO längre upp på denna sida. Om laget har någon ork kvar efter spelet kommer de att skriva rapporter i rapporttråden.

Heja Sverige!

Inför EM, från laget

För första gången arrangerar EBL ett Mixed-EM för nationslag. Tävlingen spelas i den portugisiska huvudstaden Lissabon och börjar 22 februari.
För ordningens skull ska väl påpekas att det har spelats Mixed-EM i lagform tidigare, men då under de så kallade ”öppna” mästerskapen där lag med spelare från olika länder och flera lag per nation är tillåtet.

Anledningen till att den här tävlingen spelas är beslutet om att införa en mixedklass vid höstens VM i Wuhan. Europa kvalificerar alltid ”sina” lag till VM genom ett EM och därmed blev det en EM-tävling trots att den vakne noterat att den inte spelas samtidigt som de andra klasserna. EM för dam-, veteran- och öppna lag spelades ju redan i somras.

Att tävlingen är ny och de flesta bridgeförbunds budgetar något ansträngda innebär att det, till skillnad från i de andra klasserna, inte är särskilt många nationer som betalar sina lags utgifter. SBF, som bidragit till halva startavgiften, är därmed i gott (?) sällskap. Redan här vill laget passa på att skicka ett tack till sin hemmaklubb BK S:t Erik som står för den andra halvan av startavgiften.

Det svenska laget består av de två par som vann laguttagningstävlingen i november och kan vara det yngsta som någonsin representerat Sverige i ett EM utanför juniorklassen:

• Sanna Clementsson - Simon Ekenberg
• Ida Grönkvist - Mikael Grönkvist

Simon står som nybliven 27-åring och äldst i laget för rutinen medan juniorerna och damlandslagsspelarna Ida och Sanna bidrar med tuff budgivning och bra spelföringar. Micke fungerar främst som researrangör och spelande kapten. Lyckas han med ett utspel eller lägger upp en hyfsad träkarl under tävlingen är det en ren bonus.

Uteblivna bidrag från nationsförbunden är också anledningen till att många av de största stjärnorna saknas. Trots detta finns det, förstås, ett antal riktigt bra lag. England, Tyskland, Frankrike och Polen känns som de farligaste motståndarna men skillnaden mellan de bästa och sämsta lagen kommer förmodligen att vara mindre här än i dam-/öppna klassen. Målsättningen för det svenska laget är, som alltid vid ett EM, att kvalificera sig till höstens VM. Förmodligen är det topp 8 som går vidare dit. Med bra spel och vallning kan det dock mycket väl räcka till en pallplats. Det som talar till Sveriges fördel är att paren förmodligen tillhör de mer samspelta bland de, på pappret, bättre lagen.

Förutsättningarna är lätta - alla möter alla under sju dagar över ett än så länge okänt antal brickor. Flest matchpoäng efter 29 matcher vinner sedan tävlingen. Förmodligen sänds åtminstone någon match i varje omgång på BBO. Ett taggat lag hoppas att ni där hemma håller tummarna. Heja Sverige!

/ Sanna, Simon, Ida och Micke