“The Final Problem”

Alla känner vi till Sherlock Holmes och hans logiska tänkade för att lösa de mest komplicerade fall. I Sverige har vi ju allas vår egen Morath som brukar kunna komma med små trevliga problem då och då.

Här är ett som ”Moriathy” bjöd på denna morgon från gårdagens Öppna EM Lag kval i Tromsö.

Öppna EM Lag Open
Tromsö,
2015-07-06
KD107
6
E107
EKkn85
kn
Ekn
K9732
K83
D74
4
Nord
Öst
Syd
Väst
6NT
Syd giv
Alla i zon
Väst
Nord
Öst
Syd
Efraimsson
Jensaas
Morath
Ingebrigtsen
1NT
Pass
2 1
Pass
2
Pass
3 2
Pass
3 3
Pass
4 4
Pass
4 5
Pass
4NT
Pass
5 6
Pass
6NT
Pass
Pass
Pass
1Stayman
2Frågar vidare om fördelning
3En extra hjärter
4slaminvit
5Kontrollbud
6ett ess

Väst spelade ut ruterfyra, spelföraren gick i med esset varpå Väst bekände med ruterknekt.

Spelföraren tog därefter för fem ronder klöver för att se att Väst hade börjat med en och Öst med fyra. Väst sakade två ruter och två hjärter varav Öst sakade en spader. Därefter följde fyra ronder spader, på den tredje spaders sakade Väst som visade att han hade börjat spelet med två varför Öst hade fem. Väst sakade återigen en ruter.

Spelföraren är nu i ett fyrkorts slutläge när han begär spaderkung från bordet:

K
6
107
K9
K8
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd

När spaderkung spelas, följer Öst färg. Om Öst har hjärteress ska man saka en ruter och helt enkelt spela en hjärter mot kung för hemgång.
Om Väst har hjärteress ska du saka en hjärter och peta in Väst på hjärteress för att få vända in i rutergaffeln för att notera hemgång.

Så “my dear Watson”, vem har hjärteress och varför?

KD107
6
E107
EKkn85
98543
Dkn8
kn
10962
Ekn
K9732
K83
D74
62
E1054
D96542
3
Nord
Öst
Syd
Väst
6NT -1
Syd giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd

Elementärt, sa Morath. Varför i hela världen skulle Öst saka en spader på den femte klövern om han hade hjärteress och därmed hade kunnat beta kontraktet genom att bara hålla sin spader medan hjärteress fanns kvar på handen?

I aktuell match fann inte Ingebrigtsen att spela så och när han spelade ruter gick kontraktet bet. Det hela var dock en likabricka då Dan Bylund på andra bordet fick ruterknekt i utspel (Russionow) som han vann för att ta en rond trumf och spelade hjärter till kung och ess. Väst kunde nu ge Öst en stöld i ruter…

I matchen mellan Orange Red och Black (med Gunnar Hallberg- Peter Bertheau i laget) spelade Richard Ritmeijer korrekt i 6NT och gick hem för att vinna 2 IMP då man på andra bordet gick hem i 6 klöver efter ruterknekt i utspel.

Kuriosa ”The final problem” är en av Sir Arthur Conan Doyles noveller om Sherlock Holmes för övrigt…