En fascinerande giv med två olika slutspel

I Öppna EM-lag för seniorer som just nu spelas i Tromsö, Norge har vi svenska ”Take” med. Laget tillhör klart favoriterna i klassen om att ta sig till semifinal då det finns avsevärt med rutin i laget då spelarna heter Aldeborg/Karlsson/Trapp och Elmroth som alla har mängder av titlar på sina meritlistor.

I rond tre mötte ”Take” lag ”Walger” då följande intressanta bricka spelades:

Öppna EM lag Seniorer
Tromsö,
2015-07-04
kn942
K876
K9
EK5
EK10876
5
D653
109
53
43
kn1042
kn8764
D
EDkn1092
E87
D32
Nord
Öst
Syd
Väst
4 =
Nord giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd
Trapp
Harsanyi
Elmroth
Mattsson
1 1
3
Pass
4
Pass
Pass
Pass
1Polsk klöver

Elmroth blev spelförare i fyra spader I det öppna rummet. Syd fann inte att spela ut en dödande ruter eller klöverknekt (det var vitalt för försvaret att omedelbart ta bort en av spelförarens entréer till bordet för att sedan kunna få stjäla ned sig i trumf när Nord hade ett naturligt trumfstick).

Harsanyi spelade ut hjärtertre, spelföraren hoppade upp med esset för att fortsätta med hjärterdam. När Nord inte täckte med kungen valde Elmroth att saka en klöver för att sedan upprepa masken ännu en gång och saka bort sin sista klöver när Nord återigen inte valde att täcka knekten. Nu kunde Syd stjäla och spela en ruter som spelföraren provade att släppa till handens dam, Nord gick dock i med kungen och provade vinna stick för klöveress. Men spelföraren kunde stjäla, spela en trumf till bordets dam och stjäla en klöver på returen. Spaderess följde som berättade om att Nord startat med knekt-fjärde i spader varpå spelföraren kunde spela ruter till bordet ess och ännu en ruter när följande slutspel var ett faktum:

kn9
K
E
K10
D6
kn10
kn8
109
8
D
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd

Nord hade ingenting att göra när spelföraren valde detta spelsätt, om han stal skulle spelföraren bekänna med sin ruterförlorare och om han sakade skulle han vinna för damen och sedan peta in Syd på en ruter för att sedan tvingas vända in i spadergaffeln för jämn hemgång. Ett vackert lir – men historien tar inte slut där!

I slutna rummet var David Kendrick spelförare i fyra hjärter och fick klöverkung i utspel. Så långt var allt bra för försvaret som var på väg att ta en bet i kontraktet. Nord skiftade korrekt till trumf som gick till spelförarens nia som då tog för hjärteress och spelade ännu en rond som Nord vann med kungen. Aldeborg tog nu för klöveress och såg inte faran då han blickade in i knekt-fjärde i spader och dessutom hade ruterkung på handen när han passivt fortsatte med ännu en klöver till spelförarens dam. (En spader av Nord hade tagit bort spelförarens möjligheter att ställa upp skvisen då förbindelsen till bordet hade försvunnit.)

Kendrick kunde nu ta för ruteress och köra trumfen i botten till följande slutläge:

kn94
K
EK10
D
5
kn10
kn
D
2
87
Nord
Öst
Syd
Väst
Väst giv
Ingen i zonen
Väst
Nord
Öst
Syd

Spelförarens sista hjärter skvisar Nord i spader och ruter. När Nord valde att hålla ruterkungen sakade spelföraren damen och kunde ta över spaderdam med kungen för att begära resten när spaderknekt föll under kungen.

Att få se två fantastiska slutspel på samma giv i olika kontrakt är onekligen inte vanligt förekommande!