Forum » Distrikts- och klubbforum » Gävleborgs BF » Dyraste dm finalen?

Dyraste dm finalen?

8 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Kent Maltein
Dyraste dm finalen?

DM lag finalen i Gävle! Jag har haft fel tidigare, men är inte detta den dyraste dm finalen som spelats?

Fick den 12/2 följande mail från Gävle BK:
Hej alla lagkaptener !
Startavgift per lag 1 600 kr, kaffe och smörgås ingår.
Betalas till Gävle BK BG 466-3951
Senast 2019-03-04
Ange lagnamn

Läste Gävle BK:s styrelsebeslut den 15/1 där man skriver följande:
3. Förberedelser inför DM-tävlingarna
DM-lag spelas i våra lokaler den 9-10/3. Det blir 9 ronder med 12 brickor per rond. Totalt 540 brickor för 10 anmälda lag. *Varje lag betalar 1200:-
. Av startavgiften får vi behålla 400:- , resten går till distriktet och SBF. Eftersom vi ska bekosta blombuketter, brickläggning och fika i 2 dagar har vi bedömt att en ersättning på 10x400 = 4000 kronor inte räcker till allt. Det beslutades att varje lag betalar 1400:- och då är 200:- ersättning för 2 dagars fika, alltså 25 kr/person och dag. *

Varje lag betalar 1 200 kr. 500 kr. till SBF i startavgift, 400 kr till arrangerande klubb och distriktet behåller 300 kr.
Vet inte vilket som retar mig mest, den höga summan eller att Gävle BK tar ut 800 kr/lag (400 enligt GBF:s) (enligt styrelsemöte 600 kr) ?!?
Vad jag kan läsa mig till så är det GBF som ställer frågan till klubbarna om att arrangera dm finaler och därmed får in ett kostnadsförslag. Nu känns det som om klubben själv sätter sina egna villkor utifrån egen ekonomi och kostnader.
Känns inte rätt  Envy

Vad är det som gäller?
PS:Nu har vi en junior med, så då blev det bara 1 475 kr Clapping

Stefan Westlund
Bild för Stefan Westlund

Hej Kenta.

Först faktadelen:
Jag blev också lite förvånad över summan. (Har också läst protokollet.)
Kollar upp detta och återkommer om den.

Generellt när det gäller DM-finaler så är det rätt att klubbarna får en förfrågan, men något kostnadsförslag ska inte lämnas in.

Nu lite mer subjektiva synpunkter och frågeställningar:

  • Vad tycker du är rimlig ersättning för de som ställer upp och fixar fika och liknande runt en DM-final eller motsvarande? (EJ TL)

  • Ska man kunna ta ut ersättning för att fixa IAF till lagfinalen? (Inget krav från GBF)

  • Vad tror du det skulle kosta om GBF själva skulle ordna finalerna, dvs hyra lokal och liknande?

  • Ska klubbarna få göra vinst när man ordnar en DM-final?

Jag tycker det är beklämmande att många som inte vet vilket arbete som ligger bakom ett arrangemang i stort och smått alltid har negativa synpunkter om det mesta.

Dessutom tycker jag inte rent spontant att det inte är speciellt dyrt att spela (brickmässigt) två silvertävlingar inkl. fika för 400:-.
Iofs är det inga prispengar, men den delen går ju till SBF i den här tävlingen.

Oftast är det så att man får vad man betalar för.
Tycker man sedan efter tävlingen att genomförandet inte motsvarade startavgiften kan man klaga hos arrangör och/eller GBF.

Ta det gärna med mig efter tävlingen, specificera vad du inte är nöjd med. Är det saker som Gävle BK tydligen inte kan lösa så lovar jag att inga DM-finaler kommer att spelas med Gävle BK som arrangör så länge jag är tävlingsansvarig.

Sen tycker jag faktiskt att du kunde kontaktat mig eller den som skickat mailet och kollat om det blivit något misstag innan du kastade dig över forumet.
Men det kanske inte ligger för dig …..

Kent Maltein

För det första så beskriver jag enbart fakta i målet. Ber om en förklaring eftersom jag inte förstår hur GBF kan ge ett uppdrag till en klubb med en klar och tydlig kostnad för att genomföra en final. Där det sedan framgår klart och tydligt att Gävle BK själva bestämmer att ta ut en extra kostnad på 200 kr/lag? Ingen dokumentation att det är sanktionerat från GBF. När det dessutom blev ytterligare 200 kr/lag så reagerar jag. Att du svarar och anser att jag kastar mig ut i forumet borde vara GBF:s sak. Det är GBF:s tävling. Vet iofs inte om 6 dagar efter ett mail är att kasta sig ut Tongueout
Vi kan börja med mailet, inget konstigt i det, men när jag läste styrelseprotokollet blev det ”mysko”.

Nu lite mer subjektiva synpunkter och frågeställningar:
Helt personliga svar på subjektiva frågor:
Vad tycker du är rimlig ersättning för de som ställer upp och fixar fika och liknande runt en DM-final eller motsvarande? (EJ TL)
- Självklart ska det finnas en ekonomi i att arrangera dm finaler, jag har själv under många år varit kvar efter avslutat spel åtskilliga timmar och fixat, städat och tagit hand om allt som berör rapportering, kopiering mm. Så jag vet. Rimlig ersättning kan bara respektive klubb ange. Men i detta fall med en intäkt på 8 000 kr för en dm final är för mig orimligt. (du ska kolla protokollet och se vad som misstämmer, om ni går efter det så blir intäkten bara 6 000 kr) Redan här kan jag tycka det är en alldeles för hög summa som på sikt kan påverka antalet anmälda lag då det blir en högre kostnad för alla.
Vet inte vad ni har för kalkyl, oavsett vad som ingår så bör det bli en bra slant över för Gävles del.

Ska man kunna ta ut ersättning för att fixa IAF till lagfinalen? (Inget krav från GBF)
- Fråga spelarna! Själv tycker jag det är jätteintressant att gå igenom brickorna efter avslutad tävling. Har ingen aning hur många som gör det. De flesta klubbarna ser väl IAF som en ren service till spelarna idag. Hur en ersättning ska se ut vet jag ej. Batteritid för bridgemate, tid för TL att knappa in och starta upp systemet, skriva ut en sida och sätta upp på väggen mm. Men det sköter väl GBF och en TL på plats?
Både Gävle och Sandviken har IAF idag utan att ta ut någon extra kostnad för detta i sina respektive serier.
Vad tror du det skulle kosta om GBF själva skulle ordna finalerna, dvs hyra lokal och liknande?
- Skulle bli dyrt, det är tur att vi idag har klubbar med egna lokaler, anser att frågan är helt orelevant angående eventuella kostnader för en bridgeklubb som får förfrågan att arrangera tävlingen. Vad jag påpekar är i mitt tycke det felaktiga att en enskild klubb beslutar att ta ut den dubbla summan som uppdragsgivaren (GBF) angett.
Ska klubbarna få göra vinst när man ordnar en DM-final?
- Självklart ska klubben och de som genomför ha en skälig ersättning för sitt arbete. Vad är vinst enligt Gävle BK:s kalkyl. En krona eller i detta fallet x antal tusen?

  • Som jag tidigare beskrivet så vet jag nog mer än de flesta hur mycket arbete som ligger bakom ett arrangemang.
  • Jag säger inte att det är dyrt, jag påpekar felaktigheterna i att Gävle BK själva tar ut 400 kr extra för finalen. Prispengar har det aldrig varit, av den nuvarande totala summan på 16 000 kr för Gävleborgs bridgeförbunds arrangerande av dm lag finalen går 5 000 kr. till SBF, 3 000 kr. till GBF och 8 000 kr.till Gävle BK. Ser ingen logik i varken GBF:s eller Gävle BK:s höga kostnad.
  • Ja, vad är det vi betalar för? Jag får återkomma efter tävlingen!

Idag pratas det så mycket om andra, en del står upp för sina åsikter medan andra är lite mer konflikträdda. Ibland ”kastar” sig folk ut på forum och beskriver känslor, händelser och har skarpa personliga åsikter. Det bästa med att skriva på forumet är att alla kan se vem som skriver vad. Så ibland får man se sig lite om, kan vara att man står i ett glashus och kastar sten.

I detta fall ber jag om en förklaring.

Hade varit enkelt att t.ex. beskriva vad som blivit fel, hur det rättas till och att ett nytt mail om startavgiften kommer ut de närmaste dagarna. Ni som redan betalat får tillbaka x antal kronor. Tror ingen hade reagerat mer än, BRA Gävle BK. Ibland blir det fel men nu är det rätt. Nu blev det snarare ett frustrerat svar med än fler frågor.
Ser fram emot en bra tävling i mars.

Stefan Westlund
Bild för Stefan Westlund

När det gäller startavgiften är den uppenbarligen fel.
Har inte fått kontakt med den som skickade ut mailet.
Vi har styrelsemöte i morgon och tar upp det då.

MEN det kan väl inte vara orimligt att klubben tar ut 50:-/spelare för två dagars fika. Det skulle ge 1200:- i startavgift + 200:- fika.
Enligt vår styrelserepresentant i GBF fick vi bestämma fikapriset själva.

Dina övriga synpunkter bemöter jag på ett annat mer privat sätt.

Kent Maltein

Jag har inte haft och kommer inte ha några synpunkter på varken startavgiften eller priset för fika.
Vad jag opponerar mig emot är sättet det sköts från GBF och för all del från Gävle BK:s sida.
Syns att ingen från GBF bemöter detta och talar om att det ”uppenbarligen är fel startavgift”.
Bra, då var det klart, kommer med andra ord ut ett nytt mail med information och BG angående startavgiften.
Kanske någon i GBF kan skicka ett mail till mig eller den som skickar ut informationen för dm lag vad juniorer ska betala.

Urban Björklund

Av dom 1400 kr som det alltså skall kosta (inte 1600 kr) så tillfaller 600 kr/lag Gävle BK, totalt 6 000 kr!

Med den intäkten så förutsätter jag att tävlingarna sköts mha Bridgemates och att IAF tas fram (vilket blir enkelt då Bridgemates används)!

Stefan Westlund
Bild för Stefan Westlund

Lagkaptenerna kommer under dagen att få ett nytt mail om korrigering av startavgift samt info för de som redan betalat.

Marianne Melchior Ericson

Tänker bara redovisa vart pengarna går av de 1200 kr som GBF satt som pris för varje lag som deltar. 400 kr/lag går till arrangören som får stå för brickläggning och blommor. 500 kr/lag går till SBF resterande 300 kr/lag går till GBF som betalar ersättning för TL som är 1500 kr för en helg. Samt alla mp avgifter. Vi kommer att betala 1.30 / bricka samt så är det en avgift för bonusen som delas ut. Förra året med 10 lag fick GBF betala 702 kr för mp och bonus. Så av de 3000 kr blir det inte så mycket kvar av. Allt detta står i dokumentet Förbundsavgifter som ligger på följande ställe: http://www.svenskbridge.se/gävleborgs-bf/dm längst ner.
Vid alla DM-finaler så får arrangerande klubb ta ut ersättning på valfritt sätt för fika. Så DM-lag är inget undantag.

Logga in för att kommentera